Barion Pixel A krónikus fáradtság jele lehet, ha mindig szundit nyomsz az ébresztőre – Coloré

A krónikus fáradtság jele lehet, ha mindig szundit nyomsz az ébresztőre

2022. 12. 28.

Ha az a fajta ember vagy, aki az első reggeli csörgés után azt gondolja, hogy „csak még öt percet”, akkor rossz híreink vannak. Krónikus fáradtságban szenvedhetsz.

Azt mondják, két fajta ember van. Az, amelyik rögtön felkel a vekker csörgésére, és az, amelyik folyamatosan benyomja a szundi gombot. Egy új tanulmányban azt vizsgálták, hogy milyen hatása van az ébresztőóra használatának. A Notre Dame Egyetem kutatói megállapították, hogy az ébresztőórát használók fáradtabban ébrednek azokhoz képest, akiknek nincs szükségük rá, és maguktól ébrednek. Ha pedig szokásod a szundikálás, az annak a jele lehet, hogy krónikus fáradtságban szenvedsz.

Szundi vagy nem szundi?

A tudósok szerint azok, akiknek mesterséges segítségre van szükségük reggel, letargikusabbnak érzik magukat, mert az ébresztő megzavarja a természetes alvási ciklusukat. Ez a megzavart alvás aztán több koffeinfogyasztást eredményezhet, ami késleltetett alváshoz, így még nagyobb levertséghez vezethet. Ehhez képest azok, akik természetes módon keltek, tovább aludtak, és valószínűleg kevésbé voltak rászorulva a koffeinre, mivel reggel éberebbnek érezték magukat.

A tanulmányban 450 teljes munkaidőben dolgozó amerikai felnőttet kérdeztek meg. Mérték náluk az alvás időtartamát és a pulzusszámot egy eszköz segítségével, amit minden éjjel viseltek. Azt találták, hogy a nők 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel nyomnak szundi gombot, mint a férfiak, de utóbbiak jobban érezték a negatív hatását.

krónikus fáradtság
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Krónikus fáradtság

Az ébresztőórák, az okostelefonok mind rendelkeznek szundi gombokkal. Sokan azért használják, mert krónikusan fáradtak. Az egész egyfajta körforgássá válik: szundikálsz, mert fáradt vagy, aztán fáradt vagy a megzavart alvás miatt, majd koffeint iszol, és ez megint ébren tarthat.

A krónikus fáradtság tünetei a fényérzékenység, a fejfájás, az érzékeny nyirokcsomók, a fáradtság és gyengeség, az izom- és ízületi fájdalom, képtelenség a koncentrálásra, álmatlanság, feledékenység, hangulatingadozás, depresszió. Általában a középkorúakat érinti, de minden korosztálynál előfordulhat.

Jelenleg nincs rá gyógymód, de lehet segíteni az állapoton gyógyszerrel, mozgással, az étrend megváltoztatásával, és pszichológusi segítséggel.

krónikus fáradtság
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Metro.co.uk, Hopkins Medicine

Borítókép forrása: