Barion Pixel Amit a vitaminokról tudni érdemes – Coloré

Amit a vitaminokról tudni érdemes

2021. 06. 14.

A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása sokféle módon védi egészségünket, segítségükkel jelentősen csökkenthető számos betegség kockázata.

A téli időszak alatt különösen fontos, hogy elég vitamin jusson a szervezetbe. A multivitamin-készítmények nem elégségesek, eredményesebb, ha inkább vegyes táplálkozással kezeljük a vitaminhiányt. A vitaminok táplálkozási szempontból létfontosságú segítők, mivel számos anyagcsere-folyamatunkban kulcsszerepet játszanak – olvasható a Cultura.hu cikkében.

A gyakori izomgörcs magnéziumhiányt, a száraz bőr E- és A-vitaminhiányt, a sós ételek iránti sóvárság pedig B-vitaminhiányt jelezhet. Érdemes mindig a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani.

Nutritional,supplement,and,vitamin,supplements,as,a,capsule,with,fruit
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Az állati és a növényi ételek egyaránt tartalmaznak vitaminokat, az egészséges összetevők közül 13 vitamin elérhető. Nincs két egyforma vitamin, ezért életkoruktól, életállapottól és egészségi állapottól függően különböző vitaminokra van szükségünk.

A napi táplálkozásnak körülbelül az egynegyedét kell kitenniük az állati fehérjéknek, vallja Antal Emese dietetikus. Az ajánlás szerint naponta négy-öt adag, körülbelül 400-500 grammnyi zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani. Ugyanakkor bizonyos vitaminok, ásványi anyagok miatt húst, valamilyen tejterméket, tojást vagy halat is enni kell. Például a B12-vitamin csak az állati eredetű termékekben van meg, de a vas is sokkal jobban szívódik fel az ilyen ételekből, mint a növényekből.

Nem elegendő persze, ha csak egy-két vitaminra koncentrálunk, mert ezek felszívódása és élettani hatása csak együttesen érvényesül, és kapcsolatban van a nyomelemek, ásványi anyagok felszívódásával. A vitaminok fajtáiról bővebben a Cultura.hu cikkében olvashatsz.

/egeszseg/gasztro/amit-a-vitaminokrol-tudni-erdemes/