A szívroham 4 tünete – ezekre figyelj oda

2023. 06. 02.

Jóllehet köztudott, hogy az olyan problémák, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás és az elégtelen testmozgás kockázati tényezői a szívrohamnak, sokan mégsem ismerik a korai jeleket, amelyek időben jelezhetik a bajt. A szakértők szerint vannak olyan tünetek, amelyek a szívinfarktus előtti napokban és hetekben fordulnak elő.

1. Mellkasi fájdalom vagy nyomás

Az angina, amely az artériákban lévő plakkok fokozatos felhalmozódása által okozott időszakos mellkasi fájdalom, figyelmeztető jele lehet annak, hogy a következő napokban szívroham következhet be. A szív külső oldalán lévő artériák szűkülete vagy görcse is vezethet ehhez a tünethez.

Ha bármilyen mellkasi kellemetlenséget észlelsz − az angina pectoris a fájdalomtól eltérő formában is jelentkezhet −, fontos, hogy hívd fel az orvosod.

szívroham
Kép forrása: PeopleImages / Getty Images

2. Nyak, váll vagy állkapocs fájdalom

Általában a szívrohamot a bal karban jelentkező azonnali fájdalommal társítják. A korai jelei azonban nem feltétlenül ilyen nyilvánvalók.

Néha a mellkasi fájdalom vagy a mellkasi nyomás az első jele, de néha, különösen az idősebbeknél, lehetnek más társuló tünetek is, mint például a nyakba, vállba vagy karba sugárzó fájdalom, de az állkapocsig terjedő zsibbadást is érezhetsz.

3. A légszomj vagy kellemetlen érzés megerőltetés után

A kisebb légszomj is piros zászló lehet. Ilyen lehet például, ha egy egyszerű feladat elvégzése után, mondjuk egy új lámpatest felszerelése vagy a kert tavaszi előkészítése után a szokásosnál is fáradékonyabbnak érzed magad.

Egyesek zsibbadást észlelhetnek a karjukban vagy mellkasi diszkomfortérzést is extrém megerőltetés után.

4. Hányinger vagy egyéb gyomorproblémák

A hasi fájdalom, a hányinger és az általános fáradtság szintén potenciális szívrohamra figyelmeztető jelek. De ez nem mindenkire igaz. Egyes betegeknél előfordulhat, hogy enyhe tünetekkel vagy egyáltalán nem jelentkezik hasi fájdalom.

Egyéb tünetek, amik szívrohamot jelezhetnek

A szívroham tüneteit, sajnos, nem túl egyszerű beazonosítani. Sokan gondolják azt, hogy az elképesztő fájdalom a szív környékén az egyetlen és egyértelmű jele. A előbb leírtak mellett akad még néhány ritkán tünete is a szívinfarktusnak. Ilyen a hideg verejtékezés vagy szédülés, ájulás. Egyes nők a hát felső részének nyomását írják le, mint tünetet, ami olyan érzés, mintha megszorítanák őket, vagy kötél lenne körülöttük.

A tünetek között eltelt idő változó, és személyenként nagyon eltérő lehet. A Stanford Health Care szív- és érrendszeri orvostudományának klinikai docense szerint a pácienseinek nagyjából kétharmada a szívroham előtti hónapban már tapasztalt mellkasi fájdalmat. Néhány ember súlyosbodó tüneteket észlelhet a szívrohamot megelőző napokban.

szívroham
Kép forrása: Tunatura / Getty Images

Szívinfarktus megelőzés a mindennapokban

Míg minden kockázati tényezőt nem tudsz ellenőrizni, sok a kezedben van. Az olyan egyszerű viselkedésmódok, mint a napi séta vagy bizonyos ételek elhagyása, csökkenthetik a szívbetegségek esélyét. Valamint fontos a rendszeres ellenőrzése a vérnyomásnak, koleszterinnek és vércukorszintnek, változás esetén mindenképpen fordulj orvoshoz.

Forrás: HuffPost, Heart.org

Borítókép forrása: stefanamer / Getty Images