Barion Pixel Szívbetegségek? Rák? Komoly egészségügyi problémákat okozhatnak az édesítőszerek – Coloré

Szívbetegségek? Rák? Komoly egészségügyi problémákat okozhatnak az édesítőszerek

2023. 05. 03.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy az eritrit, ami egy édesítőszer, összefüggésbe hozható a szívproblémákkal – és sajnos nem ez az egyetlen baj vele.

A múlt hónapban megjelent egy tanulmány, amely szerint az eritrit – egy népszerű édesítőszer, amelyet a gabonapelyhektől kezdve a cukormentes üdítőkig mindenben használnak – fogyasztása szívproblémák fokozott kockázatával jár. Nem ez az első tanulmány, amely az ilyen mesterséges szereket egészségügyi gondokkal hozza összefüggésbe – a kutatások számos lehetséges mellékhatásra hívják fel a figyelmet.

Szív- és érrendszeri problémák

A nemrégiben végzett eritrites vizsgálat mintegy 4000, többnyire 60 év feletti ember vérében lévő cukoralkohol mennyiségét elemezte. Azoknál, akiknek magas volt a szintje, állítólag nagyobb volt a kockázata annak, hogy szívrohamot vagy agyvérzést kapnak. A kutatás azt is kimutatta, hogy az eritrit fogyasztása fokozhatja a vérrögképződést.

Az eritrithez hasonló szereknek jobb az ízük, mint a tiszta monk gyümölcsnek és a steviának, amelyeket szintén édesítésre használnak. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy az eritritet önmagában is hozzáadják az élelmiszerekhez, gyakran megtalálható a monk gyümölcs és a stevia keverékeiben.

További kutatások más mesterséges édesítőszereket, köztük az aszpartámot, az aceszulfám-káliumot és a szukralózt is összefüggésbe hoztak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével.

édesítőszer
Kép forrása: Highwaystarz-Photography / Getty Images

Rák

Vita folyik arról, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása okoz-e rákot, de egyes kutatások azt sugallják, hogy kapcsolat állhat fenn.

A legnagyobb kutatás egy 102 865 francia felnőttet vizsgált. A kutatás szerint azoknál, akik nagyobb mennyiségű aszpartámot fogyasztottak, 1,15-ször nagyobb volt a rák kialakulásának kockázata összességében, mint azoknál, akik nem fogyasztottak. Azoknál, akik nagyobb mennyiségű aceszulfám-kálium édesítőszert fogyasztottak, 1,13-szor nagyobb volt a rák kialakulásának kockázata.

Más tanulmányokra hivatkozva azonban az amerikai Nemzeti Rákintézet szerint nincs összefüggés a mesterséges édesítőszerek és a rák között.

Kognitív problémák

Bizonyíték van arra, hogy a mesterséges édesítőszerek idővel hatással lehetnek az agyra. Egy 2017-es tanulmány szerint a mesterségesen édesített italok összefüggésbe hozhatók a stroke és a demencia magasabb kockázatával. További kutatások az aszpartámot hangulatzavarokkal, depresszióval és stresszel hozták összefüggésbe. Az édesítőszerek fejfájást és szédülést is okozhatnak.

Bélproblémák

Egyes kutatások szerint bizonyos mesterséges édesítőszerek megváltoztathatják a bélmikrobiomot mind az egerek, mind emberek esetében. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a nem tápláló édesítőszerek ronthatják a glükóztoleranciát. Egyes cukoralkoholok pedig emésztési zavarokat okozhatnak. Például a szorbit és a xilit emésztési zavarokat, hasmenést és puffadást idézhetnek elő.

Mire cserélhetők le az édesítőszerek?

Nem kell pánikolni, a lényeg, hogy mindent mértékkel fogyassz. A szakértők szerint nem kell lemondanod teljesen azokról a finomságokról, amikben van édesítőszer, csak figyelj a mennyiségre. Ha viszont rendszeresen fogyasztasz mesterségesen édesített ételeket, akkor lehet, hogy itt az ideje változtatni.

Érdemes olyan ételeket választani, amiben a tiszta monk gyümölcsöt és a steviát, vagy olyan keverékeket használnak, amelyek nem tartalmaznak cukoralkoholokat, mint például eritrit. A kókusz- és datolyacukornak valamivel alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukornak, és jó alternatíva lehet. A méz, a juharszirup és az agávé megemeli a vércukorszintet, de természetesebbek, mint néhány mesterséges édesítőszer, amelyekről kevesebbet tudunk.

édesítőszer
Kép forrása: Luis Echeverri Urrea / Getty Images

Arra is érdemes figyelni, hogy az új mesterséges édesítőszerek, amik megjelennek a piacon, sokszor nincsenek megfelelően kivizsgálva. Így ezeket tekintve a kevesebb jobb elve érvényesül, és inkább használjuk a természetes összetevőket. Ha valaki már meglévő betegségben szenved, például szív- és érrendszeri betegségben, akkor az átlagnál jobban vissza kell fognia a mesterséges édesítőszereket.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy nagyjából minden, amire az van írva, hogy cukormentes, mégis édes ízű, tartalmaz mesterséges összetevőket. Sőt, az is aggodalomra ad okot, hogy ezek a szerek sokkal édesebbek, mint a cukor, így az ízlelőbimbók érzéketlenné válhatnak a cukorral szemben. Amiért pedig manapság szinte mindenben van cukor, többet is kívánunk belőle. Ezért a szakértők a cukor fogyasztásának csökkentését is javasolják. Használj helyette inkább mézet vagy kókuszcukrot, vagy akár csak vaníliás mandulatejet. Próbáld ki a fagyasztott bogyós gyümölcsöket a turmixok és a zabpehely édesítésére. A pékárukban pedig helyetesítsd a cukrot almaszószal, összetört banánnal vagy datolyával.

Egy kis mennyiségű valódi cukor vagy fruktóz a friss vagy fagyasztott gyümölcsökben sokkal jobb, mint a feldolgozott vagy mesterségesen édesített italok vagy ételek.

Forrás: HuffPost, Nature Medicine, YNHH, Cleveland Clinic, NCBI, Cancer.gov, NCBI 2, NCBI 3, Nature Medicine 2, US. News

Borítókép forrása: nensuria / Getty Images