Barion Pixel Mi van a Vészhelyzeten és a Doktor House-on túl? Hoztunk 5 kórházas sorozatot! – Coloré

Mi van a Vészhelyzeten és a Doktor House-on túl? Hoztunk 5 kórházas sorozatot!

2023. 11. 12.

Az 1990-es évek közepétől kezdték játszani a Vészhelyzet című sorozatot, amely sokakat a képernyő elé vonzott, pedig azt megelőzően, a ’70-80-as éveknek is megvolt a maga kórházas sorozata. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, ha szeretnéd (újra)látni.

 Az 1970-es és ’80-as években, amikor a műsorok és a csatornák is jóval szerényebbek voltak, és hétfőnként nem is sugároztak műsorokat, nem csoda, hogy szinte a székbe ragasztotta az embereket a Kórház a város szélén vagy A klinika. A kórházas sorozatok száma azonban itt nem áll meg. Eltelt néhány év és Amerika is előrukkolt a Vészhelyzettel, amely által sokan megismerték és megkedvelték George Clooney-t, de beszélhetnénk a mindig morgó, nyers modorát cseppet sem véka alá rejtő Doktor House-ról is!

Kórházas sorozat
Bepillantás a Grace Klinika dokijainak munkájába / Kép forrása: Jordin Althaus / Contributor / Getty Images

5 kórházas sorozat, amit garantáltan szeretni fogsz!

1. A Grace klinika (Grey’s Anatomy) 2005-ben került műsorra az Egyesült Államokban, de a magyar nézőknek még majdnem egy évet kellett várniuk arra, hogy megismerjék a szereplőket. A helyszín egy fiktív egészségügyi intézmény, a Seattle Grace Kórház, amely nevéhez méltóan Seattle-ben van. Az itt dolgozó orvosok és rezidensek, valamint a betegek történeteit követhetjük nyomon, de bepillantást nyerhetünk a magánéletükbe is, valamint abba, hogy milyen kevésen múlhat egy ember élete. Amilyen váratlan eseményeket tud produkálni a sors és a véletlen, mindezek éppúgy tarkítják a sorozat epizódjait és nem hiányzik belőle a fordulat, szerelem sem. A sorozat 19. évadnál jár, amely 2022-ben jelent meg.

2. A Dr. Csont szintén 2005-ben debütált és 12 évadot élt meg. Az utolsó 2017-ben jelent meg. Nevezhető ugyan kórházas sorozatnak, mert ott (is) játszódik, de a főhőse egy antropológusnő, aki nem a gyógyítással, a betegekkel foglalkozik, hanem bűnügyek felderítésében vesz részt az FBI-ügynök munkájával kiegészítve.

Kórházas sorozat
Paulo Costanzo, Ben Shenkman, Reshma Shetty és Michael Rauch, a Luxusdokik szereplői / Kép forrása: Desiree Navarro / Contributor / Getty Images

3. Luxusdoki (Royal Pains). Szintén egy amerikai sorozat, amely 2009-ben indult. Hanket, a lelkiismeretes dokit elbocsátják állásából, ami lavinát indít el az életében. Nemcsak a karrierje siklik ki, de menyasszonya is elhagyja. Ez a kettős veszteség arra sarkallja, hogy újrakezdje életét, de egy új terepen. Úgy tűnik, hogy egész jól sikerült az újrakezdés, mert 2016-ban jelent meg a sorozat 8. évada.

4. Chicago Med 2015-ben bemutatott amerikai kórházas sorozat, amely a chicagói kórház dolgozóinak munkáját követi nyomon. Az orvoslás mellett bonyolult emberi kapcsolatokkal is meg kell küzdeni. A most kilencedik évadnál tartó sorozat 2023. szeptember 27-én jelent meg.

Kórházas sorozat
Részlet a New Amsterdam című sorozat egyik epizódjából / Kép forrása: NBC / Contributor / Getty Images

5. New Amsterdam – Vészhelyzet New Yorkban című sorozat amerikai premierje 2018 szeptemberében volt, idehaza pedig a következő év tavaszától volt látható. Új igazgató kerül a kórház élére, akinek nemcsak az a feladata, hogy gatyába rázza az amúgy bajban lévő egészségügyi intézményét, hanem le kell küzdenie a diagnosztizált rákos betegségét. A most ötödik évadnál járó sorozatban dr. Max Goodwin tovább gondoskodik a kórházról és szívügye, hogy Amerika legrégebbi közkórháza visszanyerje régi dicsőségét.

Nyitókép forrása: sudok1 / Getty Images