Barion Pixel Vészhelyzettől a sarkvidékig – 60 éves lett George Clooney – Coloré

Vészhelyzettől a sarkvidékig – 60 éves lett George Clooney

2021. 05. 06.

Örökös agglegénynek bélyegezték egy nyilatkozata alapján, majd pedig megtalálta élete szerelmét. Egy rendező miatta mondott le egy filmről, mondván, nem elég nagy sztár – ő pedig az lett. Nézzük meg a születésnapos George Clooney karrierjét!

George Clooney Kentuckyban egy kétgyermekes családban született, a People magazin kétszer (1997, 2006) választotta a világ legszexisebb férfijává és színészi pályafutása előtt dohányt vágott és női cipőket árult – de vannak ennél fontosabb dolgok is több, mint harmincéves pályafutását illetően.

A kezdetek

George Clooney
Forrás: northfoto.com

Édesapja tévés műsorvezető volt Kentuckyban, így nem volt neki idegen a kamera, ott is hagyta az egyetemet azért, hogy színész legyen. Castingról castingra járt és több reklámfilm- és sorozatbeli epizódszerep után a Vészhelyzettel került fel a térképre, mint a sármos Ross doktor. Akkor „kapta meg” szinte állandó magyar hangjának Szabó Sipos Barnabást, aki még a Nespresso reklámokban is szinkronizálta. Az első nagyszabású hollywoodi filmjében Quentin Tarantino oldalán játszott az Alkonyattól pirkadatigban, amit Tarantino is rendezett. Neve akkor még szinte ismeretlen volt az álomgyárban, hiszen „csak” egy sorozatszínész volt, azonban a rendező megadta neki az esélyt.

Hatodik volt azon színészek sorában, akik eljátszották Batman karakterét filmen, azonban az 1997-es Batman és Robin a képregényfilmek közül az egyik legkevésbé sikeres alkotás lett.

Ezután forgatta a Mint a Kámfort Jennifer Lopezzel, bevallása szerint egy évet várt, hogy jöjjön egy jó forgatókönyv, hiszen ő is tudta, hogy a Batman és Robin nem élete legjobb filmje lett. Jött is lehetőség e film képében, aminek ekkor még más rendezője volt, és amikor a fiatal Clooney megkapta a stúdiótól a szerepet, a meg nem nevezett rendező kilépett, mondván, hogy a színész nem egy igazi sztár. A Mint a Kámforban dolgozott együtt először Don Cheadle-el, akivel utána legalább még féltucatszor hozta össze közös forgatás, és közeli barátokká váltak.

2000-ben a Coen testvérek rendezésében forgatták le az Ó, testvér, merre visz az utad? című szatírát, melyben a gazdasági világválság alatt három szökött rab indul egy elásott kincs nyomába, és aminek George Clooney volt az egyik főszereplője.

Az áttörés

ocean's Eleven
Brad Pittel az Ocean’s Eleven c. filmben (2001) Forrás: northfoto.com

Igazi sztárparádé volt az Ocean’s trilógia, melynek köszönhetően az akkor negyven éves színész az A-listás sztárok közé került. A filmek forgatásairól azt mesélte, hogy hihetetlen pozitívumként élte meg azt, hogy egyik közös jelenetben sem volt olyan színésztársa, aki megpróbálta volna ellopni a show-t. Mind nagylelkűen bántak a „rivaldafénnyel”, és mindig továbbadták a figyelmet egymásnak, ettől működött olyan jól a kémia a csapatban, és emiatt lett igazán hihető a filmbeli rablóbanda összhangja. A kasszasikereket további nagyszabású mozik követték, mint például a Syriana (ebben a mellékszereplői alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták), a Sivatagi cápák vagy az Egek ura.

'good Night, And Good Luck' Movie Stills
A Jó estét, jó szerencsét! c. filmben 2005-ben, David Strathairnnel. Forrás: northfoto.com

Edward Murrow-ról, a CBS egykori hírszerkesztőjéről szólt a 2005-ös Jó estét, jó szerencsét! című fekete-fehér dráma, melyben George Clooney a főszereplő producerét, Fred Friendly-t játszotta. Emellett pedig ő volt a film forgatókönyvírója is, és elmondása szerint mintegy tiltakozásként írta meg azokra a vádakra, hogy ő nem igazi amerikai és patrióta. Bírálói ezt abból szűrték le, hogy a színész nyíltan ellenezte az iraki háborút, emiatt viszont sokan bojkottálták a filmjeit.

Az Utódoknak (2011) köszönhette, hogy elsőként játszott olyan filmben, amiben ő volt a gyenge, tehetetlen, elveszett balek– eddig ez a fajta szerep egyáltalán nem volt rá jellemző. Nem is érezte nagyon kellemes színészi munkának, de nem a feladat minősége, hanem a karakter jellemvonásainak idegensége miatt. Shailene Woodley alakította benne a lányát, akire azóta is családtagként tekint. Legutóbbi filmje, Az éjféli égbolt egy sci-fi volt, melyet szintén ő rendezett, és ami a mozipremier után gyorsan a Netflixre került a pandémia miatt. Clooney Augustine-ja, a sarkvidéken élő, magányos tudós teljesen eltért az addigi karaktereitől, nagy szakálla alatt elbújt a rá jellemző sárm.

Elismerésekből igencsak tetemes mennyiségűt gyűjtött össze az évek során, hiszen Cecile B. DeMille-életműdíjjal, két Oscar-díjjal és több jelöléssel, Golden Globe-bal és BAFTA-val, valamint SAG-díjjal gazdagodott. Az Oscar-jelölések terén egy rekord is kötődik a nevéhez, ugyanis ő a legtöbb kategóriában jelölt személy, hiszen férfi mellékszereplő, film, rendező, forgatókönyv, adaptált forgatókönyv és főszereplő kategóriában is felterjesztették már az Akadémia elismerésére.

Magánélete

Un Correspondents Association Awards Gala
Forrás: northfoto.com

A bulvármédia előszeretettel aggat címkéket bizonyos sztárokra, így kapta meg Clooney is a szívtipró és az agglegény jelzőket, mivel „csak” 53 éves korában ért révbe Amal Alamuddin ügyvéd és emberi jogi aktivista oldalán. Sokan elfelejtik, hogy az Amallal kötött házassága előtt már volt egyszer férj, 1989-ben pár hónap randizás után ugyanis Las Vegasban elvette Talia Balsamot. A színésznővel 1992-ben váltak, el a kapcsolat végéért Clooney is hibásnak érezte magát, és onnantól kezdve számos interjúban nyilatkozta, hogy nem tervez többet megházasodni – de aztán megjelent az életében Amal. Az ügyvéd így mesélt a megismerkedésükről: „35 éves koromban találkoztam George-dzsal, amikor már elkezdtem hozzászokni a gondolathoz, hogy vénlány leszek. Aztán megismerkedtünk, a londoni lakásomban bujkáltunk, és nagyon hamar úgy éreztem, hogy történjen bármi, én már nem akarok mással lenni rajta kívül.” 2014-es esküvőjükön a grandiózus vendéglistán többek között a VOGUE főszerkesztője, Anna Wintour is rajta volt. Három évvel később megszülettek a pár ikrei, akik az Ella és az Alexander nevet kapták, és akiket szüleik azóta is óvnak a nyilvánosságtól.

Clooney a filmezés mellett elkötelezett emberi jogi aktivista, valamint az ENSZ békenagykövete.

Borítókép forrása: northfoto.com