Nekem hiszel, vagy a szemednek? – a gaslightingról röviden

2021. 05. 26.

1944-ben Ingrid Bergman és Charles Boyer főszereplésével jelent meg a Gázláng (Gaslight) című film, és az ott látottak miatt a pszichológia ma is így nevezi a manipulálás egyik formáját.

A filmben a fiatal Paula meggyilkolt nagynénje házába költözik a férjével, Gregoryval, és egyszer csak megmagyarázhatatlan dolgok kezdenek el történni a kúriában. Ezek egyike, hogy a ház gázvilágítása rendszeresen elhalványodik, amelyet a feleség észrevesz, férje azonban úgy tesz, mintha semmi sem változott volna. Paula lassan kételkedni kezd az épelméjűségében – és pont ez Gregory célja, aki a nagynéni hagyatéka után kutat, és őrületbe akarja kergetni Paulát, hogy csak az övé lehessen a vagyon. A George Czukor által rendezett film hatására először a köznyelv, később pedig a pszichoanalitikus szakirodalom is használni kezdte a kifejezést arra vonatkozóan, ha valaki szándékosan meg akarja másítani a másik valóságfelfogását.

gaslighting
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hogy néz ki a mindennapokban?

A gázláng-effektus legtöbb esetében persze nem egy elveszett kincs után kutakodik az illető, aki manipulálni akarja a másikat, sokkal inkább az érzelmi bántalmazáshoz, a párkapcsolati verbális erőszakhoz van köze. A „gaslighter” gyakran hazudik a másiknak, méghozzá olyan rezzenéstelen arccal teszi ezt, hogy az áldozat saját magában kezd el kételkedni: „biztos jól emlékszem?”. A hazugságok mellett a történtek elferdítése, érvénytelenítése is a módszerhez tartozik, például ha felvetjük neki, hogy egy vacsora alkalmával mennyire lehetetlenül, bántóan viselkedett, a válasz az, hogy „Csak túlreagálod, már megint magadra veszed, hiszen csak vicceltem, de neked nem lehet semmit mondani!”. Gyakran hangzik még el az is, hogy „Megint elfelejtetted?”, „Kezdesz megőrülni”, „Csak paranoiás vagy, inkább ezen gondolkozz, és ne engem gyanúsítgass!”. A másik elbizonytalanítása mellett a környezet befolyásolása megjelenik, annak érdekében, hogy az áldozat egyre izoltáltabbnak érezze magát, és egyre inkább saját magában kételkedjen és ne a bántalmazóban.  

Milyen intő jelek lehetnek még?

A fenti mondatokon kívül még ezek is utalhatnak arra, hogy a párunk, családtagunk vagy akár más ismerősünk érzelmileg manipulálni, uralkodni próbál:

  • Nem érezzük magunkat biztonságban
  • Kételkedünk a döntéseinkben
  • Alacsony szintre zuhant az önértékelésünk
  • Látszólag ok nélkül feszültek, ingerültek és boldogtalanok vagyunk
  • Lecsökkentek a társas kapcsolataink, elkezdtünk elszigetelődni a külvilágtól

Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk magunkon, ne féljünk segítséget kérni! Fontos, hogy megvitassuk ezt egy baráttal, kívülálló személlyel, de a legjobb, ha szakember, pszichológus segítségét kérjük. Mivel a szembesítés és felelősségre vonás csak újabb hazugságokat szülne, az egyetlen mód, ha kilépünk ebből a kapcsolatból és elindulunk a gyógyulás útján.