Barion Pixel Közel 30 fok lesz ma: extrém változások, frontok! Te hogyan védekezel? – Coloré

Közel 30 fok lesz ma: extrém változások, frontok! Te hogyan védekezel?

2024. 04. 01.

Csípős reggelekre ébredtünk az utóbbi napokban. A beharangozott jó idő még nem tűnik túl reálisnak, pedig a szakemberek a napközben márt akár 24-26 fokkal is „riogatnak”. Jön a front. Erre fel kell készülnünk, de hogyan?

Úgy tűnik, hogy húsvétra és a tavaszi szünetre igazán jó időt jósolnak nekünk. Habár a nap már most is süt, de az erős szél meggyengíti a napfény erejét és jóval hidegebbet érzünk. Már mindenki kiéhezett a kellemes tavaszi időre. Csakhogy ez is tartogat veszélyeket. A frontok érkezése egyre többeknél vált ki fizikai tüneteket, ezért az arra való felkészülés nagy segítséget jelenthet a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Mire reagál a szervezet front esetén?

Nem mindenkire hatnak egyformán az időjárás változásai még akkor sem, ha az arra való érzékenység ismert. A különböző tünetek mögött olyan jelenségek állnak, mint

Napfény mennyisége: az időjárási frontok során a hozzánk eljutó napfény mennyisége is változik, amely befolyásolhatja a hangulatunkat.

Légnyomás változása: ha egy front érkezik az gyakran jelenti azt is, hogy megváltozik a légnyomás is. Meleg esetében ez magasabb lesz, hidegnél pedig alacsonyabb.

Hőmérsékletváltozás: magukkal hozzák az hideget vagy meleget, amely nagyobb változást eredményezhet az addigiakhoz képest és erre nem mindenki reagál jól.

Páramennyiség: a hőmérséklet mellett a levegő páratartalma is megváltoztathat. A magas páratartalom főleg a légúti betegséggel küzdők számára okozhat nehézséget.

Front
Az egyik legkínzóbb tünet a fejfájás / Kép forrása: Pexels

Jó időt remélünk, mégsem felhőtlen a jókedv?

A jó időtől jobb hangulatot, több energiát remélünk, hiszen napsütés hatására fokozódik a szervezetünkben az endorfin termelése, amely hatással van a közérzetünkre is. Aki azonban érzékeny a frontokra már érkezése előtt már kínzó tüneteket tapasztalhat.

Ha minden jól megy, ezekre az időjárási változásokra egész gyorsan képes reagálni az emberi szervezet, ráadásul mindenféle nyűg nélkül. Az arra érzékenyek azonban megtapasztalhatják a fejfájást, a vérnyomás ingadozását, a szédülést, a fáradtságot, ingerültséget. Aki emellé még egészségügyi problémákkal is küzd, annak tünetei felerősödhetnek.

Ezen a ponton meg is kell állnunk, mert bár egy kalap alá veszik a frontokra és az időjárásra érzékenységet, de ez hiba. A frontra való érzékenység nem betegség és a háttérben sincs semmilyen gond, míg az időjárásra érzékenyek esetében meglévő egészségügyi gondok tünetei súlyosbodnak.

Front
Nedvességet hoz magával a melegfront és az arra érzékenyeknél kellemetlen tüneteket is / Kép forrása: Pexels

Érkezik a meleg

Hétvégére szikrázó napsütést és egyes helyen akár 26 fokot is jósolnak. A melegfront azt jelenti, hogy a hidegebb légtömeg fölé emelkedik a meleg és párásabb levegőt hozhat magával, míg a légnyomás lecsökken. Az arra érzékenyek esetében ez együtt járhat migrénes fejfájással, vérnyomáscsökkenéssel,  szapora pulzussal, fáradékonysággal, ingerültséggel és még a koncentrációt is befolyásolhatja.

Hogyan védekezhetsz a frontok tünetei ellen?

Alapvető az egészség fenntartása érdekében az egészséges táplálkozás, de ha az időjárási változásokra is szeretnéd a szervezetedet felkészíteni, akkor a magnézium és a kálium pótlására különösen oda kell figyelni. A vitaminok pótlása zöldségek, gyümölcsök vagy multivitamin bevitelével valósuljon meg.

A természetben, a szabadban végzett bármilyen mozgás eleve jót tesz és az időjárás változásaihoz is könnyebben tud a szervezet alkalmazkodni.

Front
Természetes gyógymód lehet az alvás / Kép forrása: Pexels

Ha tudod, hogy frontot jósolnak, akkor érdemes arra pihentető alvással felkészíteni magadat.

A hideg-meleg vizes reggeli zuhany bármikor jól eshet, de ha a tüneteket szeretnéd megelőzni vagy csökkenteni, akkor is jót tesz, mert serkenti a vérkeringést, ami a fejfájás ellenszere lehet.

A munkahelyen vagy otthon használt illóolajok segíthetnek az ingerlékenység oldásában.

Kávé helyett igyál cickafarkból vagy orbáncfűből készült teát, amelyek ugyancsak enyhíthetik a fejfájást.

Nyitókép forrása: Pexels