Barion Pixel Így hat a kombucha a vércukorszintre – Új tanulmány fedte fel az igazságot – Coloré

Így hat a kombucha a vércukorszintre – Új tanulmány fedte fel az igazságot

2023. 08. 04.

Egy új tanulmány a kombuchát vizsgálta, s kiderült, hogy jó hatással van a vércukorszintre.

Egyre inkább előtérbe kerül a kombucha nevű ital, ami egy zuzmófajtából készült, erjesztett teaféle. Sokan esküsznek arra, hogy jó hatással van az egészségre, és a tudósok ezt most be is bizonyították! Egy új tanulmány szerint ugyanis ereje kiterjedhet arra is, hogy segítsen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek kordában tartani a vércukorszintjüket.

A kombuchát évszázadok óta fogyasztják világszerte, mint egészséges italt. Korábbi tanulmányok is utaltak arra, hogy gyulladáscsökkentő antioxidánsként, antibakteriális szerként és potenciális probiotikumként is képes működni. Az italt korábban a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt is vizsgálták, mely szerint egészséges embereknél képes volt visszafogni a plazma glükóz- és inzulinszintjének emelkedését, ha szénhidrátban gazdag étkezéssel együtt fogyasztották.

Tanulmány a kombucháról

Most a tudósok kutatása azt mutatja, hogy hasonló vércukorszint-csökkentő hatása lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél is.

Egy kis, mindössze 12 emberen végzett tanulmányban a kutatók két részre osztották a csoportot, és a résztvevők egyik csoportja négy héten keresztül naponta körülbelül 2,5 dl kombuchát ivott, míg a másik csoport placebót. A résztvevők a szokásos étrendjüket fogyaszthatták. Ezután a csoportok a következő négy hétben cseréltek.

A kísérlet végén mindkét kombuchát fogyasztó csoportnál az éhgyomri vércukorszint csökkent, és szint az egészséges tartományba került.

A kombucha és a vércukorszint kapcsolatát vizsgálták, és az eredmények igencsak kecsegtetőek / Kép forrása: alvarez / Getty Images
A kombucha és a vércukorszint kapcsolatát vizsgálták, és az eredmények igencsak kecsegtetőek / Kép forrása: alvarez / Getty Images

A kutatócsoport a kísérletben használt italban található élesztőt és baktériumokat is elemezte, amelyet egy washingtoni kombuchagyártó cég kifejezetten a tanulmányhoz főzött. Azt találták, hogy az italban az ecet- és tejsavbaktériumok voltak a legelterjedtebbek, valamint a Dekkera nevű élesztő.

A kutatócsoport egyetért abban, hogy több vizsgálatra van szükség, mielőtt az ital és a vércukorszint között bármilyen meggyőző összefüggés megállapítható lenne, bár elhízott egereken végzett vizsgálatok is alátámasztották az összefüggést. A szakemberek azt remélik, hogy a kombucha csatlakozhat más természetes anyagokhoz, mint a cukorbetegek potenciális természetes terápiás gyógymódja.

Forrás: New Atlas.

Nyitókép forrása: Getty Images