Barion Pixel 5 ok, amiért érdemes kipróbálni a kombucha teát – Coloré

5 ok, amiért érdemes kipróbálni a kombucha teát

2021. 06. 08.

Az erjesztett, gomba alapú üdítőital íze elsőre szokatlan, ám számtalan jótékony egészségügyi hatása van.

A kombucha egy Kínából származó gomba baktériumkultúra, mely folyékony környezetben szaporodásnak indul. Az egysejtű élőlények táplálkozásához cukorra van szükség, ezért a kombucha ital alapja valamilyen tea, amihez cukrot is adagolnak.

Kombucha
Forrás: unsplash.com

A kultúra éledésével az ital megerjed, szén-dioxid szabadul fel, ecetsav és egy kis alkohol is megjelenik az elegyben, amiben persze felszaporodnak a jótékony élesztőgombák. Ez a valóságos ökoszisztéma rendkívüli hatásokkal bír, ha az ember elfogyasztja – állítják az ázsiaiak, akik napi rendszerességgel isszák a kombucha teát.

  1. Az emésztőrendszer helyreállítója. A kombucha fogyasztásával visszaáll a vékonybél hasznos bélflórájának egyensúlya is, ami köztudottan az immunrendszerünk részét is képezi. Nemcsak emésztési panaszaink szűnnek meg, de vitalitásunkat is visszanyerhetjük. Viszlát puffadás, teltségérzet, székrekedés vagy hasmenés!
  2. Immunerősítés. A kombucha tehát első fronton a beleket teszi rendbe, így támogatva az immunrendszert, de az élő kultúra vitaminokat és ásványi anyagokat is termel, tehát másodlagosan ezekkel is támogatja az immunfolyamatokat. Sőt, a kutatások szerint sejtszinten regenerál és „javítja meg” a degeneratív elváltozásokat.
  3. Ép és szép bőr. Az ital a bőrünkre is jó hatással lehet, természetes védőrétegét és egyensúlyi állapotát támogatja. A bőr sérülése begyógyulnak, a fertőzések hamarabb elmúlnak, olyan autoimmun folyamatok csökkenhetnek, mint az ekcéma vagy a rosacea, de a pattanásokat is visszaszorítja.
  4. A kombucha teát őshazájában a halhatatlanság italának is nevezik, mivel annyiféle jótékony hatása van. általánosan jó az anyagcsere-megbetegedésekre, májproblémákra, magas vérnyomásra, csökkentheti a migrén, az ízületi gyulladás tüneteit. Ajánlják epe- és vesekő esetén, sőt, ahogy említettük, van, aki szerint még daganatok esetén is segíthet.
  5. Ha a fenti okok nem elég meggyőzőek, akkor is ihatjuk nyugodtan a kombucha teát, mert remek nyári üdítő. Különleges íze, pezsgő állaga garantált felüdülés, mellette pedig még jó közérzetet is ad majd.

Fogyasztása kúraszerűen javasolt, napi 2 dl az ajánlott mennyisége. Hosszabb alkalmazás esetén sincs mellékhatása. Kombuchát magunk is előállíthatunk, de már készen palackozva is kapható a drogériákban.

Forrás: healthline.com