Barion Pixel Több kockázatot vállalnak a nők, mint eddig hitünk – Coloré

Több kockázatot vállalnak a nők, mint eddig hitünk

2023. 11. 20.

A Budapesti Corvinus Egyetemen tartottak egy konferenciát, aminek egyik témája a nők kockázat vállalása volt. A közvélemény szerint a nők általában kevésbé ambiciózusak, mint a férfiak. A női vezetők kevesebb kockázatot vállalnak üzleti döntéseikben. Azonban mindez Rose Neng Lai professzor szerint nem igaz. A Makaói Egyetem pénzügyi kutatója a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett 14. éves pénzpiaci likviditási konferencián leleplezte ezeket a mítoszokat.

Nemcsak nagyobb kockázatot vállalnak, de nagyobb hozamot is érnek el   

Lai professzor és a munkatársai 1304 amerikai csúcstechnológiai cég adatait gyűjtötték össze 1996 és 2021 között, hogy megvizsgálják, hogy a nem szerepet játszik-e a kockázatvállalásban, és hogy a női vezetők milyen kockázatokat hajlamosak vállalni. Következtetéseiket tanulmányban foglalták össze. Általánosságban az, hogy női vezérigazgató áll a vállalat élén, nincs hatással a vezetés kockázatvállalási hajlandóságára, a férfiak által különösen uralt csúcstechnológiai ágazatban azonban a nemi hovatartozás jelentős szempont: a női vezérigazgatók ebben a szektorban a férfiakhoz képest hajlamosak több kockázatot vállalni. Náluk pedig ez a várható hozam növekedésével is jár. A női igazgatósági tagok viszont általában kevesebb kockázatot vállalnak.  

nők
Kép forrása: PeopleImages / Getty Images

A női szakemberek inkább alacsonyabb kockázatot vállalnak. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a női igazgatók és vezérigazgatók ösztönzik-e az innovációt. Kiderült, hogy pozitív hatással vannak az innovációra, különösen a zöld szabadalmakra.

A technológiai területen dolgozó nők 70%-a úgy érzi, a férfiakhoz képest keményebben kell dolgoznia a sikerért 

A konferencián kiderült, hogy a pénzintézetek vezérigazgatóinak kevesebb mint két százaléka, az igazgatósági tagoknak pedig kevesebb mint 20 százaléka nő. Az idei Nobel-emlékdíjas Claudia Goldin szerint az elmúlt évtizedekben nőtt a nők képzettségi szintje, de a modernizáció, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatott nők növekvő aránya ellenére a világban még mindig vannak kereseti különbségek. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy inkább kisebb bankoknál dolgoznak, és a technológiai területen dolgozó nők 70%-a úgy érzi, hogy keményebben kell dolgoznia a sikerért, mint a férfiaknak.  

nők
Kép forrása: filadendron / Getty Images

Azért foglalkozunk a nemi szempontokkal egy pénzügyi konferencián, mert a nők a pénzügyekben alulreprezentáltak

– mondta el Huszár Zsuzsa Réka, a Budapesti Corvinus Egyetemen docense a 14. éves pénzpiaci likviditási konferencia plenáris előadásának a megnyitóján november 10-én.

Forrás: hellosajto.hu, Budapesti Corvinus Egyetem

Borítókép forrása: AJ_Watt / Getty Images