Barion Pixel „Gyógynövénnyel a legtöbb alapprobléma megoldható” – a kineziológus elmondja, hogyan hatnak az illóolajok az érzelmeinkre – Coloré

„Gyógynövénnyel a legtöbb alapprobléma megoldható” – a kineziológus elmondja, hogyan hatnak az illóolajok az érzelmeinkre

2022. 09. 19.

Az illóolajok erejét néha szem elől tévesztjük, pedig rendszeres használatukkal akár betegségeket is megelőzhetünk. Érdemes beilleszteni őket a hétköznapi rutinunkba, hiszen segítségükkel a stresszes helyzeteket is kezelhetjük. Sőt, még abban is segítségünkre lehetnek, hogy motiváltabbak legyünk a munkánkban.

Colore: Miben rejlik az illóolajok ereje?

Makra Noémi: Az utóbbi években nagyon elterjedté vált az aromaterápia, mint alternatív gyógymód. Azonban fontos leszögezni, hogy a terápiás tisztaságú illóolajok azok, amelyek valóban tartalmazzák az adott gyógynövény hatóanyagait és gyógyhatással bírnak. Ezek az esszenciák magas szakértelemmel készülnek, és a gőzdesztilláció vagy a hidegsajtolás során maximális a hatóanyagok kinyerése. Fontos, hogy mindeközben semmilyen szennyeződés nem marad az illóolajban, ellentétben sok más vegyi eljárással. A hatóanyagok, melyekben az illóolajok ereje lakozik, olyan kémiai összetevőket jelentenek, melyek az adott növény számára jellegzetes gyógyító hatású és az életben maradáshoz szükséges tulajdonságokat kölcsönöznek. Képzeljük el, hogy egy-egy virág számára a szaporodásának záloga, hogy milyen aromát bocsát ki magából. Például az ausztrál teafa rendkívül párás területen terem, éppen ezért nem meglepő, hogy az ilyen helyeken könnyedén megtelepedő mikroorganizmusok ellen igen magas antibakteriális és vírusgátló anyagokat termel önmaga védelme számára. Hatalmas ajándék ez, hogy az emberi szervezet kompatibilis ezekkel az összetevőkkel, és a saját gyógyulásunkra is használhatjuk ezeket a természet adta lehetőségeket.

illóolaj
A saját gyógyulásunkra is használhatjuk ezeket a természet adta lehetőségeket. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Milyen esetben ajánlott a használatuk?

Legtöbbször az egészségtudatosság részeként dönt valaki az illóolajok mellett, hiszen számos vény nélküli gyógyszert ki lehet váltani a használatukkal, ezáltal a szervezetünk méregtelenítő folyamatait nem terheljük le feleslegesen.

Gondoljunk a leghétköznapibb dolgokra, például fejfájás, emésztési gondok, menstruációs görcsök, ízületi fájdalmak, megfázás – ezekben az esetekben a patikai készítmények egyszerűen helyettesíthetők néhány illóolajjal.

Azok számára, akiknek fontos, hogy ne csak a felszínen kezeljék a problémákat, hanem hosszú távon megőrizzék az egészségüket, azoknak mindenképpen előnyös terápiás minőségű esszenciákkal megtölteni a házipatikát.

Hogyan kell használni őket?

Az illóolajok használata igen sokrétű. Bizonyos esetekben, adott készítményeknél a gyártó engedélyezi a belsőleges használatot, azonban fontos megjegyezni, hogy ez szakszerűtlen alkalmazás esetén nagy károkat tud okozni, ezért érdemes szakember segítségét kérni. A másik lehetséges használati mód az a helyi alkalmazás, ez leginkább bőrproblémák vagy fájdalomcsillapítás esetén jöhet szóba. Például egy pattanásos, aknés arcbőrnél a teafás vagy levendulás ecsetelés sokat segíthet, utóbbi stressz alapú fejfájásnál halántékra kenve is jó megoldás lehet, pirulák bekapkodása helyett. Aminek fontosságát talán kissé elhanyagoljuk, az az illóolajoknak az aromatikus felhasználása, ilyenkor érzelmi hatás alapján belélegezzük vagy párologtatjuk a megfelelő hatóanyagokkal rendelkező esszenciát. Sokan csak a testi hatást veszik figyelembe egy-egy illóolajnál, azonban ott van az az alapigazság, hogy a test és a lélek kiegyensúlyozása árán lehetünk egészségesek, és ez csak úgy működhet, ha mindkettőnek szentelünk figyelmet.

illóolaj terápia
A helyi alkalmazás leginkább bőrproblémák vagy fájdalomcsillapítás esetén jöhet szóba. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A kineziológiai munkában miért van segítő szerepe az illóolajoknak?

A kineziológiai stresszoldások alkalmával az illóolajok érzelmi hatását használjuk ki. Egyrészt segítheti a ráhangolódást a kliens ügyére, hiszen amikor valaki a munkából rohanva esik be, akkor korántsem könnyű ténylegesen megérkezni és átszellemülni egy másfajta légkörbe. Másrészt az oldás elmélyülését is támogathatja a közös munkát követő hetekben, segít megtartani a fókuszt, látni a vágyott állapotot magunk előtt. Számos olyan illóolaj keverék létezik, amiben a gyógynövények szinergiája kifejezetten egy adott érzelmi hatás köré szerveződik. Ilyenkor az esszenciát belélegezve, az aromák a szaglóhámon keresztül azonnal eljutnak az agy hangulatunkért felelős részeire.

illóolaj belélegzés
Az esszenciát belélegezve, az aromák a szaglóhámon keresztül azonnal eljutnak az agy hangulatunkért felelős részeire. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ezek a legtöbb esetben kapaszkodók, vagy akár stresszoldás nélkül is hatnak?

Vannak olyan esetek, amikor az aromaterápiás megoldások önállóan is megállják a helyüket, legyen szó érzelmi vagy fiziológiás problémákról. Azt gondolom, hogy krónikus esetekben mindenképpen szükséges felderíteni a stresszokozókat kineziológiai oldással. A visszatérő gondjainkat illetően ne elégedjünk meg tüneti megoldásokkal. Viszont, ha a mamánál vasárnap teleettük magunkat és mozdulni sem bírunk, akkor bőven elegendő néhány csepp emésztést támogató illóolajjal bemasszírozni a hasunkat.

Mik azok a személyes tapasztalatok, amik számodra is bebizonyították, hogy a testi és lelki egészségedre jó hatással vannak?

Alapvetően a gyógynövények nagyon közel állnak a szívemhez, de a terápiás tisztaságú illóolajok használata egy egészen új dimenziót nyitott meg számomra. Körülbelül két éve kezdtem el használni őket komolyabban, ami azt jelenti, hogy tanfolyamokon tanultam meg biztonsággal alkalmazni őket.

Számomra nagyon nagy megnyugvás, hogy feleslegesen nem kell gyógyszerekkel tömni magam, mert gyógynövénnyel a legtöbb alapprobléma megoldható.

Volt egy időszakom, amikor sokat fájt a fejem, és pont ekkor találkoztam először az illóolajokkal. Emlékszem, hogy egyből elmúlt a fájdalom, amit még gyógyszerrel sem sikerült kezelni. Ez volt az első ilyen meghatározó élményem, ami elindított az úton. De számos egyszerű példát tudok még említeni. Lassan tíz éve, hogy műtöttek epekővel, de sajnos azóta sem lett tökéletes az emésztésem, így gyakran nyúlok epeműködést segítő hatóanyagokhoz, mint például a borsmenta. Ilyenkor ősszel előfordul, hogy a napi hőingadozások miatt megfázom, ekkor a fenyő illóolaját szoktam használni légzéskönnyítésre. Vannak kifejezetten fertőtlenítő, immunstimuláns hatóanyagok, mint amilyeneket a fahéjból, szegfűszegből, rozmaringból vagy a citrusfélékből készített illóolajok tartalmaznak, s amiket megelőzésre párologtatok ezekben az átmeneti időszakokban. Sikerüket bizonyítja, hogy már évek óta messziről elkerülnek a vírusok.

Ha valakinek nincs akut problémája, de azt szeretné, hogy könnyebbé tegye a hétköznapokat akkor is tudnak ezek az illóolajok segíteni?

Természetesen. Főleg, ha egy tudatos életmód részeként alkalmazzuk őket. Napindítónak például használhatunk fás, gyökeres aromákat, mert ezek földelnek és kiegyensúlyozottá tesznek, összeszedettebbek leszünk a nap folyamán. Ha nehezen ébredünk, akkor a mentás vagy citrusos aromák élénkítenek és motiválttá tesznek. Stresszesebb napokon ne féljünk a nyugtató hatású illóolajoktól, mert napközbeni használat esetén nem fog elálmosítani mondjuk egy levendulás szantálfás keverék, vagy akár egy citromfű, ami segít letisztítani a gondolatainkat. Ezeket az esszenciákat elalvás előtt is párologtathatjuk a hálószobában, hogy nyugodtan hajthassuk álomra a fejünket. Mivel nagyon sokféle gyógynövényből készítenek már illóolajokat, ezért teljesen személyre szabható még a hétköznapi használatuk is.

citrusos illóolaj hatása
A citrusos aromák élénkítenek és motiválttá tesznek. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Makra Noémi alternatív önismereti tanácsadó, One Brain kineziológia konzulens. 1989-ben született Orosházán, jelenleg Szegeden él. 2018-ban kezdett kineziológiával foglalkozni Detkovics Éva tanítványaként, jelenleg a One Brain/Three in One Concepts képzési út haladó szintű hallgatója. Segítségnyújtását a Lélekpiszkáló oldal felkeresésével lehet igénybevenni.

Nyitókép: Makra Noémi