5 ok, amiért érdemes otthon jázminolajat tartani

2022. 09. 10.

A jázminolaj a közönséges jázmin növény, más néven Jasminum officinale fehér virágaiból származó illóolaj. A jázmin évszázadok óta népszerű édes, romantikus illata miatt, és a világ legismertebb parfümjeiben, köztük a Chanel No. 5-ben is felhasználták.

A jázminolaj nemcsak kellemes illatú, hanem számos előnyös, jótékony hatása is van. A tiszta, 100%-os jázminolajat megvásárolhatjuk a drogériákban és otthon számos felhasználási lehetősége van.

Aromaterápia

A jázmin ömagában egy kellemes illat, párologtatóba téve annak is kellemes, aki nem tudatosan használja. Ám érdemes tudni, hogy illóolaja antidepresszáns hatású, jótékonyan hat az idegrendszerre, javíthatja a hangulatot, éberebbé tesz és energikus, pozitív hangulatba kerülünk tőle. Remekül alkalmazható aromaterápiás masszázs során is.

jázminolaj
Forrás: Unsplash

Fertőtlenítés

A Jasminum sambac növényből származó természetes jázminolaj, valamint annak szintetikus keverékei antibakteriális, antiszeptikus hatásúak, így fertőtlenítésre alkalmasak, elpusztítják a baktériumokat, gombákat. Fontos azonban, hogy csak ép bőrön alkalmazzuk (hasonlóan a kézfertőtlenítő szerekhez).

Afrodiziákum

A jázmin romantikus aromájáról régóta úgy tartják, hogy afrodiziákum hatású. Illatként viselik, parfümökbe teszik, és India egyes részein a jázminvirágokkal díszítenek esküvőkön, az ifjú házasok hálószobájában, hogy megteremtsék a romantika hangulatát. Állítólag fokozza a romantikus és pozitív érzéseket, valamint az energiaszintet.

Gyulladáscsökkentő, sebgyógyító

A már hegesedett, varasodott szövetre téve fokozza annak gyógyulását, a sejtek regenerációját és csökkenti a bőrszövet gyulladását. Apró karcolásokra, vágásokra is használható, de csak a tiszta olaj és hígított formában.

Női dolgok

A jázmin illóolaja a nők számára több előnyös hatással is bír a népi gyógyászat szerint. Az aroma belélegzése segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a lélek megnyugtatásában, a görcsoldásban, oldja az ingerültséget. Az indiai régiókban pedig úgy tartják, hogy elősegítheti a laktációt is, ezért a szoptatós anyukák, és várandós kismamák a hajukba jázminokat tűznek.

Forrás: healthline.com