A kókuszon túl: 3 egyéb természetes olaj a sima és ragyogó bőrért

2022. 09. 07.

A természetes olajokat, például a kókuszolajat, a shea vajat és az olívaolajat évszázadok óta használják bőr- és hajápolásra.

Nemzedékről nemzedékre örökítették a különféle hidratáló, védő és antibakteriális tulajdonságú növényi olajokat elődeink.

A modern kozmetikai- és wellness iparágak növekedésével ezeket az egyszerű anyagokat gyakran figyelmen kívül hagyjuk, holott az esetek többségében sokkal olcsóbb és egyszerűbb megoldást tudnak nyújtani. Arról nem is beszélve, hogy természetesek. Szerencsére az elmúlt évtizedben egy kicsit újjáéledtek ezek az ősi praktikák és házi módszerek, hiszen az emberek arra törekednek, hogy adalékanyagoktól mentes, megfizethető, természetbarát és hatékony termékeket alkalmazzanak.

természetes olaj a szép bőrért
Forrás: Unsplash

A bőrgyógyász szakemberek azért néhány óvintézkedést mindenképp javasolnak, ha a természetes olajokat “a’la natur” akarjuk használni: mindig csináljunk előtte bőrpróbát, az arcon ne alkalmazzuk őket kipróbálás nélkül. A túl zsíros, pattanásos bőrűeknek pedig több ilyen olaj sem ajánlott, mert fokozhatják a pórusok eltömődését.

Noha a konyhánkban is használt olajok és növényi zsírok kiválóak, a dermatológusok szerint, ha tényleg ezeket vetjük be hidratálásra és bőrtáplálásra, akkor az extra szűz, hidegen sajtolt, finomítatlan formákat válasszuk.

Olívaolaj

Az olívaolaj általában nem vált ki allergiás reakciókat, de a legjobb eredmény érdekében mindenképpen válasszuk az extra szűz fajtát. Az olívaolaj A-, D-, E- és K-vitamint tartalmaz, és egyes kutatások szerint az egyik legjobb hidratáló.

Jojoba olaj

A jojoba olaj Mexikóban és Amerika dél-nyugati részén őshonos, ahol olaját a magjából vonják ki, és az indián törzsek gyógyászati ​​célra használják. Ritkán vált ki allergiás bőrreakciót. A kutatók azt találták, hogy ez a csodás olaj gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatással is bír, ezenkívül táplál, regenerál és hidratál. A hajra is nagyszerű pakolásnak.

Csipkebogyó olaj

A csipkebogyó hazánkban is gyakori. A vadrózsabokrok magjából kivont csipkebogyó olaj hidratáló, öregedésgátló hatású. Az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban 2018 januárjában közzétett kutatás szerint az olajban található esszenciális zsírsavak és antioxidánsok, beleértve az A-vitamint, béta-karotint is, viszonylag magas védelmet nyújtanak a gyulladásokkal és az oxidatív bőrkárosodással szemben. A csipkebogyó magolaj ígéretes eredményeket mutatott a gyulladásos bőrbetegségek, például az ekcéma enyhítésében is.

Forrás: healthline.com