Barion Pixel Karnyújtásnyira lehet a férfi fogamzásgátlás egy új kutatás eredményei szerint – Coloré

Karnyújtásnyira lehet a férfi fogamzásgátlás egy új kutatás eredményei szerint

2023. 03. 03.

Évszázadok női fohásza válhat valóra az elkövetkezendő években, hiszen nemrég sikerrel zárult egy egereken végzett kísérlet, amely során a hormonmentes férfi fogamzásgátló tablettákat tesztelték.

Noha régóta forog a köztudatban a férfi fogamzásgátlás témája, most először kerültünk közel annak tényleges megvalósításához – derült ki a BBC cikkéből, amelyben a nem-hormonális (hormonmentes), férfi fogamzásgátlók egerek körében végzett, sikeres teszteléséről számoltak be. 

Fogamzásgátlás, az örök mumus

Spermicid, fogamzásgátló tabletta, spirál, hüvelygyűrű. Mindössze négy, az egyébként számtalan fogamzásgátló módszer közül, amelynek közös nevezője, hogy minden esetben a nő felelőssége intézkedni a nem kívánt terhesség megelőzéséről. Ennek persze ára van: szó szerint, s átvitt értelemben is, hiszen a hosszú időn keresztül szedett fogamzásgátló tabletták mellékhatásait (így például a trombózisra való hajlamot) már az orvostudomány is (el)ismeri. 

Nem véletlen, hogy a férfi fogamzásgátlás kutatásának egyik professzora, Allan Pacey a következőképp fogalmazott a vizsgálattal kapcsolatban: „Sürgető szükség van egy hatékony, reverzibilis, orálisan szedhető fogamzásgátlóra a férfiak számára, hiszen (noha) különböző megközelítéseket teszteltek az évek során, még egyik sem jutott el a piacra.”

férfi fogamzásgátlás
A fogamzásgátlás egyik legősibb módszere a megszakított közösülés. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A fogamzásgátlás origója már évszázadok óta egyetlen, igen egyszerű gondolatmenet: hogy megakadályozzuk, hogy a spermiumok a méhszájba jussanak. (Nem véletlen, hogy már a Bibiliában is megemlítik a megszakított közösülést, mint a fogamzásgátlás legősibb módszerét, de már az első óvszerek is – az emberi történelem hosszát tekintve viszonylag korán, a 16. században – hamar megjelentek a „piacon”.) 

Nem véletlen, hogy ugyanezen az alapon nyugszik az új, férfiak számára készített fogamzásgátló tabletta is: a kifejlesztett anyag ugyanis néhány órán át képes megbénítani a spermiumokat, így azok nem tudják elérni a petesejtet – amely, mint tudjuk, nélkülözhetetlen a megtermékenyítéshez. 

Férfi fogamzásgátló – Az első sikerek

A női fogamzásgátlókkal ellentétben a TDI-11861 nevezetű gyógyszer nem hormonális alapon fejti ki a hatását, vagyis nem kell attól tartani, hogy megzavarja a férfi nemi működés egyik legfontosabb anyagának, a tesztoszteronnak a működését: a tesztek szerint nem okoz hormonhiányos mellékhatásokat a férfiak szervezetében. A felmerülő miért kérdésre egyszerű a válasz: a gyógyszert nem úgy tervezték, hogy a hormonrendszer felől közelítse meg a spermiumok lassítását, sokkal inkább azok mechanikájába „nyúl bele” úgy, hogy blokkolja az úszásukat aktiváló enzimet (szolubilis adenil-cikláz).

férfi fogamzásgátlás
A férfi fogamzásgátlás kérdését egyelőre a spermiumok lassítása szempontjából igyekeznek megoldani. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A tabletta szedése azonban több kérdést is felvet, hiszen a szakértők tervei szerint a szexuális aktus előtt nagyjából egy órával kell majd bevenni, hogy az kifejthesse a hatását. Az egereken végzett kísérletek eredményei szerint nagyjából háromórás hatékonysággal számolhatnak majd a felhasználók: a kísérletek során a gyógyszer egyetlen adagja az együttlét előtt, alatt és után is blokkolta a spermiumok mozgását, majd 24 órán belül teljesen elmúlt a hatása. 

„Az itt leírt megközelítés, amely a spermiumok mozgásához szükséges kulcsenzimek kiiktatására irányul, igazán újszerű ötlet. Önmagában az a tény, hogy ilyen gyorsan képes hatni, s a folyamat gyorsan visszafordítható, rendkívül izgalmas!” – tette hozzá a már idézett Pacey, a Sheffield Egyetem professzora. 

Noha a professzor szerint már sikerrel tesztelték a gyógyszert laboratóriumi körülmények között, emberi spermiumokon is, a kísérlet további szakaszában nyulakon folytatják majd a vizsgálódást. Természetesen nem ez az egyetlen vizsgálat, amely a férfi fogamzásgátlást helyezi fókuszba: más kutatók a spermiumúszás megállítása irányából igyekeznek megoldani a problémát úgy, hogy blokkolnak egy bizonyos fehérjemolekulát azok felszínén. 

„Ha az egereken végzett kísérletek az embereken is ugyanolyan hatásfokkal működnek, ez lehet az a megközelítés, amelyet kerestünk” – zárta le a témát Pacey professzor. 

Forrás: BBC.com
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix