Barion Pixel Hormonmentes fogamzásgátlás: ezek a kevésbé biztonságos módszerek, amiket mégis sokan használnak – Coloré

Hormonmentes fogamzásgátlás: ezek a kevésbé biztonságos módszerek, amiket mégis sokan használnak

2023. 05. 23.

A hormonmentes fogamzásgátlás egyre elterjedtebb, sokan használják védekezésként. Sokféle módszer közül lehet választani. Létezik kettő, amik a lehető legtermészetesebbek, de óriási odafigyelést igényelnek, ellenkező esetben nem túl biztonságosak.

Ha valaki nem szeretne terhes lenni és hormonmentes fogamzásgátlást keres, akkor rengeteg módszert kipróbálhat a védekezésre. Azonban vannak olyan lehetőségek, amik még ma is nagyon elterjedtek, pedig nem túl biztonságosak. Ilyen a megszakításos közösülés vagy a naptármódszer. Azok, akik ezeket használják, nagyobb eséllyel esnek teherbe, mondjuk, hogy miért.

Megszakításos közösülés: hormonmentes fogamzásgátlás, de biztonságos?

Ennek a módszernek a lényege, hogy a péniszt még a magömlés előtt el kell távolítani a hüvelyből, így az ejakuláció a női partner testén kívül megy végbe. Ezzel a módszerrel a spermiumok nem juthatnak be a hüvelybe, így pedig petesejtet sem tudnak megtermékenyíteni.

Azonban mindez nem ennyire egyszerű. A megszakításos módszerhez elképesztő önkontrollra van szükség a férfi részről, és még ebben az esetben sem ad teljes biztonságot. Ha túl későn húzza ki a péniszét, vagy az orgazmusa előtt is előváladék folyik a hüvelybe, ugyanúgy megtörténhet a megtermékenyülés és ezzel a terhesség.

A megszakításos módszer az esetek 78 százalékában működik, ami azt jelenti, hogy több mint egy éven keresztül ezt a módszert használva 100 nőből 22 – körülbelül 5-ből 1 – esik teherbe. Összehasonlításképpen, a férfi óvszer 98 százalékos hatékonyságú, ha minden alkalommal helyesen használják.

Miért használják mégis?

Mivel viszonylag gyakran előfordul a módszer használata mellett a terhesség, sokak fejében felmerülhet a kérdés, hogy miért válasszák mégis sokan. Mert ingyenes és könnyen elérhető, nincs mellékhatása és nem igényel orvosi vizsgálatot, sem receptet.

Milyen hátrányai vannak?

A megszakításos módszer nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben. Egyes párok pedig úgy érzik, hogy megzavarja a szexuális élvezetet. Egyéb hátrányai azonban nincsenek.

hormonmentes fogamzásgátlás
Kép forrása: shironosov / Royalty-free / Getty Images

Naptármódszer

Ez a hormonmentes fogamzásgátlás a termékenységi tudatosságon alapul. A menstruációs ciklusok nyomon követését foglalja magában, hogy megbecsüljék a nő termékenységi időszakának időpontját (az ovuláció előtti, alatti és utáni napokat, amikor a védekezés nélküli szex terhességet eredményezhet). Bár a petesejt az ovulációt követően csak körülbelül 12 óráig megtermékenyíthető, a spermiumok a közösülés után akár 5 napig is aktívak maradhatnak és megtermékenyíthetik a petesejtet. Emiatt az ovuláció előtt 5 nappal folytatott közösülés terhességet eredményezhet. Így ezek a módszerek megkövetelik a tartózkodást a behatolásos szextől 5 nappal az ovuláció előtt.

Ennél a módszernél a nem szándékos terhességek száma általában 12-23 százalék, vagyis egy év alatt 100 naptármódszert használó nőből 12-23 esik teherbe.

Ki használhatja?

A naptármódszer a menstruáció időpontján alapul, és csak olyan nők számára megfelelő, akiknek rendszeres a havi vérzésük. Az ovuláció körülbelül 14 nappal a menstruáció kezdete előtt következik be. Így a menstruációs ciklus alatti tartózkodási időintervallumot úgy határozzák meg, hogy az előző 12 ciklus közül a legrövidebből 19 napot, a leghosszabból pedig 11 napot vonunk ki. Például, ha a ciklusok 27 és 29 nap között változnak, akkor az egyes ciklusok 8-18. napja között önmegtartóztatásra van szükség. Minél nagyobb a ciklusok hosszának eltérése, annál hosszabb önmegtartóztatásra van szükség.

Miért jó a naptármódszer?

Hasonlóan a megszakításos közösüléshez, ez is egy hormonmentes fogamzásgátlás, természetes és nem okoz mellékhatásokat. Nem igényel semmilyen speciális eszközt vagy eljárást, és nem kerül semmibe. A nők jobban ismerik a menstruációs ciklusukat, amikor ezt a módszert használják.

hormonmentes fogamzásgátlás
Kép forrása: Chainarong Prasertthai / Royalty-free / Getty Images

Milyen hátrányai vannak?

A naptármódszerhez szükséges a menstruációs ciklus hosszának állandó monitorozása, ami egyes nők számára nehéz lehet. Ha valaki nem akarja napokra felfüggeszteni minden hónapban a szexuális életét, muszáj más módszerrel kiegészítenie a védekezést. Nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől.

Két korábbi cikkünkben már beszéltük más hormonmentes fogamzásgátlással kapcsolatos módszerekről. Ezek a női óvszer és a méhszájsapka voltak.

Forrás: Clue, Web MD, Mayo Clinic, MSD Manual, Cleveland Clinic

Borítókép forrása: Foremniakowski / Royalty-free / Getty Images