Barion Pixel Hormonmentes fogamzásgátlás: mik az előnyei és hátrányai a méhszájsapkának – Coloré

Hormonmentes fogamzásgátlás: mik az előnyei és hátrányai a méhszájsapkának

2023. 03. 02.

A fogamzásgátlás nagyon fontos, amikor szexuális kapcsolatba kerülünk valakivel. Rengeteg verziója van, szerencsére, léteznek hormonmentesek is, ilyen a méhszájsapka.

Nőként még mindig gyakran érezhetjük úgy, hogy a fogamzásgátlás a mi feladatunk, de legalábbis mindkét félé, ha biztosra akarunk menni. Rengeteg fajta módszer létezik ma már, ha nem szeretnénk kisbabát. Vannak az ismertebbek, mint a fogamzásgátló tabletta vagy a gumióvszer, azonban létezik néhány más alternatíva is, ilyen a méhszájsapka.

Mi az a méhszájsapka?

A méhszájsapka egy hormonmentes fogamzásgátló módszer. Olyan alakúak, mint egy tengerészsapka. Akkor a leghatékonyabbak, ha spermiciddel (spermaölő kémiai anyag) együtt alkalmazzák. Különböző méretűek, így érdemes szakemberhez fordulni a kiválasztásnál.

A hatékonyságát tekintve a becslések eltérőek, de a sapkát használó 100 nő közül körülbelül 12-14 esik véletlenül teherbe egy év során. Akkor biztosítja a legjobb védelmet, ha még sosem szültél. Náluk 86%-ban hatásos, még a gyerekeseknél 71%-ban. Vagyis ebben az esetben 100 nőből körülbelül 29 egy éven belül teherbe esik.

Ezért ha igazán biztosra akarsz menni, használj más fogamzásgátlót módszert is mellette.

méhszájsapka
Méhszájsapka

Hogyan kell használni?

A méhszájsapka belsejét kend be spermiciddel, és szex előtt helyezd fel a hüvelybe a méhnyakig. A fogamzásgátló elzárja a méhnyakat, a spermicid pedig megöli a spermiumokat.

Aktus után legalább 6 órán át a helyén kell tartani. Ez idő alatt, ha újra szeretkezel, nem kell újra felhelyezni a spermicidet. De fontos, hogy ellenőrizd, még mindig a helyén van-e.

A méhszájsapkát az ujjaiddal könnyedén eltávolíthatod. Legtovább maximum két napig, vagyis 48 óráig maradhat fent. Ha elfelejted, fertőzést kaphatsz, ami toxikus sokk szindrómává alakulhat, ez pedig azonnali orvosi ellátást igényel.

Ha levetted, öblítsd át szappannal és vízzel, majd hagyd a levegőn száradni.

Előnyök: Kényelmes és egyszerű

A méhszájsapka (és a spermicid) kicsi, és elfér a zsebedben vagy a táskádban. Azonnal hatásos, amint elkezded használni, és könnyű abbahagyni. Ha úgy döntesz, hogy szeretnél teherbe esni, elég ha nem helyezed fel többet.

Nem szakítja meg a szexet

Szex előtt már felhelyezheted, így nem kell megállni és aggódni a fogamzásgátlás miatt, ha a dolgok felforrósodnak. A legtöbb ember és partnere nem érzi behatolás közben, de mégis annak a tudatában élvezheted a pillanatot, hogy védve vagy. 

Hormonmentes

Vannak, akik a hormonmentes fogamzásgátlást részesítik előnyben, vagy egészségügyi problémák miatt nem tudnak hormonális módszereket alkalmazni – a méhszájsapka kitűnő választás lehet a számukra.

Sokáig tart

Az óvszert minden használat után ki kell dobni. Ezeket azonban elég évente cserélni. Ez azt jelenti, hogy újra és újra használhatod őket – jót tesz a környezetnek és a terhesség megelőzésének is. Fontos azonban, hogy terhesség után változhat a méreted, ezért érdemes újra konzultálni egy orvossal.

Hátrányok: Nehéz lehet megtanulni jól felhelyezni

Vannak, akiknek gondot okoz a behelyezése, és gyakorlatba is telhet, mire sikerül. Ritka, de az is előfordulhat, hogy elmozdul szex közben. Valamint a spermicid megfelelő használatára is ügyelned kell.

Allergia

A szilikonra vagy a spermicidre alkalmanként enyhe allergiás reakciók fordulnak elő. Valamint a spermicid irritálhatja a hüvelyt, ha túl sokszor használod, illetve növelheti a HIV és más szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát.

Ha a hüvelyed fáj vagy irritált, akkor érzékeny lehet a spermicidre vagy arra az anyagra, amelyből a sapka készült.

Minden alkalommal kell használni

Ahhoz, hogy ne ess teherbe, minden alkalommal használnod kell, amikor behatolás történik. Ha nem vagy biztos abban, hogy minden egyes hüvelyi szex alkalmával használni tudod, érdemes másfajta fogamzásgátló módszert keresned.

A nemi betegségektől sem véd úgy, mint az óvszer vagy női óvszer.

Szülés vagy abortusz

Vannak bizonyos esetek, amikor nem lehet használni a méhszájsapkát. Ilyen a szülés és az abortusz utáni első hat hét. Valamint ha méhnyakrákod vagy más méhnyak-betegséged van, esetleg te vagy partnered HIV- vagy AIDSfertőzött.

Ne használd a sapkát a menstruáció alatt, mert növelheti a fertőzés kockázatát. Ne vedd vagy add kölcsön sem, mert ez is növeli a fertőzések gyakoriságát.

méhszájsapka
Különböző méretű méhszájsapkák.

Forrás: Natural Cycles, Planned Parenthood, Sutter Health

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix