Méhen kívüli terhesség: ezek a leggyakoribb rizikófaktorok

2023. 01. 12.

A méhen kívüli terhességről még mindig nem beszélünk eleget, pedig az idejében való felismerése, életeket menthet.

A várandósság a megtermékenyített petesejttel kezdődik. Azonban vannak esetek, amikor nem zajlik minden megfelelően, és ez a petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be. Ilyenkor beszélünk méhen kívüli terhességről. Ez az állapot az anyát életveszélybe sodorhatja, ezért minden apró jelére, azonnal orvoshoz kell vele fordulni.

Mi történik a méhen kívüli terhesség esetén?

A méhen kívüli terhesség leggyakrabban a petevezetékben fordul elő, amely a petesejteket a petefészkekből a méhbe szállítja. Néha a test más területein is előfordulhat, például a petefészekben, a hasüregben vagy a méh alsó részén (méhnyakban).

A méhen kívüli terhesség nem folytatódhat normálisan. A megtermékenyített petesejt nem tud túlélni, és a növekvő szövet életveszélyes vérzést okozhat, ha nem kezelik.

Milyen tünetekkel jár?

A terhesnők legnagyobb félelme a méhen kívüli terhesség, ami sokszor először nem is jár semmiféle tünettel. Azonban, ahogy a petesejt egyre nő, a jelek is egyre feltűnőbbek lesznek.

Az első figyelmeztető jelei leggyakrabban az enyhe hüvelyi vérzés és a kismedence-fájdalom. Ha vér szivárog a petevezetékből, akkor vállfájdalmat vagy székelési ingert érezhetsz. A konkrét tünetek attól függnek, hogy hol gyűlik össze a vér.

Amikor a megtermékenyített petesejt tovább növekszik a petevezetékben, az megrepedhet. Ilyenkor komoly vérzés keletkezhet a hasüregben, erős szédülést érezhetsz, amit ájulás és sokk követ.

Egyéb tünetek lehetnek még a hányás, a hányinger, a sápadtság, a vérnyomáscsökkenés, a hasi fájdalom, a menstruáció elmaradása, a gyakori vizelési inger, a hangulatváltozás, az emlőfeszülés, a barnás vérzés, a húzó fájdalom deréktájon, a végbélfájdalom, és a heves szívdobogás.

méhen kívüli terhesség
Méhen kívüli terhesség. / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Rizikófaktorok

A statisztikák szerint az összes várandósság nagyjából egy százalékát érinti a probléma. Körülbelül 100-150 élve születésre jut egy méhen kívüli terhesség.

Akadnak rizikófaktorok, amikről érdemes szólni az orvosnak, ha kisbabát szeretnél. Ha korábban volt ilyen típusú terhességed, akkor nagyobb valószínűséggel lesz másik. A szexuális úton terjedő fertőzések, mint például a gonorrhoea vagy a chlamydia is növelhetik a méhen kívüli terhesség kockázatát. Egyes kutatások arra jutottak, hogy a mesterséges megtermékenyítésben vagy hasonló kezelésekben részesülő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki. Maga a meddőség és az olyan műtétek, ami a zárt vagy sérült petevezeték kijavítására irányul, is növelheti a kockázatot. Valamint nő az előfordulása a dohányosoknál is.

Ahogy egyre inkább kitolódik az első gyerek vállalásának az időpontja, úgy a méhen kívüli terhesség kockázata is nő. Magyarországon még mindig 20-29 éves korosztályban születik a legtöbb nő első gyermeke, arányuk azonban folyamatosan csökken, a 30-39 éves korosztályé pedig egyre emelkedik.

Minél később vállal valaki gyermeket, annál nagyobb az esély a vetélésre is. A nőknél a harmincas éveik vége felé közeledve gyakoribb a méhen kívüli terhesség, a terhességi magas vérnyomás, a terhességi diabétesz is, valamint a császármetszéssel történő szülés aránya.

Lelki gyógyulás

A méhen kívüli terhesség fizikai kezelése után jöhet a lelki gyógyulás, mivel ez is egyfajta vetélés, ami depressziót okozhat. A felépüléshez fizikai pihenésre van szükség. A Singhealth szerint mindez függ a terhesség előtti általános egészségi és fizikai állapottól is.

A fizikai felépülés gyorsabb lehet, mint a pszichés. Minden nő másként reagál a különböző életutaktól függően. A pszichológiai felépülés nem lineárisan megy végbe. Néha a veszteség sokkja idővel enyhülhet.

Gyakori érzések a szomorúság, a bűntudat, a gyász folyamatát úgy értelmezhetik a párok, hogy „elfelejtik” az elveszett babájukat. Mindezek pedig idővel szorongáshoz és depresszióhoz vezethetnek. Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni.

méhen kívüli terhesség
Méhen kívüli terhesség. / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Házipatika, Pénzcentrum, CNA, Mayo Clinic

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix