Barion Pixel Potyautas a fedélzeten – A fogamzásgátlás és a hüvelygomba – Coloré

Potyautas a fedélzeten – A fogamzásgátlás és a hüvelygomba

2023. 08. 04.

Talán nem számítunk rá, de a fogamzásgátlás egyik legbiztosabb módszere nem várt mellékhatásokkal párosulhat, például hüvelygombával!

A fogamzásgátlásra ma már számos lehetőség van. Tabletta, óvszer vagy pesszárium, mind a javunkat szolgálják, ám általuk sem vehetjük biztosra, hogy elkerül a hüvelygomba. Még az óvszer sem nyújthat erre teljes garanciát, annak ellenére sem, hogy nincs közvetlen érintkezés a felek között.

Természetesen a gomba nem a nemi betegségek sorát erősíti, és a nők esetében nehezebben gyógyuló vagy visszatérő hüvelygomba esetén valamilyen életviteli vagy élettani hatás a felelős a kialakulásáért.

Hüvelygomba és fogamzásgátlás – kéz a kézben?

Természetesen a fogamzásgátlás önmagában nem jelenti feltétlenül azt, hogy hüvelygombánk is lesz, ám tény, hogy bizonyos fogamzásgátló tablettáknak több mellékhatásuk is van. Ezek a készítmények hatással vannak a hormonháztartásra, így akár a hüvelygomba kialakulásáért is felelhetnek. Ennek oka, hogy az erős hormontartalmú készítmények befolyásolják a hüvelyflóra állapotát is, ezáltal a hüvely kevésbé lesz ellenálló a különböző fertőzésekkel szemben.

Természetesen nem csupán a fogamzásgátló tabletták okozhatnak hüvelygombát, ugyanis a szex során bejutó idegen testnedvek is zavaróan hathatnak a hüvelyre, ami miatt az egészségesen alacsony, azaz enyhén savas pH emelkedik, és ez kedvez a gombák szaporodásának. Ráadásul a gomba továbbadható, habár ez a fajta gomba a férfiakat nem kifejezetten a nemi szervükön betegíti meg.

Hüvelygomba
A fogamzásgátló szedése mellett a hüvelygomba gyakori látogató lehet / Kép forrása: Alina Prokudina / Getty Images

A tünetek férfiaknál és nőknél is meglehetősen hasonlóak: duzzadt, kivörösödött nemi szervek, rendkívül erős viszketés, csípő, égető érzés, esetleg fájdalom az együttlét vagy vizelés során, illetve túrós állagú, sárgás váladék. Ne keverjük össze a jelenséget a hüvelyszárazsággal, ami szintén a fogamzásgátló mellékhatása lehet, és tüneteiben hasonlíthat a gombás fertőzéshez. Megjegyeznénk, hogy a férfiak nemi szervén megjelenő gombás fertőzés extrém ritka, és általában súlyos betegségek esetén okozza a fent említett tüneteket.

Mit tehetünk?

Ha a gyógyszeres fogamzásgátlás miatt alakul ki gyakorta hüvelygombánk, akkor sem kell feltétlenül felhagynunk a szedésével, hiszen külsőleg és belsőleg is kezelhetjük a problémát. A patikai készítmények hasznosak lehetnek hüvelygomba esetén, ráadásul recept nélkül kaphatóak, így ha érezzük, hogy valami kezdődik, rögtön használhatjuk őket. Amennyiben a hüvelygomba évente legalább 4 alkalommal visszatér, érdemes orvoshoz fordulni.

Csökkenthetjük a szénhidrátbevitelünket, így a cukrok és a lisztfélék visszaszorításával segíthetjük az immunrendszerünk működését, amivel erősebb bástyát képezhetünk gombatámadás esetén.

Ügyeljünk arra, hogy nem túl szoros, pamut alsóneműt hordjunk, és arra, hogy a strandon fürdés után vegyünk fel száraz fürdőruhát, valamint sportolás után is mielőbb cseréljük le a fehérneműt és az edzőnadrágot. Ne használjunk hagyományos szappanokat intim mosakodáshoz, mert azok tönkretehetik a hüvely pH-értékét, ezáltal szabad utat engedve a fertőzés kialakulásának.

Nyitókép forrása: Getty Images