Barion Pixel Hormonmentes fogamzásgátlás: nem csak a terhesség ellen véd a női óvszer – Coloré

Hormonmentes fogamzásgátlás: nem csak a terhesség ellen véd a női óvszer

2023. 03. 31.

Ha nem szeretnél teherbe esni, de te a hormonális fogamzásgátlástól, a partnered pedig a hagyományos óvszerektől ódzkodik, akkor muszáj az olyan alternatív módszerek felé fordulnod, mint a női óvszer.

Mi az a női óvszer?

Arról, amit óvszerként szoktak emlegetni, már biztosan hallottál. Ez a férfi óvszer, vagy szokták hívni simán guminak, esetleg kotonnak. A női verzió lényegében hasonló, puha, vékony latexből készül. A hüvelybe kell felhelyezni, hogy megakadályozza a sperma eljutását a petesejtekhez. Szintén hormonmentes, az anyaggal nem kerül be semmilyen hormon a szervezetedbe.

Nagy különbség azonban, hogy mivel hüvelybe kell felhelyezni, ez egy belsőleg használható módszer. A férfi óvszer nem alkalmas erre a célra, így mindenféleképpen női óvszert vegyél, ha emellett a védekezés mellett döntesz.

Hogyan működik?

A női óvszert be kell helyezni a hüvelybe behatolás előtt, arra mindenképpen ügyelj, hogy a pénisz ne érintkezzen a hüvellyel, mielőtt felteszed, ugyanis valamennyi ondó már azelőtt is távozhat a péniszből, hogy egy férfi orgazmusa (teljes magömlése) megtörténne.

Miután kibontottad az óvszert, figyelj arra, hogy ne legyen sérült, közben se szakadjon el, a kisebb gyűrűs végét helyezd fel a hüvelyedbe. Győződj meg arról, hogy az óvszer nyitott végén lévő nagy gyűrű lefedi a hüvelynyílásod körüli területet. Szex közben figyeljetek arra, hogy a pénisz a gyűrűbe kerüljön, ne a gyűrű és a hüvely fala közé. Ha végeztetek, távolítsd el óvatosan, a végét elcsavarhatod, elzárva ezzel az ondó útját, hogy a ne tudjon kifolyni. A szemetesbe dobd, ne a WC-n húzd le.

Spermicid nem kell hozzá. Azonban nem jó ötlet férfi óvszerrel együtt használni, ugyanis  károsodhatnak az anyagok, ha találkoznak a behatolás közben.

női óvszer
Képforrás: Shutterstock / Puzzlepix

Előnyök: nincsenek kizáró tényezők

A legtöbb ember használhatja a női óvszert. Közvetlenül szülés, vetélés vagy abortusz után is biztonságos.

Nem bonyolult

A női óvszer használatánál csak arra kell figyelni, hogy időben és helyesen helyezd fel. Nincs spermicid, ami elmaradhat, az elmozdulását is könnyű ellenőrizni a hüvelybementnél. Csak akkor kell használni, amikor éppen szexuális kapcsolatot létesítesz. Nem kell figyelned arra se, hogy bevetted-e a tablettát.

Véd a nemi betegségek ellen

Nem sok fogamzásgátló alkalmas a nemi betegségek kivédésére. Azonban a női óvszer mindkét felet megvédi a fertőzésektől, akár olyan nemi betegségektől is mint a HIV.

Biztonságosnak mondható

Ha helyesen használják, a női óvszer 95 százalékos hatásfokú. Ami azt jelenti, hogy egy éven belül 100 nőből öt esik teherbe használata mellett. Összehasonlítva: 100 nőből kettő jár így, ha a partnerei mindig helyesen használják a férfi óvszert.

Nem szabad újra felhasználni. Bonts újat minden alkalommal, amikor szexelsz. Az óvszer csomagolásán fel van tüntetve a lejárati dátum, ne használj lejárt óvszert.

Egyéb előnyök

Nem szükséges erekciós pénisz a helyén tartásához. Anális szexhez is használható. Többféle péniszméretre megfelelő. Azonnal működik, vény nélkül kapható.

Hátrányok: egyeseket zavar, hogy meg kell szakítani a szexet

Egyeseket zavar, hogy az intim együttlétet, ha csupán néhány pillanatra is, de meg kell szakítani, amíg felteszed az óvszert. Ezt kivédheted azzal, hogy már előre felhelyezed az eszközt, de behatoláskor mindig érdemes ellenőrizni, hogy a helyén van-e.

Elszakadhat

Bár nagyon erős anyagból készítik őket, azért elszakadhatnak. Mindig nagyon figyelmesen kell őket használni. Ha sérülést látsz az eszközön, vagy a csomagoláson, inkább ne kockáztass.

Drága, nehezen elérhető

A női óvszerek még nem túl elterjedtek, nem könnyű őket megtalálni a boltok polcain. Nem úgy, mint a férfi párjaikat, amelyeknál drágábbak is lehetnek.

Egyéb hátrányok

Kényelmetlen lehet az óvszer behelyezése. Allergiás reakciót okozhat, amely fájdalommal és viszkető, égő érzéssel járhat. Húgyúti fertőzést okozhat, ha túl sokáig marad fent. Valamint kényelmetlen lehet szex közben.

női óvszer
Képforrás: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: WebMD, CDC, NHS

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix