Egy hét múlva karácsony és még nem vagy hangulatban? Adunk néhány tippet, hogy csináld

Pontosan egy hét, és itt a karácsony. Illene hangulatba kerülnünk, ám előfordul, hogy még nem csilingelnek az angyalkák harangjai a fülünkben. Mi a teendő ilyenkor? Lehet erőltetni a karácsonyi hangulatot?

A karácsonyi hangulattal sokan úgy vannak, mint a gyerekek a Jézuskával: mikor jön már? – kérdezik kétségbeesve. Van, akinek idejekorán, akár nyáron is megjön a karácsonyi érzés – erről tanúskodik jó pár komment a karácsonyi dalok videói alatt.

Honnan ered a karácsonyi hangulat?

Nem hinnénk, de a karácsonyi hangulat egy létező eleme az emberi pszichológiakutatásnak: vajon mi válja ki azt, hogy az emberek a legsötétebb és legzimankósabb időszakban elvarázsoltan várjanak egy adott dátumot?

Ez izgatta azokat a kutatókat, akik 2012-ben egy funkcionális MRI-vizsgálattal próbálták kideríteni az agyban lejátszódó jelenség okát. A vizsgálatban részt vevő embereknek olyan képeket mutattak, amik bizonyosan karácsonyi érzést váltanak ki. Azok, akiknek családja mindig hagyományos módon, idilli keretek közt ünnepelte a karácsonyt, emelkedett agyi aktivitást mutattak a képek láttán. Azoknál, akik indiai és pakisztáni családból származnak, és nem tartották ezt az ünnepet, semmilyen megváltozott agyi tevékenység nem volt kimutatható.

A kutatás szerint a karácsonyi hangulat csak azokat kapja el, akik már átélték, hogy milyen az ideális karácsony tele fényekkel, hóval, bejglivel és egy szerető családdal.

Karácsonyi hangulat
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Nincs hangulatom, mit tegyek?

A fentiek értelmében előfordulhat, hogy ki sem tudunk alakítani magunkban karácsonyi hangulatot: ha gyerekkorunkban nem volt karácsony, vagy nem arról szólt, ahogy a képeken látjuk, mi sem azt az örömöt társítjuk hozzá, ami a nagy könyvben meg van írva.

Ha tudjuk, mi az, amit keresünk, és csak a hétköznapok sűrűsége miatt nem tudunk ráhangolódni, különböző módszerekkel segíthetünk magunkon.

Ha tömegközlekedéssel megyünk, olvassunk karácsonyi történeteket, vagy hallgassunk karácsonyi dalokat! Ez utóbbiról a bevásárlóközpontok és boltok is gondoskodnak, mert ha akarjuk, ha nem, körülvesz bennünket a karácsony.

Ha azt szeretnénk, hogy otthonunkba is beköltözzön az ünnep, vegyünk karácsonyi növényeket, készítsünk dekoratív ajtódíszt, látogassunk el egy karácsonyi vásárba, igyunk forralt bort, készítsünk el saját karácsonyi likőrünket, gyújtsunk gyertyákat!

Próbáljuk megidézni azt a karácsonyi hangulatot, amit gyerekkorunkban átéltünk, de ne görcsöljünk rá, mert elronthatjuk az ünnep élményét!

Minden olyan legyen, amilyennek szeretnénk, ne az alapján cselekedjünk, hogy mások mit várnak el, mert így lesz a miénk az ünnep, és ekképpen fogunk tudni igazán ráhangolódni.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk