Barion Pixel Citromos kávé: Kedvenc italoddal és gyümölcsöddel pillanatok alatt lefogyhatsz? Új divatdiéta terjed a TikTokon – Coloré

Citromos kávé: Kedvenc italoddal és gyümölcsöddel pillanatok alatt lefogyhatsz? Új divatdiéta terjed a TikTokon

2024. 04. 12.

Napi egy csésze citromos kávé, és beindul a fogyás – legalábbis egy új TikTok-trend szerint. Nálam valami egészen más indult be, de előbb a dietetikus véleménye.

A TikTok a szórakozási lehetőségek végtelen tárháza, de vajon a fogyókúrás tippek terén is megbízható? Merthogy hónapok óta egyre többen követik az úgynevezett citromos kávé kihívást, avagy a legújabb zsírégető(nek hitt) csodaszert.

De vajon tényleg működik a citromos kávé?

Samantha Cassetty dietetikus szerint a jelenség nem több, mint egy újabb, mindenféle tudományos bizonyítékot nélkülöző TikTok-trend. A dietetikus a TODAY magazin kérdésére elmondta, hogy valójában egyetlen épeszű okot sem tud adni arra vonatkozóan, miért iszik bárki citromos kávét. Ő ezt a viselkedést inkább az étkezési zavarok előfutárának tartja. „A fogyókúrás étkezésnek nem lenne szabad arról szólnia, hogy mindent megvonunk magunktól, vagy egészségtelen ételeket és italokat fogyasztunk. Merthogy utóbbi annak a jele, hogy nem alakítunk ki fenntartható szokásokat, emellett arra is utal, hogy a fogyást helyezzük előtérbe az egészségünk helyett” – magyarázza Cassetty. Míg Maya Feller dietetikus szerint a közösségi platformokon terjedő fogyókúrás trendek súlyosbíthatják az evészavarokkal küzdő betegek tüneteit.

Citromos Kávé Fogyáshoz
A citromos kávé nem egy fogyókúrás csodaszer, sőt hosszú távon többet árt, mint használ (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

„Az ilyen vírusként terjedő videók károsak és veszélyesek. Képzettség nélküli emberek készítik őket, és hisztériát keltenek. Citromot adni a kávéhoz? Abszurd, ahogy a diétaipar a zsírégetésre és a fogyásra összpontosít. Ha valaki változást szeretne elérni az anyagcseréje működésében – keressen szakembert” – mondja Feller. Ahogy Cassetty fogalmaz, a fogyás egy bonyolult folyamat, amely magába foglal egy sor egészségtudatos cselekvést, beleértve a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást, az alvást, az aktív mozgást és a stresszkezelést. Emellett a genetika, a hormonok és egyéb tényezők is szerepet játszanak az anyagcsere egészségében. „Azt biztosan tudjuk, hogy nem létezik gyors megoldás” – teszi hozzá a citromos kávé kihívásra utalva.

A TikTokot mégis letarolta a citromos kávé kihívás

Rengeteg TikTok-felhasználó tett közzé videót a kihívásról, közülük néhányan őszintén elmondták, hogy nem jön be nekik ez az ízkombináció. Mások az egészet a pokolba kívánták, miután kipróbálták, egy tiktoker pedig (saját bevallása alapján) még hízott is, miután egy hétig citromot tett a kávéjába. Ennek ellenére még mindig jó páran esküsznek arra, hogy a citromos kávé segítségével megszabadultak néhány kilótól:

Én személy szerint egyetlen napig bírtam ezt az őrületet, azóta tudom, milyen érzés a reflux, arról nem beszélve, mennyi értékes percet elvesztegettem a vécén, gyomorgörcsök közepette. Úgyhogy köszönöm szépen, de a magam részéről inkább továbbra is a mozgásra, a megfelelő táplálkozásra és folyadékfogyasztásra törekszem.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix