Barion Pixel Biohacking – Az új öngondoskodás – Coloré

Biohacking – Az új öngondoskodás

2023. 09. 26.

Bár riasztó kifejezésnek hangzik, a biohacking csupán a szervezet működésének javítása a természet által ihletett, és néha a modern technológiával kombinált egészségfejlesztési módszerekkel.

A biohacking egy rendkívül tág fogalom, amely a tevékenységek széles skáláját fedi le, a klinikai kísérletektől kezdve a saját alvásunk és étrendünk nyomon követéséig. Lényege a szervezet élettani működésének megváltoztatása a legújabb tudományos eredmények, a high- és low-tech megoldások, valamint az önkísérletek segítségével a teljesítmény növelésére, az egészség fejlesztésére és az élettartam meghosszabbítására.

Milyen biohacking módszerek vannak?

A legelterjedtebb biohackelési non-invazív módszerek (Vipassana meditáció, időszakos böjt, méregtelenítés, jóga, rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás, étrend-kiegészítők, adaptogén gombák, fényterápia, időtöltés a természetben, stb.) ősidők óta léteznek, vagy tudományos bizonyítékok támasztják alá (például klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az éber meditáció segíthet csökkenteni a szorongást és a krónikus fájdalmat). Ahogy azonban a technológia fejlődik, a biohacking lehetőségei is egyre kiterjedtebbé és néhány esetben szélsőségesebbé válnak (egészséggel kapcsolatos applikációk, nutrigenomika, mikrochipek, bionikus szemek, génszerkesztés).

A legnépszerűbb módszerek közé tartoznak – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak:

Időszakos böjt

Klinikai kutatások támasztják alá, hogy nemcsak az számít, hogy mit eszünk (a cukrozott élelmiszerek kerülése, megfelelő típusú zsírok fogyasztása, több szuperétel beiktatása az étrendbe, stb.), hanem az is, hogy mikor. Bár a böjt újabb divatdiétának tűnhet, az elhúzódó, 48-72 órán keresztüli koplalással ellentétben az időszakos böjtnek számos pozitív hatása van (például a növekedési hormonok szintjének emelkedése miatt az anyagcsere felgyorsítása, a szervezet tápanyag-bevitelének optimalizálása, a kognitív funkciók javulása, a krónikus gyulladás és az inzulinrezisztencia csökkentése, az alvásminőség fokozása). Utóbbi – egyszerűen fogalmazva – egy étkezési minta, amelynek számos változata létezik. A legtöbb ember számára a 16/8-as módszer (más néven Leangains protokoll) a legoptimálisabb, amely a napi étkezési időszakot nyolc órára korlátozza (például minden nap csak 10 és 18 óra között étkezünk).

A böjtölés is a biohacking módszerek közé tartozik / Kép forrása: erdikocak / Getty Images
A böjtölés is a biohacking módszerek közé tartozik / Kép forrása: erdikocak / Getty Images

Adaptogén gombák

A sokféle formában (tabletta, italpor, gumicukor) fogyasztható adaptogén gombák valódi természetes szuperélelmiszerek (nem azonosak a hallucinogén vagy „varázsgombákkal”). Elsősorban a HPA tengely (hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg, amely a szervezet fő stresszválasz rendszere) és a stresszválasz más mediátorainak befolyásolásával fejtik ki hatásukat, vagyis a szervezet ellenálló képességét fokozva csökkentik a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatását. Fogyasztásuk előtt azonban érdemes megkérdezni a házi- vagy kezelőorvost, mert ezek egyrészt nem mindenki számára megfelelők, másrészt étrend-kiegészítőként számos egyéb összetevőt is tartalmazhat a termék.

Krioterápia

Az egyre népszerűbb krioterápia vagy hidegterápia egy olyan biohackelési módszer, amely az egész testet nagyon hideg hőmérsékletnek teszi ki, érszűkületet okozva az egész testben. Amikor a hőmérséklet újra normalizálódik, a vér visszaáramlik a szövetekbe egyrészt tápanyagokban és ásványi anyagokban dúsan, másrészt endorfin-löketet is ad. Számos előnyei közül kiemelendő, hogy felgyorsítja az anyagcserét, javítja az immunválaszt és az alvás minőségét, valamint csökkenti a gyulladást, a duzzanatot és az izomfájdalmat. Emiatt sok sportoló (Usain Bolt, Floyd Mayweather) alkalmazza a jeges fürdőt, hogy felgyorsítsa a testmozgás utáni felépülést és fokozza a teljesítményt.

Pozitív gondolkodás

Életszemléletünk is jelentős hatással van hangulatunkra, az egészségünkre és a másokkal való kapcsolatunkra. A pozitív gondolkodásmódú emberekre jellemző, hogy következetesen hálásak mindenért és mindig a jó dolgokra koncentrálnak. Sokak számára azonban nehezen fogadható el a pozitív gondolkodásmód, bár a biohackelési technikákkal és kitartó gyakorlással megváltoztatható ez a szemlélet. Érdemes folyamatosan „újrafókuszálni” az agyat, hogy minden helyzetben a pozitívumot lássa, de a hálalevél vagy hálanapló vezetése (három-öt olyan dolgot leírása, amiért vagy akinek hálás) és a reggeli rituálé (például meditáció) is hatékony módszer.

A lehetőségeink tehát végtelenek, hogy megváltoztassuk a testünk működését, testileg és lelkileg egészségesebbé váljunk, valamint hosszabb ideig éljünk.

dr. Szabó Rita funkcionális tréner, egészségfejlesztési szakértő

Nyitókép forrása: Getty Images