Barion Pixel A táplálkozás szerepe a függőségből való felépülésben – Coloré

A táplálkozás szerepe a függőségből való felépülésben

2023. 10. 06.

A függőségből való felépülés egy összetett és kihívásokkal teli folyamat, amely holisztikus megközelítést igényel. Míg a terápia és a támogató csoportok szerepére fókuszálnak, a táplálkozás jelentőségét gyakran figyelmen kívül hagyják.

A megfelelő táplálkozás nagymértékben felgyorsíthatja a függőségből való felépülés folyamatát azáltal, hogy alapvető tápanyagokat bevitele mellett elősegíti a testi és lelki jólétet, valamint csökkenti a sóvárgást és az elvonási tüneteket.

Függőség és tápanyaghiány

Ennek egyik jelentős következménye az, hogy megzavarhatja a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Az emiatt kialakuló hiányállapotok nemcsak a szervezet immunrendszerét gyengítik, hanem az agyműködésre is hatással vannak, hozzájárulva a hangulati zavarokhoz, a szorongáshoz és a stresszel való megküzdési képesség romlásához. A megfelelő tápanyagszint helyreállítása elősegíti a felépülő betegek általános testi és mentális egészségét, a szövetek és szervek gyógyulását, növeli az energiaszintet és fokozza a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait, végső soron segítve a gyógyulást és növelve a tartós józanság esélyét.

Vércukorszint

A függőség gyakran a vércukorszint egyensúlyának felborulásához vezet, ami tovább fokozhatja a sóvárgást és a hangulati ingadozásokat. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerekben (például teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek), sovány állati és növényi fehérjékben, egészséges zsírokban, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel stabilizálható a vércukorszint, a hangulat és csökkenthető a visszaesés valószínűsége.

Mentális egészség

Az optimális mentális egészség kritikus szerepet játszik a szenvedélybetegségből való felépülésben. A táplálkozás közvetlenül befolyásolja a neurotranszmitterek (például szerotonin, dopamin, GABA) termelését és működését az agyban, amelyek nélkülözhetetlenek a hangulat, a motiváció és a jutalmazási rendszerek szabályozásához. Az aminosavakban, antioxidánsokban, pre- és probiotikumokban, omega-3 zsírsavakban, valamint B6- és B12-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása elősegítheti az egészséges neurotranszmitter-termelést, javítja a mentális jólétet, valamint csökkenti a stresszt és a sóvárgást. Ha ezeket a tápanyagokat a felépülő betegek beépítik étrendjükbe, növelhetik a hosszú távú sikeres gyógyulás esélyeit.

Az egészséges táplálkozás szerepe a függőségben / Kép forrása: Unsplash
Az egészséges táplálkozás szerepe a függőségben / Kép forrása: Unsplash

A felépülés támogatása

A táplálkozás fontosságának felismerése tehát elengedhetetlen a függőségből való felépülésben és a hosszú távú józanság elérésében. A dietetikus vagy táplálkozási szakértő segíthet az egyéni tápanyagszükségletek meghatározásában, valamint az egyedi étrendi igények és preferenciák figyelembe vételével a személyre szabott táplálkozási tervek kidolgozásában. Emellett a családdal vagy a barátokkal történő étkezés megerősítheti az egészséges táplálkozási szokásokat és szilárd alapot biztosíthat a függőségtől mentes, teljes élethez.

dr. Szabó Rita funkcionális és gerinctréner, táplálkozási tanácsadó

Nyitókép forrása: Unsplash