Barion Pixel Funkcionális táplálkozás – A jövő étrendje? – Coloré

Funkcionális táplálkozás – A jövő étrendje?

2023. 09. 29.

Habár az élelmiszer gyógyszerként való felhasználásának gyakorlata egyidős az emberiséggel, ezt háttérbe szorította a nyugati „étrend”, vagyis a jelen korunkra jellemző, egészségtelen táplálkozási szokások összessége. A funkcionális táplálkozás azonban visszabillentheti az egyensúlyt!

A magas szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalom, az ultra-feldolgozott élelmiszerek dominanciája, a vörös húsok gyakori fogyasztása, az alacsony étkezési rostbevitel, a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás hosszú távon úgynevezett „civilizációs” betegségeket okoz(hat). Ennek legfőbb oka, hogy egyrészt a fejlett világban az étkezés már nem csupán létszükséglet, hanem „élvezet” is, másrészt az ízfokozókat, színezékeket és állagjavítókat tartalmazó ultra-feldolgozott élelmiszerek rendszeres és nagymértékű fogyasztása túlsúlyhoz és elhízáshoz vezet.

Napjainkban számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend hozzájárul a betegségek megelőzéséhez (és a gyógyuláshoz), valamint az egészségi állapotunk megőrzéséhez. Az egészségtudatos fogyasztók számára pedig az élelmiszer már több mint energiaszükséglet és tápanyag – funkciója van és az egészséges életmód egyik összetevője.

Mik a funkcionális táplálkozás alapjai?

Technikailag minden élelmiszer funkcionális, mivel elfogyasztásuk – optimális esetben – biztosítja a testünk működését. A „valóban” funkcionális élelmiszerek azonban az alapvető napi energiaszükségleten vagy a makrotápanyagokon (fehérje, szénhidrát, zsír) túl számos különböző módon jótékony hatással vannak az egészségünkre (például optimalizálják a szervezetünkben zajló élettani folyamatokat).

A funkcionális táplálkozás egyik alapja, hogy az élelmiszereket - például a gyümölcsöket - természetes formájukban fogyasszuk / Kép forrása: Pixabay
A funkcionális táplálkozás egyik alapja, hogy az élelmiszereket – például a gyümölcsöket – természetes formájukban fogyasszuk / Kép forrása: Pixabay

A funkcionális élelmiszerek kategóriái

Annak megértéséhez, hogyan hatnak az egészségünkre, fontos ismerni a három különböző kategóriát.

A hagyományos élelmiszerek (például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák) természetes (nem ultra-feldolgozott) formájukban történő rendszeres fogyasztása – a kiegyensúlyozott étrend részeként – megelőzhetik a civilizációs betegségeket. A zabpehely például egy lassan emésztődő szénhidrát, amely jót tesz a belek működésének, de ami még fontosabb, hogy béta-glükán (az egyik leghatékonyabb természetes immunsejt aktiváló poliszacharid) tartalma miatt hozzájárulhat a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. A hagyományos élelmiszerek fogyasztása azonban az étrend egészére vonatkozik, nem pedig bármely konkrét élelmiszerre. Önmagában a zabpehely nem előzi meg a szívbetegséget – az számít, hogyan illeszkednek minden máshoz, amit megeszünk.

Az előbbiekkel ellentétben a módosított élelmiszereket nem a természetes formájukban fogyasztjuk. Esszenciális vegyületeket (vitaminok, ásványi anyagok és probiotikumok) adnak hozzájuk, hogy növeljék az általános egészségi értéküket (például a bélrendszeri gyulladás megelőzése). Jó példa erre a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított cukrozatlan gabonapehely vagy az élőflórás, probiotikumos joghurt.

A joghurt bár valamelyest feldolgozott formában jut hozzánk, mégis egészséges / Kép forrása: Pixabay
A joghurt bár valamelyest feldolgozott formában jut hozzánk, mégis egészséges / Kép forrása: Pixabay

A funkcionális élelmiszer összetevők természetes forrásból származnak, de étrend-kiegészítőként alkalmazzuk. Példa lehet erre a céklapor (antioxidánsokat tartalmaz, immunerősítő hatású, stb.), amelyet tabletta/kapszula formájában, vízben vagy gyümölcs-/zöldségturmixban elkeverve fogyaszthatunk. Hasonlóan ahhoz, ahogy a hagyományos élelmiszerek hatással vannak az egészségre, a funkcionális élelmiszer összetevők sem tudják önmagukban „helyrehozni” az egészségtelen étrend káros hatásait. Bármilyen pozitív hatásuk is legyen, csupán a kiegyensúlyozott étrend „kiegészítői”.

Ha figyelembe vesszük a klinikai kutatások tömkelegét, amelyek eredményei mind azt mutatják, hogy az egészséges táplálkozás hogyan optimalizálhatja a testi, lelki és szellemi jóllétét, motiválhat bennünket a kiegyensúlyozott étrend irányába történő elköteleződésre, figyelembe véve azt a tényt, hogy a funkcionális élelmiszerek kategóriái más-más módon hatnak ránk. A hagyományos élelmiszerek természetesen egészségesek, és az étrendünk nagy részét kell kitenniük. A módosított élelmiszerek egyszerűen kombinálják a hagyományos élelmiszereket az esszenciális vegyületekkel, hogy fokozzák annak pozitív hatásait. A funkcionális élelmiszer-összetevők pedig olyan étrend-kiegészítők, amelyek segítenek az egészségi állapotunk maximalizálásában. Ezek azonban semmiképpen sem helyettesítik a gyógyszereket, melyeknek szintén megvan a maguk helye az egészség előmozdításában.

dr. Szabó Rita funkcionális tréner, egészségfejlesztési szakértő

Nyitókép forrása: Unsplash