Barion Pixel Az 5 legfurcsább betegség, amiről biztosan nem hallottál! – Coloré

Az 5 legfurcsább betegség, amiről biztosan nem hallottál!

2022. 04. 28.

Betegségei szinte mindenkinek vannak. Ugyan legtöbben szenvedünk valamilyen nyavalyától, és sokszor az apró tüneteket is világvége hangulatban éljük meg, vannak rendkívül különös betegségek, amelyeknek nemcsak a létezése meglepő, hanem az általuk produkált tünetek is. Gyűjtésünkből a legfurcsább betegségeket ismerheted meg.

Egy 2015-ös beszámoló szerint a Föld lakosságának 95%-a szenved valamilyen kóros állapottól. E 95%-nak csupán apró töredéke ritka, nehezen diagnosztizálható betegségekkel rendelkezik.

Halálba nevetés – az egyik legfurcsább betegség

A ,,halálra neveti magát” nemcsak egy jópofa mondás, hanem a valóság: a semmiből előtörő röhögőgörcs az ’50-es években hívta fel először magára az orvosok figyelmét. Akik ebben szenvednek, annyira nevetnek, hogy egy idő után képtelenek megmaradni a lábukon, a szemük keresztbe áll, beszédképtelenné válnak, és előbb-utóbb belehalnak a nevetésbe. A vizsgálatok szerint az ilyen betegek agyában kisebb-nagyok lyukak vannak, ez okozza, hogy a halálba nevetik magukat.

A halálba nevetés viccesnek tűnő, ám korántsem vicces betegség
A halálba nevetés viccesnek tűnő, ám korántsem vicces betegség / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vízallergia

Nagyjából harminc embert érint a vízallergia, ami ahogy a számokból is látszik, rendkívül ritka rendellenesség. Nem meglepő módon, akik ebben szenvednek, allergiásak a vízre. Ez általában az élet későbbi szakaszában jelenik meg, de általában már születéskor eldől, hogy szenved-e ettől majd az ember. Az egyik legutóbb regisztrált eset egy huszonegy éves nőhöz kötődik, aki ha vizet iszik, vagy eső éri, fájdalmas, égő bőrtüneteket produkál. Hetente legfeljebb tíz másodpercig képes a zuhany alatt állni, és csupán diétás kólát tud inni tünetek nélkül. Ez az orvosok szerint nemcsak allergia, hanem hiperérzékenység is – sajnálatos módon többek között a vízre.

Idegen akcentus Szindróma

Összesen hatvan olyan ember van, akik számukra ismeretlen akcentussal beszélik anyanyelvüket. Tudósok felfedezése szerint az összes páciens agyában ugyanazt a rendellenességet mutatták ki, ami a beszédközpont károsodásával jár.

Halszag Szindróma

Mindenki tudja, milyen az, amikor a piacon elmegyünk a halas stand mellett. Vannak olyan emberek, akik ezt a szagot párologják ki. Ilyen esetben egy enzimhiány a probléma fő oka, ami megakadályozza a trimetil-amin lebomlását. Ennek következménye a halakéhoz hasonlatos szag, ami a vizeletben, az izzadtságban és a leheletben is benne van. Gyógyszer nincs rá, ám különböző ételek, mint a mogyoró, a tojás, és a húsfélék bevitelének csökkentésével a tünetek is elviselhetőbbé válnak.

A Halszag Szindróma kétség kívül az egyik legfurcsább betegség, amikor is halszagot áraszt az ember
A Halszag Szindróma kétség kívül az egyik legfurcsább betegség, amikor is halszagot áraszt az ember / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Alice Csodaországban Szindróma

Ebben a betegségben szenvedők sokkal kisebbnek látják a tárgyakat, mint amilyenek. A mikropszia a hallást is károsíthatja és a saját testképre is hatással van, amikor is az illető nem tudja felmérni saját testének méreteit. A szindrómával küzdőknek gyakran fáj a feje, és akár hallucinálhatnak is. Az Alice Csodaországban írója, Lewis Carroll maga is szenvedett migréntől, ami a kutatók szerint hatással lehetett a munkájára is.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix