Barion Pixel 10 filmes macska, akiket szívesen örökbefogadnánk – Coloré

10 filmes macska, akiket szívesen örökbefogadnánk

2021. 09. 12.

Kedvenc gyermekkori meséink, filmjeink nagyban befolyásolják világnézetünket. A mozgó képek a kezdetek óta meghatározzák a mindenkori divatot, viselkedést, de gyakran meggyőző erővel bírnak a házi kedvencek kiválasztásakor is.

Macskaarisztokraták

A Tom McGowan és Tom Rowe regénye alapján készült mesét 1970-ben mutatták be a nagyérdeműnek, hazánkban viszont csak 1994-ben debütált. Érdekesség, hogy az arisztokrata macskákról készült mese a 20. film volt az egész estés Disney-mozik sorában. Toulouse, Berlioz, Marie, illetve édesanyjuk, Hercegnő kalandjai egy szomorú esemény kapcsán kezdődnek: gazdájuk, a hóbortos milliomosnő közzéteszi végrendeletét, miszerint mindent szeretett macskáira hagy. Amikor Edgar, a pénzéhes lakáj tudomást szerez a Lady óhajáról, kapzsiságában kidobja a cicákat az út szélére. Itt jön a képbe a kalandor Thomas O’Pamacska, aki segít visszajuttatni a csonka családot oda, ahová tartoznak: Párizsba. A gyönyörűen illusztrált, kalandos mese élethűen mutatja be a Párizst, csakúgy, mint a hetvenes évek fővárosának hangulatát. A macskaarisztokraták talán az egyik legmuzikálisabb Disney mese, hiszen O’Pamacska egy dzsessz zenekar tagja, így a teljes történetet kiváló muzsika kíséri végig. A legnagyobb kérdés viszont az, hogy a pihe-puha szőrmókok közül melyiket fogadnánk örökbe? 

Macskaarisztokratak
Kép forrása: Youtube

Vigyor kandúr – Alice Csodaországban

Vigyor kandúr figurája már sokkal nehezebb dió, mint a párizsi szőrgombócok. A Lewis Carroll azonos című regényéből készült rajzfilmet 1951-ben mutatták be Amerikában, itthon 1992-ben, az MTV1-en vetítették le először. Vigyor kandúr afféle misztikus figura, eleinte ugyan segítőkésznek tűnik, ám galád mesterkedései végül bajba sodorják a főszereplő Alice-t. Az viszont bizonyos, hogy mellette nem unatkoznánk egy hűvös őszi estén, hiszen, ha másképp nem, hát folyamatos eltűnésével-megjelenésével halálra rémítene bennünket. 

Vigyor Kandur
Kép forrása: Youtube

Garfield

Ha Vigyor kandúr galád viselkedése helyett inkább egy olyan partnerre vágyunk, akivel együtt lustálkodnánk, Garfield lehet a legideálisabb társaság. Jim David lasagne-imádó szőrmókja 1978-ban jelent meg először az újságokban, képregény formájában. Jon Arbuckle és Garfield párosa egyébként Guiness rekorder is: 2007-től kezdve már legalább 2580 újságban szerepelt, ennél fogva elnyerte a legtöbb újságban szereplő képregény titulusát. Garfield népszerű figurája ezzel örökre beírta magát a történelembe, egyúttal a szívünkbe. 

Garfield
Kép forrása: Youtube

Mrs. Norris

Vigyor kandúrhoz hasonlóan kevésbé szimpatikus, ám annál lojálisabb figura a Harry Potter könyvekből ismert Filch gondok macskája, Mrs. Norris. A kvibli cicáját viszont semmiképp ne becsüljük alá, hiszen ő akkor is látja Harryt, amikor az épp a láthatatlanná tévő köpeny alatt masírozik egy újabb kaland felé. Mrs. Norrisszal viszont még a Baziliszkusz sem tudott elbánni, szerencsére a mandragóra főzettel kikúrált állat azóta is hűen őrzi bolond gazdáját. 

Tom és Jerry

Kevésbé szigorú karakter az örök macska-egér konfliktus egyik tagja: Tom. A Tom és Jerry rajzfilmsorozat 1940 óta szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. A házimacska karaktere az örök sikertelenség szimbóluma: ügyes-bajos mesterkedései ellenére – vagy épp jó szíve miatt – soha nem kapja el a furmányos apróságot, Jerryt. 

Tom Es Jerry
Kép forrása: Youtube

Dagi Louie – A neveletlen hercegnő

Anne Hathaway első főszerepe a 2001-ben bemutatott Neveletlen hercegnő karaktere. Mia Thermopolis figurája egyébként Meg Cabot azonos című sikerkönyvének főszereplője, akiről egyik napról a másikra kiderül, hogy ő Genovia örököse. Érdekesség, hogy a filmben szereplő Dagi Louie a valóságban is Hathaway macskája volt, viszont mivel egy forgatást nehezen bírt volna ki, összesen négy különböző cica játszotta el a szerepet. 

Csizmás kandúr

Noha Csizmás kandúr figurája eredetileg a Grimm testvérek agyszüleménye, a legtöbben talán mégis a Shrekből ismerjük összetett karakterét. A Shrek filmekben figuráját megspékelték egy kis latin-amerikai fűszerrel, így a Három testőr történetek helyett inkább Zorróra hasonlít jelleme. Ha Csizmást fogadnánk örökbe, egészen biztosan biztonságban érezhetnénk magunkat, hiszen a kérlelő babaszemek mögött furmányos agy, és gyors reakciókészség lapul. 

Csizmas Kandur
Kép forrása: Youtube

Hómancs – Stuart Little, kisegér

Kevésbé pozitív karakter a Stuart Little, kisegér című film egyik főszereplője, Hómancs. Az 1999-ben bemutatott filmben Little-ék egy Stuart nevű kisegeret fogadnak örökbe fiúk, George mellé. Ez persze nem tetszik a házban eddig egyeduralkodó Hómancsnak, aki ahelyett, hogy felfalná a jószágot, innentől kezdve gazdájaként kell elfogadja. Hómancs persze a történet végére megenyhül, és tanúbizonyságot tesz a macskák lojalitásáról. 

Homancs
Kép forrása: Youtube

Goose – Marvel Kapitány

Goose karaktere választ adott arra a régóta pedzegetett kérdésre, vajon Nick Fury-nek miért van letakarva az egyik szeme? A válasz sokkal banálisabb annál, mint amit valaha elképzeltünk: egy macska kaparta ki. A filmben szereplő szőrmók viszont nem csak emiatt rendkívül érdekes figura, ugyanis azzal, hogy lenyelte a Tesseractot, megőrizte azt a gyomrában lévő dimenzióban a Kreek elől. Ne becsüljük tehát alá a macskák spirituális képességeit, hisz ki tudja, mikor lesz rá szükségünk a galaxis megmentésekor!

Goose
Kép forrása: Youtube

Szőrmók úr – Kilenc élet

A 2016-ban bemutatott Kilenc élet című filmben a főszereplő, Kevin Spacey alakul át macskává, nevezetesen Szőrmók úrrá. A főszereplő így macska képében a saját családjához kerül, akiktől az utóbbi időben vészesen eltávolodott. Szőrmók úr csípős karaktere nem kevés derűvel tölti fel az egyébként keserédes történetet.

Kilenc Elet
Kép forrása: Youtube

Borítókép forrása: Youtube