Barion Pixel Alapanyagok, amiket sosem mertél házi kedvencednek adni, pedig egészséges lesz tőlük: a karobtól a cikóriáig – Coloré

Alapanyagok, amiket sosem mertél házi kedvencednek adni, pedig egészséges lesz tőlük: a karobtól a cikóriáig

2023. 04. 22.

Nem kell félteni az újdonságoktól kutyánkat, cicánkat – a különböző tápanyagok számukra is természetes forrásból a legjobbak.

Ugye, nem csak táppal, konzervvel eteted házi kedvenceidet? Ha szeretsz kutyád vagy cicád kedvében járni, és odafigyelsz rá, hogy változatosan étkezzen és minden fontos tápanyaghoz, vitaminhoz hozzájusson, esetleg az allergiáját is szeretnéd mérsékelni, talán te is szoktál főzni neki, vagy nyers koszttal egészíted ki étrendjét. Akárhogy is, az alábbi alapanyagokat érdemes időről időre felkínálni neki.

Tojáshéj

Néhány évtizeddel ezelőtt még a gyerekekkel is porrá zúzott tojáshéjat ettetek szüleik, hogy a csontjaik egészségesen fejlődjenek. Háziállataink számára is érdemes rendszeresen, mozsárban vagy darálóban porrá zúzott tojáshéjat adni – a belső hártyával együtt –, hiszen egy darabban is már 750-800 mg kalcium van.

Magvak: dió, szezám, napraforgó, tök

Egészséges zsírsavakra a házi kedvenceknek is szükségük van, és ezt fedezhetjük különböző magvakból vagy azok olajaikból, esetleg pasztájukból, például tahiniből is. Ha feldolgozatlan formában vásárolunk magokat kutyánknak, cicánknak, daráljuk finomra őket, különben jó eséllyel egyszerűen csak át fognak haladni emésztőrendszerükön, anélkül, hogy hasznosulnának. Az egészséges zsírsavakon túl értékes B-vitaminokhoz, magnéziumhoz, káliumhoz, foszforhoz és cinkhez is juthatnak így kedvenceink.

Házi kedvenc
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Leveles zöldségek: rukkola, káposzta, cikória, spenót

Szintén értékes tápanyagforrások, és az én kutyám nagyon szereti is őket: a spenót étrendjének alapvető része, a megmaradt kevert salátát örömmel elfogyasztja, a konyhában lehulló salátaleveleket felkapkodja, a rukkoláért kuncsorog. A válogatósabb kutyák számára a leveleket apróra vágva eledelükhöz keverhetjük. Kistestű kutyáknak vagy macskáknak napi egy-két teáskanál elég belőlük, a nagyobbak kaphatnak jóval többet is.

Egyes fűszerek: kapor, menta, bazsalikom, oregánó, koriander, kurkuma, kömény

Ezek az ízésítők is tele vannak fitotápanyagokkal és ásványi anyagokkal, szárítva és frissen is használhatók. Sok macska kifejezetten szereti őket, különösen a borágót.

Méz

Mindannyian ismerjük a méz jótékony hatásait, és bár állatainknak nem tesznek jót az édesítők és az édes ízek, a méz fontos kivétel ásványianyag-tartalma miatt. Már egy kevés is elég belőle időről időre.

Karob

Kiváló növényi eredetű kalciumforrás, főként kutyák számára. Egy evőkanálnyi mennyiségben 28 mg kalcium van.

Tengeri moszat és alga

Bár nem feltétlenül olcsó és könnyen hozzáférhető, ez is remek kalciumforrás, és ha máshogy nem, finom ételbe keverve házi kedvenceink is elfogyasztják.

Forrás: Barbara Taylor-Laino – The Healthy Homemade Pet Food Cookbook
Nyitókép: Flickr