A meztelenül alvás 10 előnye

2023. 02. 22.

Bár aludni leginkább pizsamában szoktunk, és nyári estéken sem feltétlenül vetkőzünk neki szívesen, a meztelenül alvásnak számos előnye van, így érdemes megfontolni a pihenés ezen módját!

A meztelenül alvás sokak számára nem komfortos: a pizsama vagy a hálóing ad egyfajta biztonságérzetet, ami különösen a téli időszakban fontos, hiszen arra az esetre, ha álmunkban lecsúszna rólunk a takaró, akkor sem fázunk meg. Mindennek ellenére számos előnye van, így érdemes megfontolni, hogy ilyen módon bújjunk be az ágyba!

A meztelenül alvás előnyei

Ha kipróbáljuk a ruha nélkül alvást, meglepőnek tűnhet, de számos változást fogunk tapasztalni, hiszen az alvás minőségén túl az egészségünkre is hat!

Hűvösben jobb

Elalváskor az egyik legfontosabb tényező a testhőmérsékletünk. Ha túlságosan melegünk van, sokkal nehezebb az elalvás, de ha egy picikét hagyjuk hűlni a testünket, ezzel jelezzük szervezetünk felé, hogy ideje pihenni, a meztelenül alvás pedig kiváló módszer erre!

Mint a tej

Ha gyorsabban szenderülünk álomba, az alvás ideje és minősége is javul, ugyanis szervezetünk az egész éjszaka során úgy érzékeli, hogy most alvásidő van, ennélfogva a különböző alvási fázisok is tovább fognak tartani.

A meztelenül alvás által sok mindent elkerülhetünk, például a gombás fertőzéseknek is kevesebb esélyt adunk a kialakulásra
A meztelenül alvás által sok mindent elkerülhetünk, például a gombás fertőzéseknek is kevesebb esélyt adunk a kialakulásra / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egészségesebb bőr

A meztelenül alvás által nemcsak az alvásunk, hanem bőrünk állapota is javulni fog, hiszen ha kipihentebbek vagyunk, mentálisan is jobban teljesítünk, és testünk is jobban funkcionál, így akár az apró sebek vagy pattanások is gyorsabban gyógyulhatnak.

Stresszoldó

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás által csökkenthetjük a felgyülemlő stressz mennyiségét. Ha álmatlanul forgolódunk, jellemzően gondolkodunk, amivel csak fokozzuk nyugtalanságunkat, és egy olyan körbe kerülünk, ami által az elalvás még nehézkesebb lesz. Ha ruha nélkül alszunk, olyan ideális körülményeket teremthetünk, melyektől gyorsan elalszunk, így esélyünk sem lesz belelovallni magunkat gondolatainkba.

Fogyasztó

Természetesen nem elég ledobni a pizsamát ahhoz, hogy elkezdjünk fogyni, de van összefüggés az alvás minősége és a fogyás között. Ha éjszakánként öt óránál kevesebbet alszunk, szervezetünk hajlamos arra, hogy úgy kompenzáljon, hogy visszatartja az energiát. Ha odafigyelünk azonban arra, hogy ne hevüljünk túl éjjel a paplan alatt, gyorsabban égnek a kalóriák.

Szív- és cukorbetegség

Ha a túlságosan meleg miatt nem alszunk eleget, nagyobb eséllyel alakul ki szív-vagy cukorbetegség. Mivel a meztelenül alvással javul az alvás minősége és az alvás ideje is hosszabb lesz, csökkenthetjük ezeknek az állapotoknak a kialakulását.

Gomba ellen

Ha elhagyjuk az alsóneműt alvás közben, elkerülhetjük, hogy gombás fertőzés alakuljon ki a nemi szervek környékén. Mivel álmunkban hajlamosak vagyunk izzadni, ideális környezetet biztosítunk a különböző gombáknak, ám ha éjszaka hagyjuk levegőzni bőrünket, elkerülhetjük ezt a kellemetlen jelenséget.

Termékenységnövelés

A férfiak számára is kifejezetten ajánlott a meztelenül alvás, hiszen ha erre a pár órára megszabadulnak az alsónadrág szorításától, fellélegezhetnek a spermiumok, és sokkal aktívabbak lehetnek. Emellett megfelelő hőmérsékleten is lesznek az éjszaka folyamán, ami szintén elősegíti, hogy egészségesek legyenek.

Ha meztelenül alszunk, párkapcsolatunk is új lendületet kaphat
Ha meztelenül alszunk, párkapcsolatunk is új lendületet kaphat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Önbizalmi-kérdés

Ha ruha nélkül térünk nyugovóra, természetesebb lesz számunkra meztelen testünk látványa, ezáltal megláthatjuk a szépségeit, még akkor is, ha alapvetően elégedetlenek vagyunk vele. Ez segítséget nyújt nekünk abban, hogy megszeressük a testünket, és ne úgy tekintsünk rá, mint egy teherre, amivel le kell élni az életünket.

Párterápia

Amennyiben párkapcsolatban élünk, a meztelenül alvás különösen hasznos. Ha a pár tagjai eltávolodtak egymástól, vagy a mindennapi teendők miatt inkább az alvást választják ahelyett, hogy a testi örömöknek hódoljanak, a ruha nélküli alvás hamar közelebb hozhatja őket egymáshoz. Különös intimitást kölcsönöz, ha a pizsamát a szekrényben hagyva, egymást átölelve alszanak el a pár tagjai, és így óhatatlanul felmerül, hogy több legyen az alvásnál. Emellett a bőr és bőr érintkezése oxitocint szabadít fel, aminek szintén szerepe van abban, hogy a párok egymásra találjanak.

A meztelenül alvásnak számos előnye van, akkor is, ha egyedülállóak vagyunk, és akkor is, ha társunkkal hajtjuk álomra a fejünket. Bátran próbáljuk ki, hiszen veszítenivalónk nincs, és ha nem érzünk magunkon változást, csak húzzuk vissza a jól megszokott pizsamát.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix