4 sebészeti beavatkozás, ami ma már rutinműtétnek számít (x)

2023. 09. 07.

Habár a sebészeti beavatkozások sokakban félelmet keltenek, az orvosi technológia és a sebészi módszerek fejlődése révén ma már a legtöbb eljárás hatékonyan és biztonságosan elvégezhető. Ennek legfőbb zálogát azok a modern, nemzetközi protokollok jelentik, amelyek az előkészítéstől a műtét utáni gondozásig minden lépést rögzítenek, ezzel is hozzájárulva a betegbiztonsághoz és a szakszerű ellátáshoz.

A sebészet mint az orvostudomány átfogó ága számos külső és belső szervi elváltozásra nyújt megoldást – a sebészeti beavatkozásokra rendszerint akkor kerül sor, ha a betegség progressziója vagy súlyossága miatt a konzervatív, azaz nem invazív kezelési módszerek már nem bizonyulnak elégségesnek.

4 mindennapos rutinműtét

Az alábbiakban négy olyan sebészeti eljárást mutatunk be, amelyeket a szakorvosok rendszeresen végeznek, így végrehajtásuk rutinszerűnek mondható.

1. Pajzsmirigy-eltávolítás

Amennyiben az endokrinológiai kivizsgálás során felmerül a pajzsmirigy jóindulatú vagy rosszindulatú daganatos megnagyobbodásának (úgynevezett struma) gyanúja, szükségessé válhat a pajzsmirigy egy vagy mindkét oldali lebenyének eltávolítása. A strumaműtét alacsony kockázatú beavatkozásnak számít, és a legtöbb esetben sikeresen segít a pajzsmirigy problémáinak kezelésében és a beteg panaszainak enyhítésében.

2. Visszérműtét

A vér szív felé történő visszaszállításáért felelős visszerek betegségei rendszerint az alsó végtagokat érintik, és súlyosabb tüneteket, például fájdalmat, duzzanatot, viszketést vagy égő érzést is okozhatnak. A visszérműtét segít eltávolítani vagy lezárni egyes bőr alatti visszereket, amelyek nem megfelelően működnek, ezzel csökkentve a tüneteket és javítva a vérkeringést.

A mandulaeltávolítás ma már a rutinműtétek táborát erősíti / Kép forrása: PIxabay
A mandulaeltávolítás ma már a rutinműtétek táborát erősíti / Kép forrása: PIxabay

3. Mandulaműtét

Súlyos mandulagyulladás, légúti problémák vagy alvási apnoe esetén is szükségessé válhat a mandulák sebészeti eltávolítása, azaz a tonsillektómia. A műtétet általában altatásban vagy helyi érzéstelenítésben hajtják végre. A mandulák eltávolítása a tünetek megszüntetésén felül hosszú távú előnyöket is jelenthet, így például a későbbi fertőzések kockázatát is csökkentheti.

4. Sérvműtét

A sérvek akkor alakulnak ki, amikor a belső szervek vagy szövetek áttörnek a normális helyükről, általában a gyengébb izomrétegek vagy szövetek résein keresztül. A sérvműtét bármely testrészen előforduló sérv esetén alkalmazható. Célja a szerv visszahelyezése a megfelelő helyzetbe.

Habár kockázati tényezőkkel minden műtétnél számolni kell, a fenti rutineljárások a legtöbb esetben komplikációk nélkül, biztonságosan elvégezhetőek, és tartós megoldást jelentenek a tünetek megszüntetésére.

Nyitókép forrása: Doktor24.hu