Barion Pixel Készíts cuki baglyos kekszeket párodnak Valentin-napra! – Coloré

Készíts cuki baglyos kekszeket párodnak Valentin-napra!

2023. 02. 05.

Lassanként itt van a szerelmesek ünnepe, amire tökéletes ajándék lehet ez az aranyos baglyos keksz!

Sok esetben adja magát, hogy mit ajándékozzunk párunknak a szerelmesek napján, ám előfordulhat, hogy semmi ötletünk nincs. Ilyenkor nyújthat segítséget ez a baglyos keksz, ami amellett, hogy mutatós, még finom is!

Akár kezdők is nekiállhatnak, hiszen a tésztáját nem bonyolult elkészíteni, csupán egy kis kézügyességre van szükség ahhoz, hogy a baglyok arcát meg tudjuk csinálni!

Hozzávalók:

  • 90 gramm vaj
  • 10 dkg világos lágy nádcukor
  • 1 teáskanál vaníliaőrlemény
  • 1 közepes tojás
  • egy csipet só
  • 1 citrom héja
  • 1 evőkanál rum
  • 170 gramm búzaliszt
  • 55 gramm zabpehelyliszt
  • 14 szem egész mandula
  • 14 csokicsepp

Így készülnek a cuki baglyos kekszek:

A lisztféléket összekeverem a sóval, a cukorral, a vaníliaőrleménnyel és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadom a vajat, a rumot és a tojást, és úgy dolgozom össze, mintha linzertésztát készítenék: morzsalékosra keverem hideg villával vagy a robotgép dagasztóspiráljával. Ha morzsás a tészta, gyors mozdulatokkal buci alakúvá gyúrom, folpackba csomagolom és egy-két órára hűtőbe teszem.

Ha letelik az idő, szilikonos sütőpapíron nagyjából 5 milliméter vastagra nyújtom a tésztát, és egy 6 centi átmérőjű fánkszaggatóval vagy pohárral köröket szaggatok belőle. Nagyjából 14 kört kapok, de a nyesedéket sem dobom ki: 28 pici golyót formázok belőle!

A golyócskákat egyenkét szétlapítom a tenyeremben úgy, hogy egy kis korongot kapjak, majd ennek a közepére helyezem a csokicseppeket.

A szemeket jó mélyen a körökbe nyomom, oda, ahová a bagoly szemeit szeretném tenni. A szemek közé egy-egy egész mandulaszemet teszek az élével, ez lesz a baglyok csőre.

A szárnyakat villával alakítom ki: a keksz alsó részeire készítek vele pár mintát.

160 fokos sütőbe teszem a sütiket (légkeveréses sütőben 160, hagyományosban 180), tíz perc alatt megsütöm őket, majd hagyom kihűlni a sütőlapon.

Celofánba csomagolva tovább friss marad, és senki nem mondaná meg, hogy mi készítettük!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita