Barion Pixel Az édesszájúak leleményessége, avagy készíts házi tejkaramellát! – Coloré

Az édesszájúak leleményessége, avagy készíts házi tejkaramellát!

2023. 11. 17.

Mindent imádsz, amely karamellás? Nem gondolkodtál még azon, hogy otthon készíts magadnak és a családnak tejkaramellát? Ha eddig csak gondolati síkon működött mindez, most vidd át a gyakorlatba is.

Nincs otthon semmi édesség, de híresen édesszájúként valami finomságra vágysz? Készíts te magad finomságot, méghozzá tejkaramellát. A slusszpoén az, hogy hozzávalókban nem vág haza. Némi időt fordítani kell ugyan az elkészítésére, de a jó hír, hogy úgy juthatsz hozzá az édességadaghoz, hogy ki sem kell mozdulnod otthonról. Jó alku, nem?

3 receptet hozunk, amelyek más-más arányokkal dolgoznak, de a végeredménye mindegyiknek ugyanaz: imádnivaló tejkaramella. Nem diétabarát édességről van szó. Vagy tejkaramella, vagy fogyás. A kettő együtt kivitelezhetetlen.

Tejkaramella
Megbolondíthatod dióval, mogyoróval, mazsolával / Kép forrása: Say-Cheese / Getty Images

3 tejkaramella recept, amit otthon is elkészíthetsz

1. Krówka, a lengyel cukorka receptje

Szereted a tejkaramellás cukrot? Ha így van, akkor odáig vagy a krówkáért. A világszerte ismert és kedvelt cukorka belseje lágy és rugalmas tejkaramellából áll, a külső része pedig idővel megkeményedik. Különbség van a gyárban készült és a kézműves vukorkák között, mert a kézműves édesség sokkal lágyabb. Ám mindegyiket lehet nagyon szeretni. És el is készítheted…

Legyen otthon 5 dl tej, 3 dl cukrozott sűrített tej, 1 kg kristálycukor, 12,5 dkg margarin és 2 csomag vaníliáscukor. Ennyi a hozzávaló. Ezek szinte mindegyikét – kivéve a margarint – tedd egy edényben főni. Kiss lángon dolgozz és gyakran keverd meg. Legalább 1 vagy 1,5 óra múlva kezd a karamella jellegzetes színe előjönni. Ekkor keverd hozzá a margarint és még így főzzük legalább 5 percen át. Egy kiolajozott tepsit készíts elő, amelyre ki fogod önteni a még meleg karamellát. Hagyod száradni és ha megszikkadt, akkor csupán csak a feldarabolása maradt hátra.

2. Omlós tejkaramella recept

A nagyjából 6 adagra elegendő tejkaramellához szükséged lesz 5 dl tejre, 30 dkg cukorra, 10 dkg nádcukorra, 1 csomag vaníliás cukorra és 10 dkg vajra. A tejet, a cukorral és a vaníliás cukorral együtt tegyük fel egy edénybe melegíteni. Sűrűn keverd meg, nehogy odaégjen. Amikor elkezd sűrűsödni, akkor kis lángon dolgozz tovább és folyamatosan keverd. Addig csináld ezt, amíg a massza ragacsossá nem válik. Tedd bele a vajat, majd alaposan keverd azzal is össze és tedd félre.

Egy tepsit vagy jénait bélelj ki sütőpapírral és öntsd bele a masszát és hagyd kihűlni. Ezután nemcsak tetszőlegesen darabolhatod, de ha pikánsabb ízre vágysz, akkor sóskaramellával nyakon öntheted.

Sóskaramellát készíteni pedig nem nagy kunszt, 10 perc alatt meglehetsz vele. Amire szükséged lesz az 1 dl tejszín, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj és egy csipetnyi só. A cukorral kezdj! Szód bele egy lábasba és kezdd melegíteni. Addig kell ezt csinálni, amíg az olvadt cukor sárgásbarna színű nem lesz. Még csak kevergetned sem kell, elég, ha az edényt néhányszor megrázogatod. Ha ezzel megvagy, akkor vedd le a tűzről és hozzáadhatod a vajat, ezután hozzáadhatod kisebb adagokban a tejszínt és a sót. Így együtt tedd vissza a tűzre és még főzd néhány percig. A hűtőben tárolva további felhasználásra is alkalmad lesz.

Tejkaramella
Önmagában fogyasztva, süteményekhez isteni a tejkaramella / Kép forrása: Lilechka75 / Getty Images

3. Mogyoróvajas tejkaramella

Szükséged lesz 200 g mogyoróvajra, 450 g kristálycukorra, 1,25 dl tejre és 1 teáskanálnyi vaníliaaromára. A hozzávalókat egy edényben felteszed melegedni és állandó kevergetés mellett körülbelül 15 percig főzöd. Ez idő alatt a massza besűrűsödik, azaz a cukor karamellizálódni fog és a tej elpárolog. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy egy tepsit, tálat sütőpapírral lefedj, mert erre fogod kiteríteni a mogyoróvajas-tejkaramellát. Ha kihűlt, akkor szelheted.

Habár tömény édességről van szó, az a jó benne, hogy elegendő belőle kisebb szelet is ahhoz, hogy édesség utáni sóvárgásodon ne csak enyhíts, hanem maradéktalanul ki is elégítsd. Fogyaszthatod önmagában, sütemények, palacsinta töltelékeként használhatod. Jó étvágyat kívánunk!

Nyitókép forrása: Magone / Getty Images