Barion Pixel Édességre vágysz? Ez a rizses kocka lesz a barátod a hétvégére! – Coloré

Édességre vágysz? Ez a rizses kocka lesz a barátod a hétvégére!

2022. 08. 19.

A rizs rendkívül sok mindenre használható: amellett, hogy tökéletes köret húsételekhez, isteni édességek is készülhetnek belőle. Ennek egyik legjobb példája a rizses kocka!

A rizses kocka egy piskóta-alapon nyugvó krémes finomság. A frissítő, üde ízt a gyümölcslekvártól kapja, de érdemes a tetejét is friss idénygyümölcsökkel díszíteni!

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • 15 dkg rizs
  • 5 dl tej
  • egy csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 5 evőkanál kristálycukor vagy méz
  • 1 púpozott evőkanál zselatinpor
  • 4 dl habtejszín
  • 4-5 evőkanál sárgabarack- vagy eperlekvár
  • tejszínhab (a díszítéshez)

Így készül a rizses kocka

A sütőt 180 fokra melegítem, és miközben melegszik, elkészítem a piskótát. Ehhez a tojások sárgáját a cukor felével krémesre verem. A tojásfehérjéket elkezdem felverni, és ha keményedik, apránként hozzáadagolom a maradék cukrot. Ha teljesen kemény, a harmadát óvatosan belekeverem a tojássárgás-cukros masszába, és a liszt harmadát is beleszitálom. Ha elkeveredtek, adok hozzá még tojásfehérjét és lisztet, majd még egyszer, utoljára eljátszom ugyanezt. Eközben ha szükséges, hideg vízzel valamelyest lazítok a tésztán. A levegős tésztához elengedhetetlen, hogy ügyeljünk a tojásfehérjére keverés közben, hogy ne törjön össze!

Ha elkészült a piskóta, egy 20×30 centiméteres tepsit kikenek vajjal, majd vékonyan belisztezem. Beleöntöm a piskótatésztát, és 180 fokos sütőben nagyjából 12 perc alatt megsütöm.

A rizst átválogatom, megmosom, és két deci forrásban lévő vízbe szórom. A Keveremkavarom a fényezetlen, A-rizst javasolja hozzá. Lefedem a rizst, és kis lángon addig főzöm, amíg a leve el nem párolog. Míg fő, felforralom a tejet, és ha a rizs alól minden víz elfőtt, ráönöm a forró tejet. Egy csipet sóval ízesítem, valamint hozzáadom a vaníliás cukrot és a vajat is.

A rizses kocka elkészítése ugyan időigényes, mindenképpen megéri elkészíteni!
A rizses kocka elkészítése ugyan időigényes, mindenképpen megéri elkészíteni! / Kép forrása: Keveremkavarom

Ha újra forr, kis lángra veszem, és lefedve tíz percig hagyom párolódni. Ezután lehúzom a tűzről, ízesítem a cukorral, majd a fedő alá egy duplán hajtogatott konyharuhát teszek, így hagyva kihűlni a rizst, hogy teljesen megpuhuljon.

Eközben a zselatint egy deci tejszínben elkeverem, és addig melegítem, míg fel nem oldódik benne. Ha ez megvan, hagyom, hogy egy kicsit lehűljön. A maradék tejszínből kemény habot verek, majd belekeverem a rizst, és utána az olvasztott zselatint is.

Az eddigre kihűlt piskótát megkenem a meglangyosított lekvárral, majd rásimítom a tejszínes rizst, és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Tálaláskor tejszínhabbal díszítem, de akár gyümölcsdarabkákkal vagy reszelt csokoládéval is tökéletesíthetjük!

Szereted a piskótás süteményeket?

Ez a tejszínes-ricottás cseresznyetorta biztosan el fogja nyerni a tetszésedet, ha szereted a piskótát, ugyanis a két tésztaréteg között bújik meg a cseresznyés-ricottás krém.