Barion Pixel Tényleg nem szabad sportolni a botox után? Miért is? – Coloré

Tényleg nem szabad sportolni a botox után? Miért is?

2023. 06. 16.

A botox kezelések és a testmozgás nem jó párosítás. Tudd meg, mennyi ideig (és miért) kell várnod, mielőtt folytatnád az edzési rutinodat.

A botox egy könnyű, egyszerű kezelés hírében áll, de bizonyos óvintézkedéseket azért meg kell tenni utána. Általában azt tanácsolják, hogy a kezelés után tartózkodj a fizikai aktivitástól.

Míg egyeseket nem zavar, ha arra utasítják őket, hogy hagyjanak ki egy edzést, talán neked szigorú edzésprogramod van, amit nem szívesen rúgnál fel. De tényleg szükséges az edzések kihagyása, vagy csak óvatosságból javasolják? Ez az egyik fontos szabály, amit be kell tartani, mivel a botox-kezelés utáni túl korai edzés elronthatja az eredményt.

Mi az a botox?

A botoxot eredetileg olyan állapotok kezelésére használták, mint a kontrollálhatatlan szemhéjmozgások, például pislogás vagy rángatózás, migrén, inkontinencia és izomgörcsök, de azóta a kozmetikai értéke miatt is elismerték. A megfelelő helyre szúrt injekciók képesek blokkolni az idegimpulzusok továbbítását az izmokhoz. Gyengíti őket, így azok nem tudnak összehúzódni. Ennek eredményeként átmenetileg megszűnnek a barázdák és ráncok. Egy nagyon finom tűvel arcizmokba fecskendezik a töltőanyagot.

A kezelést követő néhány napban már látható az eredmény, ami akár néhány hónapig is megmaradhat. Többszöri kezeléssel, tovább fenntartható a javulás.

botox
Kép forrása: Pexels Gustavo Fring

Mellékhatások

Az injekciók mellékhatása általában enyhe és átmeneti, és a következők lehetnek:

 • Fejfájás
 • Nyaki fájdalom
 • Látási problémák
 • Lokális fájdalom az injekció beadásának helyén
 • Fertőzés
 • Gyulladás
 • Érzékenység
 • Duzzanat
 • Vörösség
 • Vérzés
 • Zúzódás

Ne válaszd ezt a kezelést, ha

 • allergiás vagy a botox összetevőire
 • allergiás vagy más botulinum toxin termékre
 • bőrfertőzésed van a tervezett injekció beadásának helyén
 • izom- vagy idegbetegségben szenvedsz, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat.

Edzés botox után: Mit kell tudni?

Hogy miért lehet problémás a botox utáni edzés, az a tudományra vezethető vissza. A botox molekula részét képező hemagglutinin fehérjékkel kapcsolatos. Az injekció beadása után néhány napba telik, amíg ez a fehérje elválik az aktív botulinum toxin molekulától, és a toxin az izomhoz kötődik. A fehérjének előbb el kell válnia a molekulától ahhoz, hogy megtörténjen a „ráncfelvarrás”. Miután elvált, a molekula képes megakadályozni, hogy az idegek felszabadítsák az acetilkolin nevű vegyi anyagot, amely normális esetben az izomösszehúzódást váltja ki, amikor az agy az izmot mozgásra utasítja.

Az injekció beadása utáni időszakban azonban lehetőség van arra, hogy a töltőanyag elvándoroljon, mivel még nem kötődött az izomhoz. Az edzések fokozhatják az elmozdulást, ez viszonylag ritka, de a szövődmény hónapokig is megmaradhat, és az időn kívül nem lehet másként megoldani.

Az, hogy pontosan mennyit kell várni az edzéssel a botox után, a meglévő edzettségi szinttől és az edzés intenzitásától függ. Ennek az az oka, hogy az anyagcsere sebessége befolyásolja, hogy a szervezet hogyan metabolizálja a töltőanyagot.

botox
Kép forrása: Pexels / Andrea Piacquadio

Mennyi ideig kell várni az edzéssel?

Ezt szem előtt tartva, a szakértők azt javasolják, hogy 24 órán keresztül kerülj minden testmozgást, és várj további három napot, mielőtt visszatérnél bármilyen szigorú edzéshez. Ez a három nap könnyed kardióból állhat, amely nem jár semmiféle ugrálással vagy gyors hajlítással és nyújtással derék tájt. Ennek az az oka, hogy a gyors mozgások vagy az erőt és sebességet igénylő gyakorlatok a befecskendezett anyag mozgását okozhatják.

Ezenkívül érdemes 48 órán keresztül kerülni a haladó jógát vagy nyújtást. Ezek során a különböző helyzeteknél fontos az arc tartása (például: fej lefelé lógatása a lefelé néző kutya esetén), ami szintén a botox elvándorlását okozhatja, magyarázza.

Forrás: Shape, Very Well Health

Borítókép forrása: Pexels / Andrea Piacquadio