Barion Pixel A botox akár évtizedekig megmaradhat a bőrödben – Coloré

A botox akár évtizedekig megmaradhat a bőrödben

2023. 03. 14.

A botox, az injekciós, vagy dermális töltőanyagok az utóbbi években egyre népszerűbb szépségápolási trendekké váltak. Megfizethetők, kényelmesek és minimális gyógyulási idővel járnak, de hátulütőjük is akad.

Az injekciós (más néven dermális) töltőanyagok azokat a szereket takarják, amiket az ajkak nagyobbítására, a ráncok és redők kisimítására, valamint a szem alatti üregek kitöltésére használnak a botox során. Gyorsan hatnak, ideiglenes megoldást nyújtanak, vágás, műtét nélkül. Mivel a nagyobb beavatkozásokhoz képest olcsóbbak is, ideális megoldást jelentenek azok számára, akik nagyobb elkötelezettség nélkül szeretnének kipróbálni kozmetikai eljárásokat.

Mennyi ideig tart a botox hatása?

Típustól és pácienstől függően néhány hónaptól egészen több évig is megmaradhat a hatásuk. Azonban újabb eredmények, egész pontosan a téma szakértője, Dr. Mobin Master esztétikai radiológus vizsgálatai szerint ennél még hosszabb ideig is a bőrödben maradhatnak a hatóanyagaik. Ezeket alapból rövid ideig tartó megoldásként szokták reklámozni, sőt, a dermális töltőanyagokat választóknak azt is mondják, hogy bármikor feloldhatók. Dr. Master kutatásai és egy amerikai újságíró tapasztalatai alapján viszont ez nem minden esetben igaz.

botox
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az MRI kimutatta a töltőanyagot

Alice Hart-Davis újságíró már négy éve nem kapott semmilyen kezelést, amikor MRI vizsgálatra ment. Megdöbbent, amikor meglátta, mennyi maradvány van még az arcában. Az eszköz 35 ml töltőanyagot mutatott ki a bőrében, ami több, mint amennyit a 20 évnyi botox kezelések alatt kapott.

Hart-Davis a hatvanas éveiben jár, és a negyvenes éveiben kezdte a kezeléseket. A kozmetikai beavatkozások között szerepelt a hialuronsavas (HA) töltőanyag alkalmazása a halántékán, az arcán és az ajkán, valamint injekciókkal simíttatta ki orra és szája közötti ráncokat, de az állán és a szemei körül is dolgoztak ezzel a módszerrel. Az újságírónak azt mondták, hogy a kezelések legfeljebb egy évig tartanak, és hogy a megjelenése megőrzése érdekében további rendszeres hialuronsavas injekciókat kell majd kapnia.

Hogyan lehet több?

A hosszú ideig tartó felszívódásnál azonban az még inkább megdöbbentő, hogy az arcában több anyagot fedeztek fel, mint amennyit valaha is beinjekcióztak neki. Az orvosok azt feltételezik, hogy a hialuronsav vízvonzó képessége adhat erre magyarázatot. Fennáll az a lehetőség is, hogy az MRI olyan anyagot észlelt, amely beépült az arcszövetébe. Bármelyik megmagyarázhatja, hogy Hart-Davis 35 ml-es töltőanyaga miért haladta meg az élete során kapott teljes mennyiséget.

Tehát a tanulság, hogy ha érdeklődsz a szépészeti injekciók iránt, de tartasz az esetleges kockázatoktól és kedvezőtlen hosszú távú következményektől, nem érdemes azzal nyugtatnod magad, hogy a befecskendezett anyagok rövid idő alatt eltűnnek az arcodból. Ez viszont nem jelenti azt, hogy bármiféle problémát okoznak majd neked akár rövid, akár hosszú távon.

Forrás: Suggest, The Tweakmenst Guide

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix