Barion Pixel 8 gyakori edzési hiba, amelyet valószínűleg elkövetsz – Coloré

8 gyakori edzési hiba, amelyet valószínűleg elkövetsz

2023. 05. 16.

A rendszeres testmozgás az egészséged megőrzésének az egyik legfontosabb pillére. Azonban, ha helytelenül teszed, árthatsz is magadnak. Összeszedtük a leggyakoribb edzési hibákat, nehogy elkövesd őket.

Nem mondunk semmi újat azzal, hogy a rendszeres testmozgás az egyik legjobb dolog, amit az egészségedért tehetsz. Többek között erősíti az izmokat és a csontokat, javítja a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a stresszt, javítja a memóriát és elősegíti a jobb alvást.

Bármennyire is elkeserítő ezt hallanod, egyszerűen nem elég csak izzadnod az edzőteremben. Ahhoz, hogy a testmozgás egészségügyileg tényleg előnyös legyen, fontos, hogy helyesen végezd. Ezért összeszedtük azokat az edzési hibákat, amiket elkövethetsz.

1. Gyakori edzési hiba, hogy túl gyorsan, túl sokat akarsz

Nem a legokosabb döntés, ha rögtön az elején vagy egy hosszú szünet után a legdurvább edzésbe veted bele magad. Egyesek úgy vélik, hogy minél keményebb, annál jobb, de a tested nem képes erre, ha egy ideje nem edzettél, ami kimerültséghez vagy komoly sérüléshez is vezethet. Ha a súly túl nehéz neked, előfordulhat, hogy a megcélzott izom nem tudja kezelni más izomcsoportok segítsége nélkül. Ez azt jelenti, hogy nem azt az izmot dolgoztatod meg, amit hiszel. A legjobb, ha lassan kezded, és fokozatosan erősítesz.

Edzési hiba
Kép forrása: Pexels / Andrea Piacquadio

2. Kihagyod a bemelegítést vagy nyújtást

Bármennyire is alapvetőnek tűnik a bemelegítés, a legtöbb ember figyelmen kívül hagyja, ami komoly edzési hiba. Az emberek általában kapkodnak a bemelegítéssel, pedig ez a testedzés leglényegesebb része, ha nem akarod, hogy sérülés legyen a vége. Az izmaidnak időre van szükségük, mielőtt a maximális kapacitásukat tudnák nyújtani. Fontold meg, hogy elmész egy könnyű kocogásra és egy kis nyújtásra, mielőtt elkezded az edzést.

3. Nincs terved

Jellemző, hogy terv nélkül kezdesz neki az edzésnek, ami sok elvesztegetett időhöz vezethet. Ezért kulcsfontosságú, hogy kitűzd a célodat, ami magában foglalja azt is, hogy figyelj a testedre, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az idődből. Ráadásul az a gondolkodás, hogy nem tervezel előre a mozgással, hanem azt feltételezed, hogy majd beiktatod valamikor a nap folyamán, sok kihagyott edzésért felelős. Tehát számolj vele úgy, mint minden más fontos eseménnyel, írd be előre a naptáradba és tartsd magad hozzá. Ideális esetben egy héten legalább három 30 perces edzést kell végezned, vagy heti négy 20 perceset.

4. Közelben van a telefonod

Szintén gyakori edzési hiba, hogy magadnál tartod a telefonod. Ha nálad van, meg fogod nézni, ami befolyásolhatja a fókuszodat, az edzések hatékonyságát és a hangulatodat. Ha muszáj kéznél lennie, szabj határt magadnak, hogy milyen gyakran ellenőrizheted. Ha szeretsz fotókat készíteni az edzéseidről, hagyd a testmozgás végére, hogy ne szakítsd félbe, így jobban tudsz majd összpontosítani.

5. Gyorsan végigrohansz az ismétléseken és nem figyelsz a tempóra

Sokan egyszerűen azért halmoznak fel súlyokat, mert megtehetik – de végigszaladnak a gyakorlatokon, a lendületre hagyatkozva. Pedig a gyakorlat lelassítása és kontrollálása sokkal előnyösebb az izomnövekedés szempontjából. A pillanat hevében azt hihetjük, hogy a sebesség a legfontosabb tényező, de a gyakorlatok valóban akkor fejtik ki jótékony hatásukat, ha irányítod a mozgást és érzed az izmok feszülését.

6. A túl kevés pihenés is gyakori edzési hiba

Keményen edzettél az edzőteremben, de nem látod az eredményét? Ennek több oka is lehet, de az egyik, amit sokan figyelmen kívül hagynak, a pihenés. Nagyon fontos, hogy pihenj egy hosszú, megerőltető nap után, mivel ez elősegíti az izomnövekedést. Hagyj időt a testednek az edzéstől fájó izmok regenerálására; ha nem hagysz elegendő időt a felépülésre, az súlyos sérülésekhez vezethet.

7. Hosszú szünetek tartása

Míg a körök közötti rövid szünetek előnyösek lehetnek, a hosszúak nem. Ha túl hosszú szünetet tartasz, hagyod, hogy pulzusszámod leessen, és kevesebb kalóriát égetsz. A kívánt eredmények eléréséhez kritikus fontosságú az edzések közötti szünetek megfelelő egyensúlya. Próbáld meg elkerülni a 90 másodpercnél hosszabb szüneteket a sorozatok között.

8. Nem megfelelő étkezés

A diéta a legfontosabb tényező az eredmények elérésében, szintén gyakori edzési hiba, hogy nem figyelsz arra, mit eszel. Általános tévhit, hogy a mozgás kompenzálhatja a helytelen táplálkozást. A kiegyensúlyozott étrend ugyanolyan fontos, mint az edzőterembe járás. Fontos, hogy az összes szükséges tápanyagokat bevidd a szervezetedbe. A helytelen táplálkozási szokások gátolhatják a teljesítményt.

Edzési hiba
Kép forrása: Pexels / Li Sun

Forrás: Femina.in, Forbes.com

Borítókép forrása: Pexels / Pixabay