Barion Pixel Rossz bor: 6 jel, amiből megállapíthatod – Coloré

Rossz bor: 6 jel, amiből megállapíthatod

2022. 12. 18.

Nem lehet mindenki borszakértő, pedig az egyik leggyakrabban használt alkoholról beszélünk. A legtöbb hosszú ideig eláll, de előfordulhat, hogy rossz borba botlunk.

Ha mind őszinték lennénk, valószínűleg bevallanánk, hogy ittunk már nem túl finom, nem igazán minőségi bort. Ha nem is voltunk elragadtatva tőle, lecsúszott egy-két pohárkával, de romlott borokkal azért egészen más a helyzet. Szerencsére rengeteg jele van annak, hogy megállapítsd, hogy egy rossz borral van dolgod, elég az érzékszerveidre hagyatkoznod.

Összeszedtünk, hogy hogyan ismerheted fel, ha megromlott a bor, amit kihozott neked a pincér, vagy amit levettél a polcról a boltban.

Látható jelei a rossz bornak

Tudod, van az a rész miután a pár korty bor a poharadba kerül, hogy nézegeted, mintha valamilyen titkot szeretnél feltárni. Erre érdemes rászokni, mivel jobban tudod észlelni, ha elromlott. A fő indikátorok közé tartozik a szín változása – a lilától a vöröses barnáig, a világosabb fehértől az aranyig – és/vagy az átlátszatlanság. Egyes szűretlen borok kezdetben kevésbé átlátszóak, de az átlátszatlanság változása általában azt jelzi, hogy valami nincs rendben.

rossz bor
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az illatából is megállapíthatod, hogy megromlott

Amikor először kinyitsz egy üveget, furcsa szaga lehetett. A túl sokáig nyitva tartott bor illata is problémás lehet. Időnként olyan egyértelműen kellemetlen szaga lesz, mint a körömlakklemosónak vagy a festékhígítónak. Ez a palackban lévő hőnek és oxigénnek a hosszan tartó expozíció miatt történt, valamint az azt követő kémiai reakciók következménye. Az ecetsavat és az acetaldehidet baktériumok termelik, amelyek e kémiai kölcsönhatások eredményeként fejlődnek.

Tehát mindenképpen szagold meg, figyelni kell a savas szagokra és a furcsa diószagra.

Az ízéből megállapíthatod, hogy rossz bort hoztak neked

Ha az első két teszten átment, akkor a kóstolásból is tudhatod, hogy valami nincs rendben. A rossz bor íze hasonlít az ecethez, durva és savanyú. Az orrban hasonló égést okoz, mint a torma. Az oxidáció miatt időnként olyan íze lehet, mint a karamellizált almaszósznak. A megromlott bort bár nem ajánlott elfogyasztani, nagy bajt nem okozhat.

Parafa szennyeződés

A bor elromlásának leggyakrabban előforduló oka a parafa szennyeződés. Ha rossz dugót használtak a palack lezárására, olyan illata lesz, mint egy nedves kutyának vagy egy parafa deszkának.

Nincs aromája

Ha a bor túl hideg, előfordulhat, hogy nincs illata. Mielőtt poharakba öntenéd, felmelegítheted a kezeddel, úgy, hogy kicsit megforgatod. Ha még mindig nincs illata, főzéshez azért még használhatod.

Buborékok

Ha arra számítasz, hogy a bor csendes lesz, mégis egy kis pezsgéssel jár a kibontás, akkor valamilyen erjedés ment végbe a palackban. Kérj még egy üveggel, ha a második palackban is ugyanazok a problémák, akkor ideje kipróbálni egy másik bort. Ha otthon vagy, és nincs több borod, megihatod a váratlan pezsgőt, nem szabad, hogy rosszullétet okozzon.

Mennyi ideig tárolható egy bor?

Egy borospincében, bontatlanul a jó bor évtizedekig eltartható. Nem pincészeti körülmények között a fehérborok egy-két évig, a vörösborok két-három évig, a főzőborok pedig három-öt évig tárolhatók.

A felbontott borosüveget a hűtőszekrénybe kell helyezni. A vörös-, fehér- és rozéborok három-öt napig maradnak fogyaszthatók. A természetes édesborokból akár három-négy hétig is ihatunk, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy hűtsük őket.

Veszélyes a rossz bor?

Bár a megromlott bor nem feltétlenül árt, de a legjobb, ha kidobod, és frisset kezdesz egy új üveggel. Azonban ha találsz egy rossz bort, nagyszerű módja lehet annak, hogy gyakorolj a legközelebbi felismerésére is. Szánj egy percet a palack ​​tulajdonságainak megfigyelésére. Nézd meg a színét és tisztaságát, szagold meg, majd kóstolj meg egy cseppet. Ez segít gyorsan azonosítani a túlérett bort, ha a jövőben találkozol vele. 

rossz bor
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mi legyen, ha megromlott?

Fel kell mérnie a romlás mértékét. Ha borzalmas az íze, azonnal dobd ki. Esetleg használhatod a konyhában különféle ételek elkészítéséhez, de csak akkor, ha megváltozott a színe vagy eltűnt a gyümölcsös íz. Ezenkívül koktélok készítésére is használható. 

Forrás: Buzzaroandus, J. J. Buckley Fine Wines, Food and Wine, Wine Lovers

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix