Barion Pixel Borban az igazság, pláne ősszel! – 5 hazai borászat, amelyet érdemes meglátogatni az idei szezonban – Coloré

Borban az igazság, pláne ősszel! – 5 hazai borászat, amelyet érdemes meglátogatni az idei szezonban

2022. 10. 06.

Nem feltétlenül a szívünk csücske a hűvös, őszi idő, ám ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hazai borászatokban megkezdődött az év egyik legsűrűbb időszaka, a szüret. Összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – olyan borászatokat ajánlunk az ország minden tájáról, amelyeket mindenképp érdemes idén ősszel meglátogatnunk!

Noha az őszre általában a lelassulás jellemző, a hazai borászatokban ekkor indul meg igazán az élet, mivel elkezdődnek a szüreti teendők. Ugyan az idei munkánk eredményét csak jövőre kóstolhatjuk majd meg, de addig is vigasztalódhatunk a korábbi évek felhozatalával, amelyből a legkevésbé sincs hiány a felsorolt borászatoknál. 

borászat, bor, szüret
Az ősz a borászatok legsűrűbb időszaka. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Borbély családi pincészet – Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék évek óta óriási népszerűségnek örvend a hazai borfogyasztók körében, ami nem is csoda, hiszen a gyümölcsös aromájú, száraz fehérborok a nyarak egyik legjobb fröccs-alapanyagai. Hasonló tulajdonságokkal bírnak a Borbély családi pincészet borai is, hiszen azok első sorban olyan helyi szőlőfajtákból készülnek, mint az olaszrizling, de a vállalkozás ifjú borászaBorbély Tamás nem idegenkedik az olyan, újfajta megoldásoktól sem, mint a fagyott szőlőből készített jégbor. Borbélyéknál mindenképp érdemes megkóstolni a könnyed, fűszeres Gabriella Muscat Ottonel 2021-es verzióját, de a 2020-as Nemszáraz Szükebarát fantázianevű borral is érdemes egy próbát tenni. 

A Borbély családi pincészetnél tematikus borkóstoló foglalására is lehetőségünk van: ezeken a borbemutatókon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a család mindennapjaiba és a borkészítés rejtelmeibe. (Háromfajta ajánlat – hat, nyolc és tízfajta bor kóstolása – közül válogathatnak a borászat látogatói.) A borkóstoláson kívül kiélvezhetjük a vidéki nyugalom minden cseppjét a Borbély Vendégházban, amely közvetlenül a kóstoló pince fölött helyezkedik el.

Juhász Testvérek pincészete – Egri borvidék 

Ugyan úgy tűnhet, az utóbb időben a Balaton-környéki borászatok dominálnak itthon, mégsem érdemes megfeledkezni az Egri borvidékről. Különösképp igaz ez akkor, ha egy olyan, negyed évszázada fennálló borászatról beszélünk, mint a Juhász Testvérek Pincészete, amelyet Juhász Attila és testvére alapítottak 1996-ban. Egri borászat viszonylatban mindenképp kiemelendő, hogy Juhászék nem álltak meg a „szokásos” helyi szőlőfajták termesztésénél: sokféle kínálatukban mindenki megtalálja a számára szimpatikus ízeket. 

Náluk járva mindenképp érdemes megkóstolni a száraz Juhász Muscat Ottonel 2020-as verzióját, de nem lőhetünk mellé a félédes fajtával sem. Igazi különlegességeket is megtalálunk a repertoárjukban, így például a híres-neves Egri Bikavért, s annak „fehér párját”, az Egri Csillag nevezetű bort. Akárcsak Borbélyéknál, úgy itt is lehetőségünk van privát borkóstolóra, de a pincészethez tartozó vendégfogadó komplexumban esküvők és egyéb rendezvények is szervezhetők. Ha lemondunk az utazásról, akkor se keseredjünk el, hiszen találkozhatunk a pincészettel Budapesten is a november 12-én megrendezésre kerülő Bordói November eseményen, a Corinthia Budapestben. 

Cardium Borház – Etyek-Budai borvidék

A fővároshoz egy fokkal közelebbi desztináció lehet a Cardium Borászat az Etyek-Budai borvidéken. A borászat mottója: „Borok, szívvel-lélekkel”, s ez a mondat nem csak reklámként állja meg a helyét, hanem szentül igazi a Cardium Borászat kínálatára is. 

Az Etyek-Budai borvidék talajadottságainak megfelelően a Cardium borászai is legfőképp fehér szőlőből készítik boraikat: VinAgora ezüstérmes Zöld Veltelínijük mindenképp megér egy misét, nem beszélve a félédes, Királyleányka Gyöngyöző fantázianevű, könnyed, citrusos illatú fehérborról. Akárcsak a fent említett borászatoknál, úgy a Cardiumnál is részt vehetünk házi borkóstolón, borvacsorán, emellett bortúrázásra is van lehetőségünk, ahol bebarangolhatjuk Tök község szőlőültetvényeit. 

Demetervin borászat– Tokaji borvidék

Demetervin családi pincészet a Tokaji borvidék ékszeres dobozában, Mádon található, s kizárólag az ottani ültetvényekről származó szőlőt dolgozzák fel. Demeter Ervin, tulajdonos és Demeter Endre, szőlész-borász közös munkájának köszönhetően a borászat ma a Tokaji borvidék egyik húzóerejévé vált, nem beszélve munkájuk gyümölcséről: a díjnyertes boraikról. 

A Demetervin Pincészetnél nem lőhetünk mellé a száz százalék furmintból készült Furmint elnevezésű borral (a furmint szőlőfajta egyébként Mád egyik zászlóshajójának tekinthető), de az édesszájúak mindenképp kóstolják meg a Joy nevű tételt, amely friss, gyümölcsös jellegével hamar igazi kedvenccé válhat. A Borbély családi pincéhez hasonlóan a tulajdonosok itt is gondoskodnak a szállásokról is, hiszen a pincészethez tartozó apartmanokban kipihenhetjük a borkóstololók fáradalmait.  

Ha komplett gasztronómiai élményre vágyunk, érdemes november 11-re időzítenünk az érkezésünket, mivel 19-22:00 között Márton-napi libavacsorán vehetünk részt a LaBor Bistróban, Tokajon, amelyhez a pincészet szolgáltatja majd a kortyolgatni valót. 

Jammertal borbirtok – Villányi borvidék 

Nehezen lehetett volna kihagyni a felsorolásból a Villányi borvidéket, s annak egyik legismertebb borászatát, a Jammertal borbirtokot. A borvidék adottságaihoz mérten a pincészet olyan, többszörösen díjazott, kékszőlőből (például cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) készült tételekben bővelkedik, mint például a Cassiopeia Merlot 2015, amely nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi porondra is felhelyezte a Villányi borvidéket. 

A birtok látogatóközpontja egyébként a Jammertal-dűlő lábánál épült, így autentikus környezetben, csaknem a tőkék között ismerkedhetünk meg a borkínálattal. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix