Barion Pixel „Számomra a borfogyasztás egy élmény, egy ajándék, ami ki tud rántani a szürke hétköznapokból” – Coloré

„Számomra a borfogyasztás egy élmény, egy ajándék, ami ki tud rántani a szürke hétköznapokból”

2021. 10. 27.

Egy bornak nem az ára a lényeg, sokkal inkább az ízek harmóniájától lesz igazán élvezhető számunkra. Még fontosabb talán, hogy kivel, milyen körülmények között fogyasztjuk azt el, mert a megfelelő társaságban akár egy gyengébb minőségű bort is finomabbnak érezhetünk – állítja Piskor Fanni. A borszakértő beszélt a magyar borok világban elfoglalt helyéről, elárulta, mi alapján érdemes bort választani, de szót ejtett arról is, hogy egy eredendően maszkulin szakmában milyen kihívásokkal szembesül fiatal nőként.

Mire vezethető vissza a borok iránti rajongásod? Vannak olyan gyerekkori emlékeid, amelyek a szőlőhöz, borkészítéshez kapcsolódnak? 

Zalából, egészen pontosan Nagykanizsáról származom. A családomnak van egy „hegye”, ahol a mai napig szőlőt termesztünk, így már kisgyermekként is kapcsolatba kerültem a borral. Cipeltem a szüretelő ládát, részt vettem a préselésben, imádtam például a mustot kóstolgatni. Másrészt pont azon gondolkodtam a minap, hogy az élményeken kívül honnan is örököltem a bor iránti rajongásom. Anyai nagyapámnak szenvedélye volt a borkészítés, ezt a vénát egyértelműen tőle örököltem, emellett a szüreti hangulat, hogy együtt van a család   – hiszen ez talán a legfontosabb dolog az ember életében – számomra a munkálat motorja. 

Végül mégis egy Toszkán nyaralás kapcsán döntötted el végleg, hogy a Corvinus Egyetem szőlész-borász mérnök szakára felvételizel… 

A toszkán kiránduláson láttam, hogyan dolgoznak egy borászatnál az emberek, érzékeltem a kellemes miliőt, és azt gondoltam, ez egy elragadó, egyedülálló dolog. Ezért vágtam bele a képzésbe. 

Mi a különbség a zalai és toszkán borok között, illetve lehet-e toszkán borminőséget előállítani itthon? 

Azt gondolom, nem érdemes párhuzamot vonni Magyarország és Olaszország között. Olaszország egy bornagyhatalom, mi a 65 ezer hektárunkkal eléggé kicsik vagyunk nemzetközi összehasonlításban – ám a minőségünk megkérdőjelezhetetlen. Az olyan magyar borok, mint egy aszú, egy juhfark, egy furmint vagy egy villányi franc önmagukban annyira egyedülállók, hogy nem is feltétlenül kell versenyezni, versenyeztetni őket más nemzetek boraival, hiszen ezek a tételek önmagukért beszélnek. 

A @borozzfannival Instagram oldaladon látszik, hogy fontos szerepet tulajdonítasz a magyar boroknak, és sajátosan csomagolod be a régi értékeket modern köntösbe. Honnan jön ez a kettősség? 

Szeretném, ha a magyar borok mind itthon, mind nemzetközileg elismertebbek lennének. Bármilyen előadást tartok, hangsúlyozom, hogy kell külföldi borokat is kóstolni, hiszen ezzel bővíthetjük ismereteinket, ugyanakkor tudom, hogy Magyarországnak igenis helye van a nemzetközi porondon. Másrészt szerencsésnek mondhatom magam, hiszen idén januártól tagja lettem Herczeg Ágnes Wine Consulting csapatának, ahol nap, mint nap láthatom Ágnes  „thinking out of the box” gondolkodásmódját munkáink során, ami egyszerűen lenyűgöző! Nemrég voltam egyébként egy villányi pincészetnél egy igazán különleges szüreti fotózáson. Nem klasszikus képeket készítettünk, hanem olyanokat, amelyekkel picit kimozdítjuk a befogadókat is a komfortzónájukból. Ugyanúgy ott van a képen a szőlő és a metszőolló, mégis átformáltuk kompozíciót. 

Mivel a társadalmunk tele van előítéletekkel az alkoholfogyasztást illetően, nem tartottál attól, hogy ez rányomja majd a bélyegét az Instagram oldaladra?

Őszinte leszek: nagyon kedvelem Ördög Nóriék utazós videóit. 2018-ban a Borfesztivál ideje alatt néztem a Nánázsiát és hirtelen beugrott, hogy itthon még nincs boros influenszer. Meg fogom csinálni! Én leszek az, aki minőségi borfogyasztásra ösztönzi majd az embereket! Számomra a borfogyasztás egy élmény, ami ki tud rántani a szürke hétköznapokból. Hozzá kell tennem, nem azt reklámozom, hogy mértéktelenül, folyamatosan borokat fogyasszunk.

Hol kezdődik a mértéktelen fogyasztás?

Dán kutatók vizsgálták nemrég, miért van az, hogy noha Franciaországban és Amerikában ugyanolyan magas a zsírbevitel az étkezés során, az amerikaiaknál magasabb a kardiovaszkuláris megbetegedések aránya, mint a franciáknál. Rájöttek, hogy a franciák a legtöbb étkezéskor vörösbort fogyasztanak, ami pozitívan hat a szív- és érrendszerre, antioxidáns hatású, a leukémiás sejtek 70%-át elpusztítja, lebontja a zsírt és még sorolhatnám. Tehát a borfogyasztásnak igenis, vannak pozitív hatásai. A 89 éves nagymamám a mai napig elfogyaszt egy fél deci bort a vacsorához, mert az 1920-30-as években azt tanulta, az egészsége érdekében ennyit meg kell és lehet inni. A WHO kimondta, hogy nők számára 250 ml a javasolt borfogyasztás naponta, férfiaknak akár 375 ml, de ettől függetlenül javasolt heti 2-3 nap szünetet tartani. 

Hogyan jöttél rá, hogy épp a borkommunikációval szeretnél foglalkozni? 

Miután 2016-ban eljöttem a Kovács Nimród borászattól, tele voltam hálával a főborász Szerdahelyi Péter iránt, hiszen megtanította nekem a szakma gyakorlati alapjait. Ugyanakkor úgy éreztem, nem feltétlenül ez az én utam. A Borkollégiumban eltöltött éveim alatt jöttem rá, hogy szívesebben beszélek a borról, ajánlom azokat. 2017-ben elhelyezkedtem a Borkollégiumban és az ottani főnököm, Tábor István lehetőséget adott arra, (miután megszereztem a WSET 3 okleveles borszakértő végzettségemet is) hogy oktassak.

Ezzel nagyjából párhuzamosan indult az Instagram oldalam, illetve több együttműködésem ezen a területen. Idén januártól pedig megalapítottam saját gasztro-PR és bormarketing tanácsadó vállalkozásomat, ahol partnereim között vannak borászatok, pálinkafőzdék, éttermek, fagylaltozók. Emellett céges megkeresések is érkeznek, hogy tartsak változatos borkóstolókat az alkalmazottaknak, vagy épp a cégvezetőknek. Herczeg Ágnesnek is rengeteget köszönhetek, hiszen napi rendszerességgel az ő projektjeiben is részt vehetek, amit nagyon élvezek! Nem gondoltam volna pár évvel ezelőtt, hogy ennyiféle felületen lehet eladni borokat, a közösségi média jelen pillanatban tényleg a lehetőségek tárháza. 

Sokszor halljuk, hogy nem feltétlenül az a finom, ami drága. Mitől finom egy bor?

Ha nincs technológiai hiba, akkor már olyan borról beszélünk, amit érdemes megkóstolni. Az átlagos fogyasztó számára az a kérdés, ízlik-e a bor, vagy sem. Aki azokhoz a borokhoz van szokva, ami „Józsi bácsi” hegyén terem és igazi háztáji íze van, vele nehezen tudom majd megszerettetni az 5000 forintos prémium borokat. Ezt a dilemmát félretéve a legfontosabb az, hogy harmóniában legyen a bor, tehát ne legyen túlzó például az alkohol- vagy tannintartalma, fontos, hogy ezek kiegészítsék egymást. Onnantól kezdve talán az a legfontosabb, kivel és milyen körülmények között fogyasztjuk el, mert egy jó társaságban néha egy gyengébb minőségű bort is jónak találhatunk.

Szerinted Magyarországon hány forint a reális ára egy minőségi bornak? 

Tudni kellene, hogy ha egy átlagfogyasztó ránéz egy 800 forintos tételre, mit is lát pontosan. Vajon tudja-e, hogyan oszlik el az a 800 forint? Van egy palack ár, egy címke dizájn ár, egy címkeár, nyomtatási költségek, a marketing költségek, parafa dugó vagy csavarzár, a bor költsége, emellett meg kell fizetni a szőlőmunkásokat, a szőlészeket, a borászokat, a permetszereket, a növényvédő szereket, a területet… Az ember nem feltétlenül látja azt, hogy egy borászatnál egész évben micsoda szőlőmunka van, s ezek mennyibe kerülnek. Ugyanakkor persze vannak olyan borok, melyek felülpozícionáltak, ez már inkább marketing kérdése. A Covid alatt egyébként az 1000 forint alatti, valamint a luxusboroknak nőtt a forgalma, míg a középkategória erősen visszaesett. 

Aki nem ért jól a borokhoz, de szeretne finom bort inni vagy adni a vendégeknek, mi alapján válasszon a boltban?

Érdemes megnézni a borászatot, ha ismerjük az nagy előny! Emellett nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, melyik szőlőfajtát részesítjük előnyben. A könnyű fehérborokból – irsai olivér, cserszegi fűszeres, sauvignon blanc, tramini vagy a muskotályok – mindig érdemes a legfiatalabb évjáratot megvásárolni. A nehéz, hordós fehér borok – chardonnay, olaszrizling juhfark, furmint, hárslevelű – közül vegyünk nyugodtan idősebb, akár 4-5 éves borokat. Rozéból és a könnyű vörösborokból (portugieser, zweigelt, pinot noir, amik nem kaptak hordós érlelést) igyekezzünk mindig a legfrisseb évjárathoz nyúlni, testes vörösboroknál pedig nyugodtan merjünk idősebb tételekkel is kísérletezni.

Ez egy férfias szakma. Mit gondolsz, egy nőt mennyire tartanak hitelesnek a férfi kollégák, illetve a fogyasztók?

Örülök, hogy elmondhatom, mindössze egyetlen férfi volt eddig a szakmai életutamban, aki diszkriminatívan vélekedett rólam, mondván, hogy fiatal vagyok, ráadásul nő, és képtelenség, hogy ennyit tudnék dolgozni. Nem egyszerű, hogy nőként vállalkozom, ám addig megyek, amíg el nem érem a céljaimat, hajthatatlan vagyok. Aki engem meghallgat, általában ráérez arra a szenvedélyre, amit a borok iránt érzek. Olyan emberekkel dolgozom és vagyok kapcsolatban, akik hasonló mentalitással végzik a munkájukat. 

Említetted, hogy a magyar borok közt is vannak nagyon jó minőségűek, mégsem vagyunk világhírűek, mint a franciák vagy a spanyolok. Mit csinálunk rosszul? 

Rengeteg olyan hely van külföldön, ahova az olcsó, rosszabb minőségű borok jutnak ki, számomra ez egy nagy szívfájdalom. A magyar borok presztízsét mindenképp emelnünk kell (ahogy azt 2013 előtt tettük). Fontos, hogy kifelé is kommunikáljuk: nemcsak a háromputtonyos aszú létezik, illetve nemcsak rossz minőségű bikavérünk van, hanem igenis korszakalkotó boraink vannak, amik nemzetközileg is megállják a helyüket. Nézzük csak meg a díjakat! Tavaly és idén is volt egy-egy borunk, ami a legjobb helyezést érte el a Decanter World Wine Awards-on Best in show kategóriában. Vagy akár a Concours Mondial de Bruxelles-en világelső lett a villányi Jammertal Borbirtok. Rengeteg elismerésünk van nemzetközileg, így bízom abban, hogy a borászatok összefogásával még inkább együtt tudunk majd működni és külföldet is megcélozni, hiszen volna rá igény. 

Hol látod magad 5-10 év múlva?

Remélhetőleg ugyanazt fogom csinálni, mint ma, biztos vagyok benne, hogy nagyobb tudással és szélesebb keretek között. Szeretnék folyamatosan fejlődni és azt érezni, hogy amit csinálok, azt ugyanúgy szeretem, ahogy ma is. Illetve szeretném felismertetni az emberekkel: különleges dolog magyar bort fogyasztani. 

Rengeteget tevékenykedsz, hogyan töltődsz?

A pihenés szempontjából nekem a sport rendkívül fontos, így tudok igazán feltöltődni. Nagyon szeretek túrázni, gyakran járok a Kéktúra útvonalain is. Az olyan dolgok, mint az utazás, az olvasás, a főzés, vagy elmenni valahova enni szintén mindig kikapcsolnak. Ezen kívül nagyon szeretek zenét hallgatni. Természetesen a családommal és párommal töltött percek, programok a legjobb kikapcsolódások. 

Nyaralni, pihenni borvidékre mész? 

Meglepő, de nem feltétlenül kötöm borvidékhez a nyaralást. Most például Szardínián voltunk, ott persze vannak borászatok, de most épp tésztát tanultunk meg készíteni szárd módra. Jövő héten megyünk Lisszabonba, persze ott azért csak-csak megkóstolok egy pohár bort, de nem kirándulunk külön borászatba. 

Van-e olyan borvidék a világon, ahova mindenképpen el szeretnél menni? 

Nehéz kérdés, de az első, szívből jövő válaszom az Kalifornia, a Napa-völgy, illetve Sonoma. Amerika mindig is a szívem csücske volt, szerettem volna felfedezni az országot, viszont a covid miatt ez tavaly elmaradt. Ami késik, nem múlik! Persze nincs olyan borvidék, amit nem néznék meg, hiszen ellátogatnék Champagne-ba, de a listán van Ausztrália, Új-Zéland is. Szeretek mindig praktikákat ellesni a külföldiektől, hogy mit csinálnak másképp, hiszen ezeket át lehet formálni úgy, hogy a magyaroknak is jó legyen. 

Borítókép forrása: borozzfannival.hu