Milyen bort bontsunk? A húsvéti ételek tökéletes borpárosításai

2023. 04. 08.

Sonka, főtt tojás, kaszinótojás, torma, kalács… hagyományos húsvéti ételeink, a böjt utáni ünnepi asztal és a nagy társaság mind igényli, hogy bort nyissunk. Lássuk, mit érdemes választani a hagyományos ételek mellé!

Fontos tudni, hogy a borválasztást nemcsak az alapanyag határozza meg, hanem az étel elkészítési módja, a felhasznált fűszerek, sőt a köret is. Ebben a cikkben a hagyományos húsvéti ételekre és ízekre gondolva igyekszünk segíteni a borkedvelőknek.

Vendégfogadáshoz és tojásos ételekhez

Érkeznek a vendégek, együtt a család. Sokan egy jó erős házipálinkával indítják a közös együttlétet – van, akinek ez kihagyhatatlan, más menekül előle. A vendégfogadás egy kifinomultabb módja a brut pezsgővel, esetleg gyöngyöző- vagy habzóborral, netán prosceccoval való koccintás. A buborékos italok magas savtartalma megindítja az emésztést, meghozza az étvágyat, anélkül, hogy máris fejre állna a fél família.

Brut, tehát száraz pezsgőt válasszunk, lehetőleg hagyományos érlelésűt (méthode traditionnelle), amely a legmagasabb minőséget képviseli.

Sós ropogtatnivalókat, halas előételeket kínáljunk hozzá, esetleg töltött tojást vagy kaszinótojást. A tojás, bárhogy is készítsük el, kedvelni fogja a buborékos kíséretet.

Nem szeretitek a buborékos italokat? Ez esetben egy csendes sauvignon blanc-t, egy királyleánykát vagy egy irsai olivért ajánlanánk helyette.

Sonkához

A szombat este fénypontja a pácolt, füstölt, főtt sonka megvágása. Főtt tojás és reszelt torma kíséri, esetleg kalács és olyan idényzöldségek, mint a retek és az újhagyma, talán medvehagymával készült ételek. Tehát az asztal minden eleme önmagában is karakteres, erős ízű – vajon milyen bor bír el ezekkel?

Húsvéti ételek, sonka
Husvet Sonka Unsplash

A sonka miatt vörösbort válasszunk, nem túl magas tannintartalommal, gyümölcsös jegyekkel. A leírásnak megfelelhet mondjuk egy kékfrankos vagy kadarka, ami legfeljebb kevés hordós érlelést kapott. Egy karakteres, a rozénál sötétebb, a vörösbornál világosabb siller is jó választásnak bizonyulhat – én személy szerint emellett fogom letenni a voksomat.

Ha nagyon jó az idő, esetleg a szabadban étkezünk, vagy a család jobban kedveli a rozékat, mint a vöröseket, egy karakteresebb, vaskosabb rozé, ami esetleg egy kis érlelést is kapott, nagy valószínűséggel szintén helyt fog állni.

Amikor dominál a torma

A torma csípősségéből egy vörösbor biztosan nem fog profitálni, sőt. Ha étkezésünk középpontjában egy tormával készült étel áll – vagy az a helyzet, hogy a családunk a tormát eszi sonkával, és nem a sonkát tormával – inkább vaskos, olajos testű fehérbort válasszunk. Lehet ez egy hordós érlelésű chardonnay, egy fűszeres tramini, egy telt rizling vagy fahordós ezerjó.

Minden, ami medvehagymás

Kalács, pogácsa, quiche, mártás, omlett – nem megy ki a divatból a medvehagyma, továbbra is a tavasz sztárja, és sokféle ételben felhasználható. Ha tojásételbe kerül, vagy pogácsában előételként funkcionál, válassz hozzá pezsgőt vagy proseccot. Egyéb esetekben párosítsd vékony vagy közepesen testes, jó savú olaszrizlinggel, és nem fogsz csalódni.

Bárány vagy egyéb sült hús

Bár hagyományos húsvéti étel, manapság már ritkán látunk az asztalokon bárányt. Beszéljünk hát általában a fűszeres sült húsokról: egyértelműen tartalmas vörösborokat kívánnak.

Menjünk a magas minőségű bikavérekre, amiknek ismertetőjegye lehet, hogy Szekszárd vagy Eger hivatalos palackjában kerülnek forgalomba. Ezek a néhány éve bevezetett egyenpalackok a borvidéki minőségvédelem legegyértelműbb jelei.

BBQ

Réginek semmiképp sem mondható, viszont erősen elterjedt szokás, hogy az ember fia húsvétkor kitolja a grillt az udvarra, pit boxot, Green Egget és ezek megfelelőit, és beizzítja.

A tűzön készült ételek általában bírják a fahordós érlelésű borokat. Így, ha fehér hús kerülne a grillrácsra, fahordós érlelésű chardonnay-t választhatunk hozzá. A kolbászok és a kacsahús közepesen testes vörösborokat kívánnak, például kékfrankost, pinot noir-t, syrah-t. A nagyobb marhahúsok és az erős fűszerezésű vörös húsok azok, amik a merlot-val, a cabernet franc-nal és sauvignonnal, valamint az ezekből készült cuvée-kkel, akár bikavérekkel elbírnak.

Ha a fűszerek irányából közelítünk: a rozmaring és a gyömbér rizlingért, az oregano syrah-ért, a rozmaring és boróka kombinációja a vöröshúson merlot-ért vagy cabernet-ért kiált.

Sutemeny Tavasz
Sutemeny Tavasz

Desszertek mellé vagy helyett

A csokoládés desszertek megengedik, hogy hatalmas testű, gyümölcsös, komplex vörösborok mellett mutassuk meg őket. Száraz borokról van itt szó, amelyekben a csokoládés, esetleg dohányleveles ízjegyek mellett megjelenhetnek piros- és feketebogyós gyümölcsök jegyei, vagy például szilva.

Az egyéb desszertek esetében viszont ökölszabály, hogy minél édesebbek, annál édesebb bort kell választani melléjük. Vagyis az ital mindig legyen édesebb az ételnél, hogy mindkettő a lehető legelőnyösebb formáját hozhassa. Ínyenceknek késői szüretelésű Zeusz, a klasszikus elegancia kedvelőinek tokaji kései szüret lesz jó választás. A legnagyobb ünnepi étkezések csúcsa pedig természetesen az 5 vagy akár 6 puttonyos tokaji aszú.