Barion Pixel Odavoltak a magyar ételekért a világsztárok az Oscar-gálán – Coloré

Odavoltak a magyar ételekért a világsztárok az Oscar-gálán

2022. 03. 29.

A március 27-én megrendezett Oscar-gálát követő fogadáson a Michelin-csillagos hollywoodi sztárséf, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje, Szántó István alkotott magyar ételeket az illusztris társaság számára. Személyesen prezentálta az ikonikus magyar fogásokat a sztárvendégeknek, akik nem tudtak ellenállni a wagyu marhából készült vadasnak.

Az idei év díjátadó utáni partiját különösen nagy érdeklődés övezte, hiszen tavaly a világjárvány miatt elmaradt a gálát követő fogadás. Wolfgang Puck és csapata 1995 óta felelnek a rendezvényért, szeretik évről évre magasabbra helyezni a lécet, ez alól az idei parti sem volt kivétel.

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, idén először kóstolhatták meg az Oscar-gála sztárvendégei a magyar konyha hagyományos ételeit. Az előkészítő munkálatok izgalmairól Wolfgang Puck Szántó István séffel az oldalán az ABC News Emmy-díjas műsorában, a Good Morning America adásában is mesélt, ahol látványkonyhán adtak ízelítőt a filmes világ leghíresebb partijának fényűző fogásaiból.

magyar ételek
Szántó István és Wolfgang Puck a Good Morning America műsorában / Kép forrása: Fónyad Orsolya

A vacsora előkészületei már három nappal korábban, március 24-én megkezdődtek, vasárnap este pedig, ahogy átnyújtották a legjobb filmnek járó díjakat, a hatalmas konyhán Wolfgang Puck vezénylésével több mint száz séf kezdte prezentálni az előkészített fogásokat.

A vacsora számokban

„Egy kb. 800 nm-es konyhában dolgoznak a séfek és a szakácsok. Egy 1500 fős rendezvényről beszélünk, ennek következtében a mennyiségek tényleg elképesztőek. Száz különböző étellel készültünk, amiből harminc desszert. Ebből négy volt a magyar fogás. Vendégenként tíz adag étellel számolnak a szervezők, így összesen 15 ezer adag ételnek kell elkészülni. A díjátadó után van másfél-két óra, ezalatt mennek ki a fogások. Ezért van szükség több mint száz séfre, mert csak így tud jó ritmusban érkezni minden” – meséli élményeit Szántó István.

Wolfgang Puck
Wolfgang Puck csapatával / Kép forrása: Fónyad Orsolya

A magyar séf nem a konyhán, hanem a rendezvényteremben dolgozott egész este, voltak ugyanis olyan látványpultok is a térben, ahol a kiemelt fogásokat, többek között a vadast is készítették. „Az első vendég a teremben Samuel L. Jackson volt (…) Igazából csak akkor fogtam fel, hogy kiknek fogok én itt főzni. Akkor jöttem rá arra, hogy ez nem egy átlagos rendezvény. Számomra nem az a lényeg, hogy milyen eseményen főzök, az számít, hogy jót adjak, de azért, amikor megérkeznek a pulthoz olyanok, akiknek a kezében ott van az a bizonyos szobrocska, akkor azért mégis más érzés. Nagyon örülök, hogy a Dűne díjnyertes alkotói is odajöttek hozzám. Magyarországon forgatták a filmet, a díjnyertes hangmérnök pedig, aki lassan harminc éve Magyarországon él, magyarul köszöntött engem is. Mindegyik fogásra büszke vagyok, a teljesen hagyományosan elkészített Eszterházy-tortára ugyanúgy, mint a különleges bonbonként prezentált somlóira. De az, hogy a wagyu marhából készült vadasért folyamatosan jöttek vissza hozzám, csodás érzés volt. Többen mondták, hogy ilyet nem illene csinálni, egy ételből több adagot enni, de ennek nem lehet ellenállni.

Szántó István
Szántó István szakmai útja csúcspontjának tartja, hogy főzhetett Hollywood legfényűzőbb partiján / Kép forrása: Fónyad Orsolya

Magyar ételek, ahogy az asztalra kerültek:

  • Vadas: Wagyu marhából készült, ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálták. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.
  • Csirkepaprikás „Hortobágyi” módra – A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerték. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlított. Paprikaszósz került még rá.
  • Somlói galuska – Dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálták.
  • Eszterházy-torta – Hagyományos recept alapján készült és a legtradicionálisabb módon mutatták be.