Barion Pixel Csökkenhet a dinnye ára, de melyiket érdemes választani? – Coloré

Csökkenhet a dinnye ára, de melyiket érdemes választani?

2023. 07. 05.

Itt a nyár, itt a dinnyeszezon. Ez a gyümölcs általában július elején jelenik meg nagyszámban a zöldség és gyümölcskereskedőknél, azonban a tökélteset kiválasztani nem mindig egyszerű feladat. A Nébih szeretné a fogyasztók számára megkönnyíteni a dinnye választást, ezért kiemeltek néhány dolgot, aminek a segítségével megállapíthatjuk, hogy mennyire érett a választott gyümölcs.

Hogyan válassz?

Egyes jegyekből akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére. A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a ‒ világosabb csíkoknál megjelenő ‒ halvány vajszín. A sokak által emlegetett kongó hang azonban félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma. Így nem százszázalékos megoldás a gyümölcsök ütögetése.

Fontos figyelni arra is, hogy hogyan tárolják a gyümölcsöket. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. Az édes ízének megőrzésének nem tesz jót, ha tűző napon tárolják, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata. Felezett, felvágott darabokat kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása, fóliázása. Érdemes tudni, hogy a lékelt, de meg nem vásárolt gyümölcs ismételten nem hozható forgalomba.

dinnye
Kép forrása: Pexels / Kampus Production

A hazai fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görög a legnépszerűbb. De a vásárlók választhatnak még hosszúkás formájúakat, egyszínűeket, a sárga héjúakat / belűeket, vagy éppen a „magnélkülieket” is.

Bőven van dinnye

Szerencsére Magyarországon újjáéledt a dinnye termesztés, így a következő napokban, hetekben csökkeni fog az áruk a standokon. A hazai termesztők szerint nemcsak a itthoni keresletet tudják kielégíteni, hanem exportálásra is lesz lehetőségük. Az új fajtáknak és a modern technológiának köszönhetően akár szeptember végéig is kapható lesz a hazai görögdinnye.

Azonban nem mindenhol ilyen jó a helyzet, Európa nagy termesztő országaiban meglehetősen szélsőséges az idei szezon. Július első felében gyakorlatilag eltűnik a piacról a spanyol gyümölcs, de az olasz termés is kevés. Spanyolországban és Olaszországban óriási károkat okozott a termőföldeken a viharos időjárás májusban és júniusban.

A fogyasztásának jellemzője, hogy hűvös és csapadékos az időjárás esetén alig fogy. Az igazi nyári időben ugyanakkor hirtelen ugrik meg a kereslet.

dinnye
Kép forrása: Pexels / Engin Akyurt

Forrás: Napi.hu, Helló Sajtó

Borítókép forrása: Pexels / Kristina Paukshtite