Augusztus 14-e a sárgadinnye napja. Ugyan a fő szezonja már lement, továbbra is kaphatóak mézédes darabok a piacokon, úgyhogy most öt receptet is mutatunk, amiben kipróbálhatod!
A sárgadinnyét nagyjából négyezer éve ismerik. Elsőként Perzsiában kezdtek neki termesztésének, mára pedig az egész világot meghódította ez az édes finomság. Ez a gyümölcs gazdag béta-karotinban, C- és B9-vitaminban, valamint káliumhoz is juthatunk, ha fogyasztunk belőle. Érdemes hát használni, különösen azért, mert ilyenkor, nyáron a legfinomabb!
Sárgadinnye-krémleves édesen vagy sósan
A leves alapja ugyan édes, mégis kísérletezhetünk egy kis sós levesbetéttel, mert új távlatokat fog megnyitni!
Hozzávalók:
- 1 illatos sárgadinnye (sárgás vagy fehérebb húsú)
- 2-3 evőkanál cukor
- 3 dl víz
- 3 dl kókuszej
- fél csomag vaníliás pudingpor
- fél rúd fahéj
- 1-2 szegfűszeg
Elkészítés:
A sárgadinnyét félbevágom, kikanalazom belőle a magokat, meghámozom, majd felkockázom a gyümölcshúst.
A dinnyedarabokat lábasba teszem, ráöntöm a 3 dl vizet, hozzáteszem a fahéjat és a szegfűszegeket, és pár perc alatt puhára főzöm. (Ha eleve puha, akkor elég, ha felforr).
Eközben a fél zacskó pudingport csomómentesre keverem a kókusztejben, és beleöntöm a forró levesbe. Rottyanásig főzöm. Langyosan, vagy hidegen a legjobb.
Tipp:
Izgalmasabbá tehetjük az ízeket, ha füstölt bacon szalonnát felkockázunk, megsütjük és ezt szórjuk a leves tetejére. Az édes és a sós együtt rendkívüli hatással bír.
![5 isteni receptet hoztunk a sárgadinnye napjára! 1 Édesen és sósan is isteni!](https://colore.hu/wp-content/uploads/2022/08/Sargadinnye1_leves_shutterstock_1419160574-1024x576.jpg)
Sárgadinnye pármai sonkával
Ebben az előételben is a sós és édes párosa fogja meghatározni az ízeket, elkészítése ráadásul egyáltalán nem időigényes!
Hozzávalók:
- 1 sárgadinnye
- 1 csomag pármai sonka
A sárgadinnyét újfent félbevágom, kimagozom és megpucolom. Ebben az esetben azonban nem felkockázom, hanem szeleteket, ,,csónakokat” vágok belőle. Erre tekerem rá a jó minőségű, vékonyra vágott pármai sonkát, és már tálalom is!
Kolbászos sárgadinnyesaláta
A kolbász – vagy ennek híján chorizo – meglepően sok ízzel fér össze. Kevés jobb dolog van annál egy borozós estén, mint amikor a nedűhöz kolbászt és őszibarackot eszik az ember. (Tényleg!) Erre alapozva készült el az alábbi saláta is.
Hozzávalók:
- 10 dkg paprikás szalámi, kolbász vagy chorizo
- 70 gramm rukkola vagy vegyes saláta
- fél sárgadinnye
- 15 dkg mozzarella
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- egy csipet kristálycukor
- egy csipet só
- egy csipet bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Míg melegszik, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és szépen sorban egymás mellé rakosgatom a szalámiszeleteket. Ha bemelegszik a sütő, öt percre beteszem a vékonyra vágott kolbászt, majd kiveszem, és hagyom hűlni.
Eközben elkészítem a dresszinget: az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót, a borsot és a cukrot alaposan összekeverem. (A hagyományos összekeverésen kívül másik módszer: kis üvegbe pakolni a hozzávalókat, rátenni az üveg tetejét, majd alaposan összerázni). A sárgadinnyét félbevágom, kimagozom, levágom a héját, majd felkockázom. A mozzeralláról leöntöm a vizet, ezt is felkockázom. A rukkolával lazán kibélelem egy nagyobb tál alját, erre kerül a felkockázott dinnye és sajt. A kihűlt karikákat tetszés szerint rátépkedem a salátára, majd mehet rá a dresszing, és tálalom is!
Tipp:
Ha jó zsíros a kolbász, a kisült zsírt is érdemes ráönteni a salátára, hogy még finomabb legyen!
Dinnyekoktél
A dinnyekoktél ahogy neve is sejteti, több dinnyeféléből áll. Ugyan tej-alapú, egy kis alkohol is mehet bele, ám ilyen estben jobb növényi tejet használni!
Hozzávalók:
- 100 gramm piros-, sárga- és zöld húsú dinnye
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 2 evőkanál porcukor (elhagyható)
- fél citrom leve
- negyed teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A dinnyékből eltávolítom a magot, kockákra vágom őket, és egy turmixolásra alkalmas edénybe vagy gépbe teszem a gyümölcsöket. Hozzászórom a fahéjat, belefacsarom a fél citrom levét, hozzáadagolom a porcukrot és az 1-1 dl tejszínt és tejet, majd összeturmixolom.
Hűtőbe teszem az italt, majd 3-4 óra múlva fogyasztom.
Tipp:
Alkoholosan is készíthető, ebben az esetben turmixolás előtt kiegészíthető az ital két evőkanál dinnyelikőrrel, illetve fogyasztás előtt hozzá lehet adni 2,5 dl hideg, félszáraz pezsgőt.
![5 isteni receptet hoztunk a sárgadinnye napjára! 2 A dinnyés turmix három dinnyeféle ízét ötvözi](https://colore.hu/wp-content/uploads/2022/08/Sargadinnye_koktel_shutterstock_705983656-1024x683.jpg)
Sárgadinnyefagylalt
Nyár lévén nem maradhat el a fagylalt sem, mi másból, mint sárgadinnyéből!
Hozzávalók:
- 1 kg sárgadinnye
- 3 dl natúr joghurt
- 3 tojás
- 2 dl kókusztej
- 20 dkg porcukor
- egy vaníliarúd kikapart magja
- fél dl víz
Elkészítés:
Elsőként – ahogy megszokhattuk – a dinnyét meghámozom, kivágom a magját, és kockákra vágom. Turnixba dobom a gyümölcsöt és pépesítem. Egy kisebb lábasban vizet forralok, ráteszek egy nagyobb lábast úgy, hogy az alja ne érjen bele, majd ha forr a víz, a felső lábasban krémmé főzöm a tojások sárgáját és a tejet. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, különben összeesik! Ha elkészült, hozzákeverem a vaníliamagokat is.
Egy másik lábasban forralok fél liter vizet, feloldom benne a cukrot, és a dinnyéhez öntöm. A főzött krémhez fokozatosan hozzákeverem a joghurtot, majd az édesített dinnyepürét.
Ha készen vagyok, egy fagyasztásra megfelelő tárolóba öntöm a krémet, és a fagyasztóba teszem. Négy alkalommal, óránkét egyszer megkeverem, hogy ne alakuljanak ki jégkristályok. Az első keverés előtt kemény habbá verem a megmaradt tojásfehérjéket, és óvatosan a fagylalthoz keverem, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze! A négy keverés után még 3-4 órát a fagyasztóban hagyom, és fogyasztható.
Tipp:
A sárgadinnyéhez sok minden megy, többek közt az étcsokoládé is, így akár kisebb darabokra vágott étcsokoládé-darabokat is tehetünk a fagylaltba!
![5 isteni receptet hoztunk a sárgadinnye napjára! 3 A sárgadinnyefagylalt készítése időigényes, de mindenképpen megéri!](https://colore.hu/wp-content/uploads/2022/08/Sargadinnye_fagylalt_shutterstock_453616450-1024x680.jpg)
Tudod, mire jó a sárgadinnye?
Egyik cikkünkben összeszedtük, hogy a vitaminforráson túl miért is előnyös számunkra, ha sárgadinnyét fogyasztunk. Számtalan jó oldala van, mely a cikkből ki is derül!