Barion Pixel AHA sav, amitől újjászületik az arcbőr – Coloré

AHA sav, amitől újjászületik az arcbőr

2022. 08. 28.

AHA savval az örök fiatalságért! Szakértőt kérdeztünk a „csodaszer” alkalmazásáról.

Az AHA sav nem csak a makacs pattanásokat képes eltüntetni, de számos fantasztikus hatása van. A hatóanyagról és a kezelésről Kvárik Alexandra kozmetikussal beszélgettünk.

Egy bizonyos kor – általában 30 év – fölött már nem a szebbnél szebb szemhéjpúderek hoznak lázba, ha a szépségünkről van szó, hanem a professzionális bőrápoló termékek, szérumok, krémek, pakolások és kozmetikai kezelések. Annak ellenére, hogy már bőven túl vagyunk a bőr szempontjából kritikus kamaszéveken, sajnos megesik, hogy „gyöngyvirágba borul” az arcunk. Ilyenkor azt a csodaszert keressük, ami azonnali és hatékony megoldást nyújt, ám érdemes hosszútávon gondolkodni és kipróbálni egy olyan kezelést, amivel nem csak az aktuális problémát szüntethetjük meg, de a jövőre is gondolunk.

Coloré: Mi az az AHA sav?

Kvárik Alexandra: Az AHA savak a kozmetikában gyümölcssav néven ismertek és szakmai nyelven olyan szerves savak, melyek molekulájában a karboxil-csoporthoz közvetlenül kapcsolódó szénatomhoz hidroxil csoport is tartozik. Természetesen ebből a legtöbb ember semmit nem ért, és ez nem is baj. Leegyszerűsítve az AHA sav, az Alpha Hydroxy Acid egy olyan vízben oldódó sav, ami a bőr külső rétegeitől indul és eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezzel segíti a bőr teljes megújulását.

aha sav
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Milyen esetekben ajánlott a használata?

Az AHA sav tökéletes kezelés a makacs pattanások és aknék ellen. Kamaszoknak és fiatal felnőtteknek is már három-négy kezelés után jelentős javulás látható. Nagyon fontos kiemelnem azt, hogy az AHA savat csak több alkalmas kúra formájában érdemes alkalmazni, mivel idő kell, mire kifejti a várt hatást. Sőt, a kúra idejére érdemes az otthoni rutin részévé is tenni. Ez este egy savas szérumot és éjszakai arckrémet, nappal pedig 50 faktoros fényvédőt jelent. A fényvédelem egész évben nagyon fontos, ám a savas hámlasztás idején fokozottan oda kell figyelni rá. Éppen emiatt az AHA savas hámlasztást csak ősszel és télen szabad kúraként alkalmazni, mivel ideiglenesen fényérzékenységet okoz. A pattanások elleni harc mellett tökéletes a pigmentfoltok halványítására, a szeborreás bőr kezelésére, a fénytelen fakó bőr kezelésére és ránctalanításra is, mivel hatékonyan felveszi a harcot a felületi finom ráncokkal szemben. Így szuper anti-aging hatása van. Attól függően kell alkalmazni, hogy milyen problémát kezelünk vele. A savtartalmú termékek egyébként könnyen beilleszthetőek a mindennapi rutinba, bármely termékkel kombinálhatóak.

aha sav
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Miben rejlik az anti-aging hatása?

Azt tapasztalom, hogy még csak kevesen tudják, de a gyümölcssavas hámlasztás a leghatékonyabb anti-aging módszer az arcbőr fiatalon tartásához. A varázsereje abban rejlik, hogy a hámsejtek aktivizálása nemcsak megcseréli a felső réteget, de a sejtekből kiürült anyagok megerősítik a bőr védekező képességét. A bőr anyagcsere-folyamatainak javulása pedig a fehérjeszintézist is gyorsítja. A húszas éveik végén, harmincas évek elején járó nők egyre többet stresszelnek az apróbb ráncok megjelenése miatt. A rendszeres otthoni savas készítmények használata, valamint egy őszi vagy téli kozmetikai AHA savas kezelés csodákat művel. Sokkal többet kellene erről beszélni, mert sajnos sok fiatal ész nélkül azonnal a botoxba menekül, ha apró ráncokat talál az arcán. A tűk előtt érdemes kipróbálni olyan természetes összetevőket, mint az AHA sav.

Milyen esetekben nem ajánlott a kezelés?

Vannak esetek, amikor semmiképpen nem ajánlott a sav alkalmazása. Elsősorban akkor, ha a bőr sérült és hámhiányos, erősen dehidratált esetleg megégett. Továbbá nem ajánlott azoknak sem, akik aktuálisan hidrokortizon tartalmú gyógyszert szednek, rosaceás bőrelváltozásuk van, hisztamin érzékenyek vagy éppen kisbabát várnak.

aha sav
kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mit tapasztalsz, a férfiak is nyitottak egy-egy ilyen kúrára, vagy csak a nők keresik az örök fiatalság titkát?

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a kamasz fiúk és a fiatal férfiak is egyre inkább odafigyelnek az arcbőrük minőségére. Több férfi vendégem van, akik három havonta rendszeresen járnak tisztításra, sőt az otthoni rutint is lelkiismeretesen betartják. Persze a nőkön nem tudnak túl tenni, ők tényleg mindenre képesek a fiatal és feszes arcbőrért. Én sem vagyok kivétel közülük, minden újdonságot kipróbálok, hogy hitelesen tudjam ajánlani a vendégeimnek is.

Pályakép

Kvárik Alexandra 1993-ban született Budapesten. Az Erzsébet Királyné Szakközépiskolában tanult, gyakorlatát pedig Farkas Fruzsina, neves kozmetikus mellett végezte. Szakmája a hobbija is, Szaszalon névre keresztelt szalonjában a Solianie magyar kozmetikai márka termékeit népszerűsíti.