Barion Pixel Mindent a gyors sminkről, avagy elég-e 5 perc a magabiztos megjelenéshez? – Coloré

Mindent a gyors sminkről, avagy elég-e 5 perc a magabiztos megjelenéshez?

2022. 11. 14.

Mit lehet öt perc sminkeléssel elérni, amikor egy alkalmi smink akár két órán keresztül is készülhet? Íme minden, amit a gyors sminkről tudni érdemes.

Egy menyasszonyi smink átlagosan másfél-két óra alatt készül, egy alkalmi smink nagyjából csak egy óra, de ebben az esetben sem kihívás másfél órát eltölteni vele. Ezek persze az én saját számaim, azok az időintervallumok, amiket én magam sminkesként a vendégeimmel töltök. A saját napindító sminkemre lényegesen kevesebb idő jut reggelente: ez pedig sokszor nem több, mint öt perc, vagyis a gyors smink az én hétköznapjaimban is kedvelt műfaj.

Mit jelent a gyors smink?

A gyors smink lényege, hogy a lehető legkevesebb idő alatt a legjobb eredmény érjük el. Nem mást hivatott áthidalni, minthogy lemondjunk a magabiztosabb és jobb közérzetről amiatt, mert a napindító teendők sokaságában a saját szépségünk az utolsó helyre kerül. Az okok sokfélék lehetnek: anyaság, több műszak, korai indulás, esetleg kialvatlanság miatti állandó utolsó pillanatban kelés, vagy csak egyszerűen a túl sok teendő és kihívás.

Ha túl sok az életünkben megoldandó nehézség, akkor – hiába tenne jót egyébként lélektani szempontból is -, az utolsó dolog, amire hajlamosak vagyunk időt szánni, azok mi magunk vagyunk. A klasszikus nappali smink 15-20 perc elkészül, ehhez képest a gyors smink kompromisszumosabb megoldás ugyan, de a közérzetünkhöz és a kisugárzásunkhoz annál többet hozzátesz.

Hogyan készül a gyors smink?

A klasszikus nappali smink egyik lehetséges sorrendje a következő: alapozás, korrektorozás, púderezés, pirosítás (megspékelve esetleg egy kis kontúrral, bronzosítóval vagy highlighterrel), szemek és szemöldök festése, ajkak festése. Ehhez képest a gyors sminkben meg kell határoznunk, hogy mely lépéseket engedjük el, és melyek azok, amiket megtartunk.

Meggyőződésem, hogy az arc sminkelésének lépéseit nem ússzuk meg 5 percben. Tévhit, hogy ha bizonyos területeket kiemelünk, például a szemeket vagy a szánkat, de nem alapozunk, akkor az szépen fog mutatni. Alapozás nélkül sem egy tökéletesre festett vörös száj, sem pedig egy szexi füstös szem nem mutat igazán jól. A szép bőrkép elengedhetetlen előszobája annak, hogy bármilyen terület hangsúlyozásával azt az eredményt érjük el, amit eredetileg terveztünk. Gondoljunk csak bele: hogyan is mutathat jól egy fekete füstös szem, ha a szemek alatt sötét karikák vannak?

Íme a lépések – 5 perc önmagunkért!

1. Alapozás

Bármennyire is azt hisszük, hogy a kézzel felvitt alapozó a leggyorsabb, ecsettel nemcsak tartósabb és szebb eredményt érünk el, de gyorsabban is kész lehetünk vele.

2. Korrektor

A szemek alatti karikák elfedése és a nem kívánt bőrhibák elfedése akár ujjal, akár egy kisfejű ecsettel is működhet, ízlés és körömhossz szerint válasszuk azt a megoldást, ami nekünk kényelmesebb.

3. Púderezés

Soha nem érdemes kihagyni ezt a lépést, hiszen ez rögzíti és teszi tartóssá az előző két terméket. Eddig a pontig nem sok különbséget mutat a ráérősebb nappali smink a gyors sminktől, azt leszámítva, hogy gyorsabban jár a kezünk. Nézzük tovább!

4. Szemöldök

A szemöldökre a leggyorsabb megoldás az ún. szemöldök spirál. A legtöbb márka polcán megtalálható, drogériában is. Minden esetben létezik szőke és barna változat, egyes márkáknál több árnyalatban is. A szemöldökrajzolgatáshoz képest a leggyorsabb mód, hogy szép keretet varázsoljunk az arcnak.

Néha persze a sima kifésülés is megteszi, mert már az szebb megjelenést kölcsönöz nekünk, ha a rakoncátlan szálakat glédába állítjuk. Fontos azonban, hogy oldalra fésülés helyett mindig teljesen felfelé fésüljük a szálakat, és csak a szemöldök tetejét simítsuk le, így optikailag sokkal nyitottabb tekintetet kölcsönözhetünk magunknak.

5. Pirosítás

Használhatunk pirosítót, bronzosítót, és highlightert is, ha belefér az időnkbe, de ha csak egy fér bele, az legyen a pirosító, hogy meglegyen az üde, friss megjelenés.

6. Szemfestés

Ez az a lépés, ahol valószínűleg a legtöbbet kell engednünk. Ha az egész szemhéjat egy natúr (nem fehér!) szemfestékkel fedjük, már az nyitottabb és frissebb tekintetet eredményez. Ha a pirosítónkból csempészünk egy kicsit a mélyítővonalunkba (akár magával a pirosító ecsettel – ne ijedjünk meg tőle), az már egy fél szemsmink. A szempillaspirált mindenesetre soha nem hagyjuk ki a sorból!

7. Ajkak festése

A precíz és pontos vonalak meghúzása helyett gyorsabb megoldás, ha az ujjunkkal betapogatjuk a rúzst az ajkunk közepére és összedolgozzuk. A hatás olyan lesz, mintha most ettünk volna meg egy tál cseresznyét, és így semmiképp sem marad „száj nélküli”, befejezetlen hatású a sminkünk.

gyors smink
Csak azért, mert nincsenek óráink saját magunkra, ne gondoljuk, hogy pár percet már nem is érdemes önmagunkra szánni. / Kép forrása: Pexels.com

Fontos tudatosítanunk, hogyha kezdők vagyunk a témában, akkor szükséges némi időt hagyni magunknak arra, hogy komfortosak legyünk a termékeinkkel és a megfelelő mozdulatokkal, ehhez pedig csakis a gyakorláson keresztül vezet az út. Minél gyakorlottabbak vagyunk, annál könnyebb gyorsnak lenni.

A másik, amivel rengeteg időt spórolhatunk magunknak, ha nem kell hosszú másodperceket tölteni a neszesszerben való kotorászással. Ha a neszesszerünk jól átlátható – esetleg akár átlátszó-, és csak azok a termékek vannak benne, amiket használunk, akkor perceket spórolhatunk magunknak egy-egy sminkelés során.

Ha pedig segítségre van szükséged, hogy mit és honnan szerezz be, hogy a leghatékonyabb és leggyorsabb módon indítsd a reggeled, akkor fordulj hozzám bizalommal!

Borítókép forrása: Pexels.com