Eltávolítható otthon az akril műköröm? Ezt a 4 hibát semmiképp ne kövesd el

Az akril műköröm eltávolítása hasonló, mint a géles változaté, de vajon biztosan érdemes otthon nekiállnunk? Manikűrös ismerteti a leggyakoribb hibákat.

Bár manapság teljesen megszokottak és elterjedtek a különféle műkörömépítő technikák, Julie Kandalec sztármanikűrös szerint azonban van egy masszív réteg, akik még mindig károsnak tartják ezeket. Vegyük például az akrilt, amit sokan azért kerülnek, mert azt gondolják, hogy több kárt okoz, mint hasznot. Kandalec szerint azonban nem az akril műköröm felelős a károkért, hanem a nem megfelelő felvitele – és eltávolítása. Ezért elárulta, hogyan lehet, és hogyan tilos leszedni az akrilt otthoni keretek között.

Hibák, amiket ne kövess el az akril műköröm eltávolításánál

Felejtsd el a patikában kapható orvosi alkoholt

Az acetonos körömlakklemosó és a patikában kapható orvosi alkohol két különböző dolog, utóbbit pedig nem tanácsos az akrilgél eltávolítására használni, mert borzasztó lesz a végeredmény.

Divatos Akril Műköröm
Hiába divatosak, sokan még mindig ódzkodnak a műköröm kipróbálásától (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Ne vágd le

Csábító lehet levágni a hosszú akril körmöket, hátha ezt követően könnyebben eltávolíthatóak, Kandalec azonban mindenkit óva int ettől. A levágással ugyanis megrepedhet a valódi körmöd felszíne, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet.

Az elektromos körömreszelő is tiltólistás

Dr. Alicia Zalka okleveles bőrgyógyász nem javasolja a profi szalonokban alkalmazott elektromos körömreszelő otthoni használatát, mondván az könnyen visszafelé sülhet el, különösen amikor a nem domináns kezünkkel, ügyetlenkedve próbáljuk használni. Kandalec egyetért ezzel, valamint hozzáteszi, hogy az elektromos körömreszelő használata speciális szakértelmet igényel. Valakinek, aki nem tudja, milyen szögben tartsa vagy milyen nyomáson alkalmazza, komoly károkat okozhat a körömlemezén.

A fogselymes módszer szintén butaság

Egy, a TikTok-on elterjedt trend szerint fogselyem segítségével hatékonyan eltávolítható az akril műköröm. Kandalec szerint azonban olyannyira nem, hogy az eszköz nem tudja megfelelően leválasztani a műkörmöt a valódiról, ami ismételten a körömlemez sérülését okozhatja.

@creamme_official

ของดีไม่จำเป็นต้องต้องราคาเเพงเสมอ ตัวนี้เด็ดจริงเหมาะกับคนที่อยากขาวไว #แองเจิ้ล #สครับแองเจิ้ล #สบู่แองเจิ้ล

♬ I WANNA FFFF YOU DANCE CHALLENGE – 𝕸𝖆𝖘𝖙𝖊𝖗 𝕮𝖍𝖗𝖎𝖘𝖘𝖊𝖗

Milyen módszerek működhetnek?

Az akril műköröm beáztatása

A bőrgyógyász szerint megkönnyíti a kíméletes eltávolítást, ha körülbelül húsz percre tiszta acetonba áztatjuk körmeinket. Hozzáteszi: a módszer egyetlen, mégsem elhanyagolható hátránya, hogy nem túl környezetbarát, mivel a legtöbben úgy csinálják, hogy acetonnal átitatott vattapamacsot helyeznek a körmeikre, majd alufóliával rögzítik azokat.

A fenti technika kicsit másképp

Kandalec szerint az akril eltávolítását bemutató videók többségében az látható, hogy a nők különféle körmös eszközökkel kaparják le azt a körmükről, miután felpuhították. Az alábbi technika azonban még hatásosabb lehet.

Amire szükséged lesz:

  • tiszta acetonra/acetonos körömlakklemosóra
  • 2-3 három durva körömreszelőre
  • 1 csiszolókorongra
  • 1-2 narancs pálcikára
  • 1 közepes szemcsés körömreszelőre
  • 1 finom szemcsés körömreszelőre
  • 1 törölközőre
  • körömápoló olajra
  • 1 üveg vagy kerámia (de semmikép se műanyag) tálra

Ha minden kelléket beszereztél, mindenekelőtt puhítsd meg a durvaszemcsés-körömreszelő szélét úgy, hogy a finomszemcsés-körömreszelő oldalához dörzsölöd. Így biztosan körültekintően távolíthatod el az elhalt kutikulát. Most reszelj le az akrilból annyit, amennyit csak tudsz a durvaszemcsés-körömreszelővel. Ez azért fontos, mert így jelentősen lerövidül az áztatási idő.

A manikűrös szerint ez a módszer nem árt a körömnek, csupán megkönnyíti az aceton behatolását. Önts annyi acetont a tálkába, hogy teljesen ellepje a körmeid. Egyszerre csak az egyik kezedet áztasd be, a másikkal takard le az áztatásban lévőt egy törölközővel, megakadályozva ezzel az aceton párolgását. „Ezáltal gyorsabban hat a folyadék” – magyarázza Kandalec. Körülbelül 10-15 perces áztatás után a narancspálcikák segítségével óvatosan mozdítsd el a műkörmöt. Figyelem: soha ne nyomd a kutikula felé közvetlenül az acetonba áztatás után, mert könnyen elcsúszhat, és elvághatja, felsértheti a kutikulát.

Ha azt látod, hogy az akril műköröm eléggé felpuhult és mozdítható, óvatosan kezdd el reszelni a közepesen szemcsés körömreszelővel, amíg le nem pereg. Amennyiben nem jön le maradéktalanul, ismételd meg az áztatást. Végezetül enyhén reszeld meg körmeid a finomszemcsés-körömreszelővel, és alkalmazd a körömápoló olajat a köröm és a bőr hidratálása érdekében.

Akril Műköröm
Az akril műköröm eltávolítása otthoni módszerekkel is lehetséges, de okosabb szakember segítségét kérni (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

+1 tipp: profi körmössel szedesd le

Bár van néhány módszer az akril köröm biztonságos otthoni eltávolítására, ez gyorsan félrecsúszhat kellő türelem vagy megfelelő eszközök nélkül. Emma Eskander műkörömépítő szerint sokan ezért ismerik félre az akrilgélt: „Ha nem megfelelően távolítják el, megsérül a körömágy, a körmök pedig nagyon törékennyé válnak” – magyarázza. Hozzáteszi: a körmök épségének megőrzése érdekében ajánlott profi körmös segítségét kérni.

Körömtrendek 2022-ben, amikre érdemes lesz odafigyelni

Bár időt igényel az átalakításuk, érdemes kísérletezgetni és fejest ugrani az ajánlásokba, hiszen új év, új lehetőségek. A legjobb alkalom, hogy kicsit változtassunk, megújuljunk és ezt nemcsak a szintén megújult frizura- és hajszín trendek követésével érhetjük el, hanem kezdhetjük akár a körmünknél is. Íme 5 manikűrtrend, ami valószínűleg uralja majd a 2022-es eseményeket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legbájosabb csillagjegy az asztrológusok szerint