Barion Pixel A fordított hajmosás az új trend, de kinek ajánlott, és mik a hátrányai? – Coloré

A fordított hajmosás az új trend, de kinek ajánlott, és mik a hátrányai?

2022. 05. 07.

A fordított hajmosás trend letarolta a közösségi médiát, okleveles bőrgyógyászok ezért elmondják, mire számíthat az, aki kipróbálja, és milyen hátulütői lehetnek a jelenségnek.

Fordított hajmosás. Ebből könnyen kikövetkeztethető, miről lesz szó, ha mégsem világos, akkor Craig Ziering és Purvisha Patel, okleveles bőrgyógyászok minden szükséges tudnivalóba beavatnak. A jelenség lényege tehát az, hogy a megszokottal ellentétben előbb a hajbalzsamot/hajpakolást visszük fel a nedves hajra, és csak ezt követően mossuk meg samponnal.

De mire jó ez?

Ziering szerint az elgondolás alapja, hogy a hajra elsőként felvitt kondicionáló értékes hatóanyagai ezáltal jobban beépülnek a hajszálakba, amitől a végeredmény puha, hidratált frizura lesz. Hozzáteszi: a hajbalzsam használata a legjobb módja annak, hogy a hajszálak magukba zárhassák a nedvességet, mivel a kondicionáló szerkezete hasonló a test által előállított zsírokéhoz, ezáltal puhábbá teszi a hajat.

Forditott Hajmosas Elonyei
Forditott Hajmosas Elonyei

Sőt, mivel a haj kutikulái hatékonyabban elraktározzák a kondicionáló hidratáló-összetevőit ha a sampon előtt használják, a fordított hajmosást sokan egyfajta esztétikai beavatkozásnak tekintik, különösen a hulló, vékony szálú haj esetén. A bőrgyógyász ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ez a megoldás nem szünteti meg a hajhullás kiváltó okait, ezért ha a normálisnál jobban hullik a hajunk, akkor mindenképp keressünk fel egy orvost a problémával.

És kinek jó ez?

Tekintettel arra, hogy a fordított hajmosás legfőbb előnye, hogy mélyen hidratálja, valamint dúsabbá teszi a hajat, Purvisha Patel szerint ezért a vékony szálú, könnyen lelapuló és zsírosodó hajjal rendelkezőknek előnyös lehet a hajmosási sorrend megváltoztatása. „A kondicionáló egy úgynevezett lipofil, mivel bevonja a fejbőrt és a hajszálakat” – magyarázza. „Tehát hagyjuk a balzsamot néhány percig a hajunkon, majd egyszerű öblítés helyett alaposan mossuk le. Ez segíthet a zsíros fejbőrön, és megakadályozza a haj elnehezülését.” Illetve ahogy fentebb említettük, a fordított hajmosást érdemes kipróbálniuk a száraz hajjal, valamint az enyhe hajhullás küzdőknek is.

A fordított hajmosás előnyei és hátrányai

Patel szerint a fordított hajmosás legnagyobb pozitívuma, hogy mivel felcseréljük a sorrendet, így véletlenül sem marad lemosatlan balzsam akár a fejbőrön, akár a hajszálakon, ami gyorsabb zsírosodáshoz, aknék kialakulásához vezethet. Ezzel szemben Ziering úgy látja, hogy a fordított hajmosás leginkább a haj hidratálásának, volumenének kedvez. „Összességében ezzel a módszerrel a haj egészségesebb, dúsabb és hidratáltabb lehet, valamint helyreállítja a haj szerkezetét már a tisztítás előtt” – mondja. Szintén előny, hogy a hajunk később zsírosodik, ha előbb a balzsamot használjuk, és csak azután a sampont. A szakemberek ugyanakkor nem ajánlják a fordított hajmosást a durva vagy vastag szálú, illetve göndör hajra.

Ezen túlmenően, bár a fordított hajmosástól dúsabbnak tűnhet a haj, Ziering rámutat, hogy ez a módszer még jó minőségű termékek esetén sem helyettesíti a professzionális hajhullás elleni kezeléseket. „A hajsűrűség valódi növekedéséhez vagy a hajhullás mérsékléséhez elengedhetetlen a korai felismerés és a szakember felkeresése, aki felállítja a pontos diagnózist és kezelési tervet készít az állapot kezelésére” – magyarázza Ziering.

Hogyan csináljuk jól a fordított hajmosást? És milyen gyakran kell megismételni?

Vigyük fel a hajbalzsamot a fejbőrtől egészen a hajvégekig, és alaposan a masszírozzuk vagy fésüljük a fejbőrbe öt percig. Koncentráljunk az alsó kétharmadra, ahol a haj a legkevesebb természetes faggyút kap. Az öt perc leteltével meleg vízzel és egy kevés samponnal mossuk le a balzsamot. Ha szerintünk a fordított hajmosás előnyös a hajtípusunknak, Patel szerint átvehetjük ezt a módszert, és akár minden hajmosásnál alkalmazhatjuk.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix