Barion Pixel Hajmosás etikett: ilyen gyakran tedd! – Coloré

Hajmosás etikett: ilyen gyakran tedd!

2022. 10. 17.

Van, aki fél, hogy a túlzott hajmosás dehidratálja tincseit, mások viszont rettegnek a zsírtól vagy a korpától, és akár naponta öblítenek. Hol van az igazság?

Mindannyian tudjuk, hogy a túl gyakori hajmosás elnehezítheti a hajszálakat és megfoszthatja őket a szükséges nedvességtől. Mi több, meggyengítheti a haj szerkezetét és természetes védőrétegét is. De az sem a legjobb megoldás, ha az izzasztó pilates-edzések és a napközbeni séták között szárazsampont használunk, és nem mosunk hajat három, négy vagy akár öt napig.

hajmosás
Forrás: Unsplash

A szakértők véleménye szerint a rendszeres hajmosás kiemelten fontos a haj és a fejbőr egészsége szempontjából. A megfelelő samponozás eltávolítja a faggyút, a zsiradékot, amely bevonja a hajszálat és segít megőrizni a haj puhaságát, simaságát és rugalmasságát. A faggyút azonban folyamatosan termelik a faggyúmirigyek, és ha nem mossuk meg a hajat, az felhalmozódhat, és zsírossá, nehézzé teheti a tincseket. A felszaporodó zsírban pedig baktériumok is megjelennek, ettől lesz kellemetlen szagú az ember frizurája, ha nem mossa elég gyakran.

A dermatológusok szerint pont úgy kell tekinteni a hajas fejbőrre, mint a test bőrének többi részére, vagyis meg kell szabadítani a felesleges, levedlett hámrétegtől, hámsejtektől, a napi kosztól, portól, a zsiradéktól és a felvitt kemikáliáktól is. Tehát a hajmosás – ha megfelelő kozmetikumokkal történik – sokkal inkább szükséges, mint amennyire attól tartunk, hogy eltávolítjuk vele a haj természetes védelmét.

hajmosás
Forrás: Unsplash

A rendszeres hajmosás ráadásul elősegítheti a hajnövekedést is. Ez főleg akkor van így, ha a mosás gyengéd fejbőr masszírozással párosul, hiszen így fokozzuk a mikrokeringést, ami táplálja a hajhagymákat.

Persze macerás lehet egy hosszú hajzuhatag mosása, balzsamozása, szárítása, ennek ellenére a szakértők javaslata az, hogy 2-4 naponta hajat kellene mosni. A göndör hajúak kicsit szerencsésebbek, mert nekik lassabban zsírosodik hajkoronájuk.

hajmosás
Forrás: Unsplash
Forrás: allure.com
Borítókép forrása: Unsplash
/divat/haj/hajmosas-gyakorisaga/