Barion Pixel 7 hajápoló-összetevő, amit kerülj el, ha göndör a hajad – Coloré

7 hajápoló-összetevő, amit kerülj el, ha göndör a hajad

2022. 04. 20.

Mindegy, hogy természetes loknikkal születtél, vagy esetleg éppen göndör hajat szeretnél, bizonyos hajápoló-összetevőket jobb elkerülnöd. Mutatjuk, melyeket.

Az egyenes haj hosszú évekig a legdivatosabb viseletnek számított, majd 2020-ban ismét előtérbe kerültek a bohém, játékos fazonok és a göndör fürtök. Noha sokan vágynak erre – a szerencsésebbek pedig természetes loknikkal születtek -, egyes hajápoló-összetevők azonban meghiúsítják ezt az eredményt. Joshua Zeichner bőrgyógyász és Kari Williams hajgyógyász elárulja, milyen anyagokat érdemes kerülnünk, ha szeretnénk göndör fürtöket látni a tükörben.

Kerülendő hajápoló-összetevők göndör hajúaknak

Szulfát

A szulfát nevű kémiai vegyület a legtöbb samponban megtalálható: a nátrium-lauril-szulfát (SLS) és a nátrium-laurét-szulfát (SLES) népszerű adalékanyag, emiatt számos kozmetikum tartalmazza. A szulfát rendkívül jól habzik, és viszonylag olcsó, illetve a szappanhoz hasonlóan reagál a vízre. Csakhogy Zeichner arra figyelmeztet, hogy ez a hajápoló-összetevő erősen száríthatja a hajat és a fejbőrt is. Mivel a göndör haj alapból szárazabb a többinél, a szulfát csak még jobban kiszárítja, kutatások szerint ismételt használata pedig roncsolja a kutikulát. Williams azonban megjegyzi, hogy a szulfátot tartalmazó samponok csak rendszeres – különösen mindennapos – használat mellett csökkentik a hajszálak nedvességmegtartó képességét, amitől a tincsek idővel szárazzá, töredezetté válhatnak. Alkalmanként használva azonban eltávolítják a hajról a felesleges zsírt.

Hajápoló összetevő Göndör Hajra
Bizonyos hajápoló-összetevőket el kell kerülnünk, ha göndör hajat szeretnénk (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Parabének

A parabének számos kozmetikai termékben megtalálhatók, mivel tartósító és gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Noha a parabének funkciója alapvető fontosságú, tanulmányok kimutatták, hogy irritációt okozhatnak. „A parabének megakadályozzák a kozmetikumok mikrobiális szennyeződését, ugyanakkor allergiás kontakt dermatitiszt idézhetnek elő, ezért egyre kevesebb gyártó alkalmaz parabéneket a bőr- és hajápolási termékek formuláiban” – magyarázza Zeichner. A parabének különösen irritálhatják a göndör hajat, ami eleve törékenyebb és jobban is hullhat az egyenes hajhoz képest. Az allergiás kontakt dermatitisz előidézheti a fejbőrgyulladást és -irritációját, amelyek többek között a hajhullásért felelősek. Williams szerint a parabének ráadásul megzavarhatják a nők hormonális funkcióit, ami fokozhatja a hajhullást, valamint növeli a mellrák és egyéb nőgyógyászati problémák kockázatát.

Formaldehid

A formaldehid a bőrallergiák gyakori oka, különösen az érzékeny bőrűeknél. A parabénekhez hasonlóan ez az irritáció is súlyos fejbőr- és hajproblémákat okozhat, beleértve a hajhullást is, illetve egyes tanulmányok szerint lehetséges rákkeltő anyag. Még ha nem is szerepel a hajápoló-összetevők között, bizonyos kémiai vegyületek nagy hő hatására formaldehiddé bomlanak, például a metilénglikol és a glioxilsav. A formaldehid leggyakrabban a hajegyenesítő szerekben található: amellett, hogy károsítja a göndör tincseket, a formaldehid hosszan tartó károsodást okoz a hajban azáltal, hogy törékennyé és érzékenyebbé teszi azt. Amint már írtuk, a göndör haj eleve szárazabb és érzékenyebb, mint az egyenes haj, ezért a formaldehid hatása különösen káros.

Szilikon

A szilikonok gyakran megtalálhatók a kondicionálókban, mert simítják és puhítják a hajat. Vékony bevonatot képeznek a tincseken, ami ezáltal megtartja a nedvességet. Williams a szilikonokat szintetikus olajokként írja le, amelyek úgy viselkednek, akár a természetes olajok. A szilikon előnye a göndör fürtökre, hogy rögzíti a nedvességet és megakadályozza a szálló hajat. Hosszú távon azonban minél többet használunk belőle, annál inkább elnehezíti a hajat. Bár kezdetben selymessé és simává varázsolhatja, de folyamatos használat során felhalmozódik, és elnehezíti azt. Ezért bármilyen csábító, mégis jobb kerülni a szilikontartalmú samponokat. Vagy kössünk kompromisszumot, és a szépségrutinunkban csupán egyetlen szilikontartalmú termék szerepeljen, és azt is csak alkalmanként használjunk.

Alkohol

Mielőtt rátérnénk a hajtermékekben található alkoholokra, fontos, hogy különbséget tegyünk a zsíralkoholok és a szárítóalkoholok között. A legtöbb termék zsíralkoholokat, például cetil- és cetearil-alkoholokat tartalmaz, amelyek jót tesznek a hajnak, puhítják és hidratálják a hajszálakat. Vannak azonban más alkoholok is, amelyek irritálhatják a fejbőrt és tönkre tehetik a göndör hajat. A szárító alkoholok, mint például a propanol, a már száraz göndör hajat még törékenyebbé és sérülékenyebbé tehetik. Ezenkívül egyes alkoholok kifejezetten irritálhatják a fejbőrt. A benzil-alkoholt gyakran használják tartósítószerként illatosított termékekben, ám az egyeseknél kontakt dermatitiszt okozhat, és mint ilyen, károsíthatja a bőrt és a fejbőrt.

Káros Hajápoló összetevő
A szilikon a kondicionálók gyakori hajápoló-összetevője, mert simítja és puhítja a hajat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Szalicilsav

A szalicilsavat legtöbben csak a pattanások és az arcbőr kezelésére használatos anyagként ismerik. Noha leggyakrabban bőrápoló összetevőként beszélnek róla, a szalicilsav valójában hatékony kezelést jelent a fejbőr számos betegségére is. Tanulmányok kimutatták, hogy a szalicilsav jótékony hatású például a pikkelysömörben, ekcémában, korpában szenvedőknél. Annak ellenére, hogy a szalicilsav jótékony hatású a fejbőrre, előfordulhat, hogy rendszeres használata a göndör hajúaknál problémát okoz azáltal, hogy nem csak a felesleges zsírt, hanem a szálakat védő faggyúréteget is eltávolítja, amitől azok törékenyebbé, sérülékenyebbé válnak a külső hatásokkal szemben, kiszárítva az amúgy is száraz hajat.

Illatanyagok

Tagadhatatlan, hogy a termékek illata nagy szerepet játszik abban, hogy használjuk-e vagy sem – különösen a hajunkon. A nagyszerű illat egy bizonyos kence megvásárlására csábíthat, csakhogy az bizonyos esetben károsíthatja a fürtjeinket (és az egészségünket). A mesterséges illatanyagok egyeseknél bőrirritációt okozhatnak, ami egyaránt káros a haj és a fejbőr egészségére, és amelyek tünetei a fájdalomtól kezdve a viszketésen át egészen a hajhullásig terjedhetnek. Az illatanyagot tartalmazó hajápoló-összetevők elkerülése megakadályozza a tartósításukhoz szükséges egyéb adalékanyagok, például a korábban említett benzil-alkohol expozícióját is. Végszóként pedig a legjobb tanács, hogy bármilyen problémával vagy kérdéssel vagy problémával bátran keressünk fel egy bőr- vagy hajgyógyászt.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix