Ne kövesd el többé a legalapabb palacsinta hibát!

2021. 06. 06.

Hogyan lesz olyan tökéletes a palacsintád, mint a nagyié?

A tökéletes palacsinta titkát a nagyanyáink korában közkincsként oktatták. Ma már ez közel sincs így, és ha sok kortársunkhoz hasonlóan nőttél fel, valószínűleg neked is kimaradt az “így süss palacsintát gond nélkül” korszak. Ehelyett szakadt, száraz tészta, ízetlen palacsinták és leragadt serpenyők maradnak rád, miközben azon gondolkozol, hogy egy ilyen egyszerű ételt, mint egy hajszálvékony lisztes vizes lepény mégis hogy a túróba lehet elrontani?

A palacsintasütés titka sokak szerint a víz helyett szóda, vagy a szóda és a tej megfelelő keverékének alkalmazása. Ebben annyi igazság lehet, hogy a szódavízben található szénsav miatt egy picit jobban összekeverednek a hozzávalók, amivel máris egy lépéssel közelebb kerülsz a megoldáshoz.

A tökéletes palacsinta titka ugyanis a tészta egyenletességében rejlik. Mivel valószínűleg te is  teflonserpenyőt használsz, a leragadt tészta nem okozhat gondot, viszont ha egyenletlenül oszlanak el a hozzávalók, az számtalan bosszúságot okozhat a sütés közben. Ennek az egyik trükkje, hogy a száraz és nedves hozzávalókat külön keverd össze, két külön tálban. Majd amikor ezzel megvagy, öntsd össze a két tál tartalmát. 

Palacsinta Sütés
Kép forrása: Pexels

Viszont vigyázni kell, mert itt könnyű hibát elkövetni. Ilyenkor ugyanis jó eséllyel a tészta valamennyire csomós lesz. Kezdő palacsintázók ilyenkor addig keverik a tésztát, amíg a csomók el nem tűnnek, de miután elolvasod ezt a cikket, tudni fogod, hogy ezt mellőzni kell. Ugyanis a túlkeveréstől túlfejlődhet a glutén a tésztában, amitől száraz, kemény lesz a kisült tészta, ez pedig szakadáshoz vezethet.

Apró trükk, de érdemes pihentetni a tésztát sütés előtt. Miután összekeverted a száraz és nedves hozzávalókat, megfelelően elkeverted a tésztát, egy bő húsz percig hagyd állni, sőt, ha van rá időd, akár egy órát is várhatsz a sütéssel. Ezidő alatt ugyanis a lisztben lévő glutén fellazul, a keményítőrészecskék megduzzadnak, aminek köszönhetően a palacsinta pillekönnyű lesz.

Ha visszaemlékszel korábbi próbálkozásaidra, feltűnhet, hogy a sütés elején nagyon nehézkesen indult be a művelet, kemény, szakadós palacsinták készültek, míg a végére egészen belejöttél.

A rossz hír az, hogy nem te jöttél bele, csak a tészta pihent, amíg a többi palacsintát sütötted, így az utolsó darabok már valóban könnyű, kellemes, tökéletes palacsinták lehettek.

Borítókép forrása: Pexels